Black Box: Το ορόσημο του Ιουλίου

-Παραμένει η αυξημένη κινητικότητα στο μέτωπο των τιτλοποιήσεων. Η πώληση του πακέτου Neptune από την Alpha Bank προχωρεί ομαλά, χωρίς προβλήματα και η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα η Εθνική έχει κινηθεί για να πουλήσει τα χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων που «κληρονόμησε» από τις θυγατρικές της σε Ρουμανία και Κύπρο.

-Τον Ιούλιο θα μας έρθουν τα νεώτερα από τον SSM για τις τράπεζες. Το ορόσημο έθεσε ο επικεφαλής του SSM, Α. Ενρία σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα ” Il sole 24 ore”. Μιλώντας για τις επιπτώσεις της πανδημίας  είπε: «Για να έχουμε σαφή άποψη σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στους ισολογισμούς των τραπεζών, διεξάγουμε μια ανάλυση ευπάθειας, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα».  

-Αποκόπτονται σήμερα τα μερίσματα για Μυτιληναίο και ΜΟΗ, ενώ η ημέρα είναι πλούσια σε γεγονότα καθώς πραγματοποιούνται οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Αttica Bank και Lamda.

-Από ότι φαίνεται με την πώληση της Singular Logic και την -υποχρεωτική- παράταση από την Πειραιώς για τα δάνεια θα κυλήσουν τα πράγματα για τη MIG, τουλάχιστον  προς το παρόν. Υπό προϋποθέσεις και με επιφυλάξεις υπάρχει πιθανότητα να αναβιώσει παλαιότερο επενδυτικό ενδιαφέρον  που είχε εκδηλωθεί για τη Vivartia.

-Ενθαρρυντική η απόφαση της BlackRock να στραφεί στα  ευρωπαϊκά στοιχεία ενεργητικού μετά τις εντυπωσιακές -όπως τις χαρακτήρισε- προσπάθειες της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό.

 -Στα 4,5 δις. -ποσό που αντιστοιχεί στο 20% που ενήμερου χαρτοφυλακίου- ανέρχονται στην Τράπεζα  Πειραιώς τα δάνεια που είναι σε προσωρινή παύση πληρωμών. Στην τράπεζα θεωρούν ότι τα περισσότερα δάνεια ανήκουν σε ανθεκτικούς δανειολήπτες που έχουν δοκιμαστεί την περίοδο της ύφεσης. Τα στελέχη της τράπεζας ανησυχούν περισσότερο για τους πελάτες της λιανικής, παρά για τους εταιρικούς.

-Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει και την Τετάρτη θα ολοκληρωθεί η δημόσια προσφορά για το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η έκδοση είναι επταετής και το ύψος της έως 500 εκατ. ευρώ. Αμέσως μετά η σκυτάλη περνά στη Lamda η οποία αρχές Ιουλίου εκκινεί τις διαδικασίες για την έκδοση του δικού της ομολόγου, ύψους 320 εκατ. επίσης επταετούς διάρκειας. Συνολικά  μιλάμε 820 εκατ. που θα κατευθυνθούν σε ελληνικούς τίτλους και είναι πιθανόν να πιέσουν ορισμένα ξένα χαρτοφυλάκια που διατηρούν μετοχικές θέσεις στο ΧΑ.