Black Box: To παρασκήνιο με τον νέο CEO του ΟΠΑΠ και τα μεγάλα deals στην Ενέργεια

Θα δούμε πράγματα και θαύματα στην ενέργεια που εξελίσσεται σε έναν από τους πιο «θερμούς» επιχειρηματικούς κλάδους. Σύντομα περιμένουμε ανακοινώσεις για κάτι πολύ μεγάλο που θα δημιουργήσει αίσθηση στην αγορά. Και οι εξελίξεις δεν σταματούν εκεί καθώς στα σκαριά βρίσκεται και μια εξαγορά μικρότερου βεληνεκούς. Φαίνεται ότι ο κλάδος θα μας απασχολεί με θετικές ειδήσεις για αρκετά χρόνια. Stay tuned.

----

Οι Τσέχοι είναι άνθρωποι που σκέφτονται πάρα πολύ πριν αποφασίσουν. Και για τον λόγο αυτό ελάχιστα θα βρει κανείς αναρτημένα στο διαδίκτυο (πλην των επισήμων ανακοινώσεων) για τον Γιάν Κάρας, τον νέο CEO, του ΟΠΑΠ. Οι γνωρίζοντες, όμως τα άδυτα της εταιρείας, διαβεβαιώνουν ότι ο Γιάν Κάρας, παρότι τοποθετήθηκε acting CEO, μετά την αποχώρηση του Ντέιμιεν Κόουπ στα τέλη του περασμένου Μαΐου, είχε μεγάλες ελπίδες να αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης.

Ο νέος CEO του ΟΠΑΠ, ήρθε την περίοδο 2013-14 στην Ελλάδα, όταν η ομάδα της ΕΜΜΑ Delta, αναλάμβανε τις τύχες του οργανισμού μετά την ιδιωτικοποίηση του. Ως επί το πλείστον ασχολήθηκε με το δίκτυο, τους πράκτορες και την εμπορική πολιτική της εταιρείας, και όσοι γνωρίζουν τα του οργανισμού, θεωρούν ότι είναι ένα πολύ καλό στέλεχος που ξέρει σε "βάθος" τόσο τα θέματα, όσο και τα πρόσωπα, αλλά και τις κρίσιμες λεπτομέρειες.

Ο Γιάν Κάρας, περιλαμβανόταν μαζί με τον πρόεδρο Καμίλ Ζίγκλερ, στην πρώτη φουρνιά στελεχών που ήρθε από την Τσεχία για τη στελέχωση του ΟΠΑΠ.

Η ομάδα αυτή μαζί με τον τότε CFO Μίχαλ Χούστ, τον νυν αναπληρωτή CEO Οδυσσέα Χριστοφόρου και μια σειρά ικανών στελεχών, αναμόρφωσαν και αναδιάρθρωσαν τον κρατικό, τότε ΟΠΑΠ. Ένα πολύ δύσκολο έργο εκείνη την εποχή που πιστώνεται απόλυτα στον νυν εκτελεστικό πρόεδρο Καμίλ Ζίγκλερ.

----

Το είπε και το έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης: άνοιξε το 5G πριν βγει το 2020. Την μία μέρα τελείωσε ο διαγωνισμός την άλλη μέρα η Cosmote έκανε την πρώτη κλήση με 5G παρουσία του πρωθυπουργού. Ναι μεν χρειάζεται πολύς χρόνος ακόμα για να αναπτυχθούν και εφαρμογές για το ταχύτατο αυτό δίκτυο, πλην όμως γεγονός παραμένει πως τόσο το αρμόδιο υπουργείο όσο και η Cosmote έδειξαν αντανακλαστικά. Το δίκτυο της Cosmote έχει αναπτυχθεί με τεχνολογία της ευρωπαϊκής Ericsson σε πλήρη απόσταση από τις γκρίζες ζώνες που έχει δημιουργήσει η κόντρα αμερικανών και Κινέζων.

----

Κάποια στιγμή θα πρέπει ως χώρα να γλιτώσουμε από τις γραφικότητες. Μαθαίνουμε ότι η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ θα κινηθεί άμεσα δικαστικά με όλα τα νόμιμα μέσα, προκειμένου να συνεχίσει το project των 110 εκατ. ευρώ που αφορά στην επέκταση της γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Αιτωλοακαρνανία στην Πελοπόννησο. Θυμίζουμε πως το έργο μπλόκαρε μετά από δικαστική απόφαση που πέτυχαν οι μοναχές της Ιεράς Μονής Καλαβρύτων. Κάποιοι επιμένουν - κυριολεκτικά και μεταφορικά - να ζουν με κεριά, το 2021. Εκτός αν υπάρχουν άλλοι λόγοι. Ευλόγησον…

----

Δύο αποχωρήσεις και μία ανανέωση βρίσκονται στα σκαριά στον τραπεζικό κλάδο.

----

Ο τρόπος που πραγματοποιούνται, ελέω κορονοϊού, οι γενικές συνελεύσεις αποτρέπει τα απρόοπτα για τις διοικήσεις των εισηγμένων. Έτσι, ως αναμενόταν, χθες, στη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της MLS επικράτησε ...βαριεστημάρα. Ουδείς έγινε σοφότερος σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με ζέοντα θέματα, όπως η αποπληρωμή των ομολόγων που η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι θα εξοφλήσει με τρίμηνη καθυστέρηση. Και ούτε πρόκειται σύντομα να βγει νόημα.

----

Όσοι ανέμεναν ότι αύριο θα κατατεθεί στο δικαστήριο η συμφωνία εξυγίανσης της Folli Follie θα χρειαστεί να...περιμένουν κι άλλο. Το νομικό κείμενο δεν είναι ακόμη έτοιμο να κατατεθεί προς επικύρωση από τη δικαιοσύνη, λόγω γραφειοκρατικών εκκρεμοτήτων, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Η εταιρεία έχει πετύχει μία νίκη, την επίτευξη συμφωνίας με τους ομολογιούχους, αλλά για να κερδίσει τον πόλεμο θα πρέπει εγκρίνει τη συμφωνία εξυγίανσης.

----

Μαθαίνουμε πως η νεοσυσταθείσα Venture Stories, πυλώνας της οποίας είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ), ψάχνεται ήδη για επενδύσεις σε επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη και στη Κεντρική Μακεδονία. Μάλιστα, οι… καλές γλώσσες κάνουν λόγο πως ήδη δύο εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον. Σημειώνεται πως το ταμείο θα ενισχύσει επιχειρήσεις με πεδίο δράσης τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την 4η βιομηχανική επανάσταση. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο στόχος της διοίκησης της ΕΑΤΕ, που προετοιμάζεται με full τις μηχανές για να υποστηρίξει επενδύσεις, που θα έχουν αναφορά στους τομείς του Ταμείου Ανάκαμψης.

----

Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είναι από τους παλιούς στην πιάτσα. Μεγάλωσε μέσω του βασικού του business, είδε, όμως, την ευκαιρία και σε άλλα, παρεμφερή, και δεν την άφησε να πάει χαμένη. Πλέον, έχει μεγαλώσει σημαντικά, έχει προχωρήσει και στις απαραίτητες εξαγορές, δημιουργώντας έτσι ένα πολύ αξιόλογο οικοσύστημα συνεργειών. Και τώρα, που έχει στον σχεδιασμό του κάτι, το οποίο απαιτεί επιπλέον κεφάλαια, έχει αρχίσει να συζητά για μετοχική συνεργασία με έναν πολύ δυνατό παίκτη. Διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι μόνο να κερδίσει έχει από αυτή. Σε πολλά επίπεδα. Οι συζητήσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη. Deal, πάντως, μην περιμένετε τη φετινή χρονιά. Τουλάχιστον, σε επίπεδο ανακοινώσεων.

----

Ο διπλασιασμός των προβλέψεων πιστωτικού κινδύνου της Attica Bank από τα 19,4 στα 39,1 εκατ. ευρώ βρίσκεται πίσω από το ζημιογόνο αποτέλεσμα του φετινού 9μήνου. Η τράπεζα κατέγραψε ζημιές 35,6 εκατ. ευρώ έναντι οριακών κερδών 900 χιλ. ευρώ πέρυσι. Οι συσσωρευμένες προβλέψεις απομείωσης δανείων και απαιτήσεων κατά πελατών διαμορφώνονται πλέον σε 317 εκατ. ευρώ. Σημαντική η αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους (+17,6% στα 38,265 εκατ.), κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης κατά 20%, σε σχέση με πέρυσι.