ΓΔ: 900,65 -2,83 (-0,31 %)

Τζίρος: 58,44 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2025η
Τρίτη, 18 Μαΐου 2021

ΓΔ: 900,65 -2,83 (-0,31 %)

Τζίρος: 58,44 εκατ. €   RT

Βραζιλία: Ο Ζ. Μπολσονάρο διόρισε τον 4ο κατά σειρά υπουργό Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Βραζιλία: Ο Ζ. Μπολσονάρο διόρισε τον 4ο κατά σειρά υπουργό Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι αποφάσισε να ονομάσει τον γιατρό Μαρσέλου Κεϊρόγκα νέο υπουργό Υγείας, τον τέταρτο που θα αναλάβει το αξίωμα από την έναρξη της πανδημίας του νέου κορονοϊού, την ώρα που η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων πλήττεται με σφοδρότητα από νέο κύμα.

«Αποφάσισε απόψε να ονομάσω τον Μαρσέλου Κεϊρόγκα υπουργό Υγείας», που θα αντικαταστήσει τον στρατηγό Εντουάρντου Παζουέλου, είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια σύντομης συνομιλίας του με υποστηρικτές του στο προεδρικό μέγαρο. Η μετάβαση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί «σε δύο ως τρεις εβδομάδες», πρόσθεσε.

Την πληροφορία ότι ο πρόεδρος ετοιμαζόταν να ονομάσει τον Δρ. Κεϊρόγκα νέο υπουργό Υγείας είχε μεταδώσει νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Brasil, καθώς ο στρατηγός Παζουέλου δεχόταν έντονες επικρίσεις για τους χειρισμούς του, ειδικά ως προς την εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα που καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο.

Πάνω από 11,5 εκατ. κρούσματα του νέου κορονοϊού

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαπιστώθηκαν άλλοι 1.015 θάνατοι ασθενών με την COVID-19, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκαν 36.239 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει καταγράψει μέχρι εδώ 279.286 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ενώ οι άνθρωποι που έχει καταγραφεί πως μολύνθηκαν είναι 11.519.609.

Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ.

Επίσης χθες ο υπουργός Υγείας της Βραζιλίας, ο στρατηγός Εντουάρντου Παζουέλου, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση παρήγγειλε 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech και 38 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Janssen (Johnson & Johnson) για να επιταχυνθεί η εκστρατεία ανοσοποίησης, η οποία συνεχίζει να κινείται με πολύ βραδύ ρυθμό.

Ο υπουργός, που θεωρείται πως μετράει μέρες στον θώκο, καθώς ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου έκανε σαφές πως αναζητεί τον αντικαταστάτη του, διευκρίνισε ότι η Βραζιλία έχει παραγγείλει συνολικά 562 εκατ. δόσεις εμβολίων από διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες για φέτος.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα των 212 εκατ. κατοίκων δεν άρχισε παρά στα μέσα του Ιανουαρίου, με την αξιοποίηση του εμβολίου της AstraZeneca και του CoronaVac της κινεζικής Sinovac, ενώ συνεχίζεται με αργό ρυθμό εξαιτίας της έλλειψης δόσεων, εν μέσω έντονων επικρίσεων.

Κατά το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο υπουργός μόλις 13,5 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer αναμένεται να έχουν παραδοθεί πριν ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας διαπραγματεύεται επίσης με τη Moderna την προμήθεια 13 εκατ. δόσεων του δικού της εμβολίου για τον νέο κορονοϊό.

AP Photo/Eraldo Peres

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ