7ος χρόνος, ημέρα 2152η
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021

Black Box: Οι τράπεζες γυρίζουν σελίδα με μερίσματα και επαναγορές ιδίων μετοχών

Η διανομή μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες, ειδικά από τη στιγμή που η Eurobank πάρει την έγκριση του επόπτη, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων χρόνων καθώς πιστοποιεί ότι οι τράπεζες κλείνουν ακόμη μια μεγάλη εκκρεμότητα του παρελθόντος. Να δείτε που όπως εξελίσσονται τα πράγματα, σε λίγο καιρό -δεν λέμε άμεσα- οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν επιστρέψει σε μια ιδιάζουσα κανονικότητα την οποία οι σημερινοί 20άρηδες – 25ρηδες που ασχολούνται λίγο ή περισσότερο με το Χρηματιστήριο, δεν έχουν ζήσει μέχρι σήμερα.

Υπάρχει ωστόσο μια ακόμα εκκρεμότητα που οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να υλοποιήσουν: Οι αγορές ιδίων μετοχών έχουν επίσης παύσει εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι, όμως, πολύ μακριά η μέρα που θα ξεκινήσουν και πάλι αν συμφωνήσουν σχετικά και άρουν τον περιορισμό η Τράπεζα της Ελλάδος και ο SSM. Το πότε δεν μπορούμε να σας το πούμε. Η συζήτηση, όμως, έχει ανοίξει.

---

Στην αγορά, πάντως, ακούγονται πολλά για placements στις τράπεζες. Αν ευνοήσει το χρηματιστηριακό περιβάλλον και δούμε -αισθητά- καλύτερες τιμές, ας μην εκπλαγούμε αν το ΤΧΣ αρχίσει να δίνει μετοχές.

---

Η εξουσιοδότηση του ΔΣ της Autohellas να μπορεί να αποφασίζει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και εκδόσεις ομολόγων στα επόμενα τρία χρόνια αν μη τι άλλο δείχνει ότι υπάρχει ένα πλάνο που χρήζει χρηματοδότησης. Στα πλάνα της εταιρείας είναι η σταδιακή ανανέωση του στόλου της και πιθανότητα η είσοδος στην ηλεκτροκίνηση αλλά και η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης.

Μάλιστα φέτος στα νησιά παρατηρήθηκε αυξημένη ζήτηση για ενοικίαση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι λιγοστές μονάδες που ήταν διαθέσιμες ήταν οι πρώτες που εξαντλούνταν, όπου υπήρχε έστω κάποια υποτυπώδης υποδομή φόρτισης.

---

Οι αυξήσεις κεφαλαίου μπορεί να γίνονται με ή χωρίς δικαίωμα προτίμησης για τους υφιστάμενους μετόχους και δύναται να είναι έως τρεις φορές υψηλότερη από το  ύψος του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Έως την ημερομηνία της συνέλευσης η Autohellas είχε 48.855.000 μετοχές το οποίο δυνητικά της δίνει την άνεση έκδοσης άλλων 146, 6 εκατ. μετοχών. Η καλή εικόνα του τουρισμού φέτος φαίνεται ότι θα οδηγήσει το τζίρο της εταιρείας υψηλότερα από το 2019 (555 εκατ. ευρώ) ενώ τα κέρδη προ φόρων θα είναι διπλάσια από τα περυσινά (24,2 εκατ. ευρώ). Παρά την πανδημική κρίση η Autohellas είχε διανείμει μέρισμα 23 λεπτών για το 2020.

---

Μιλώντας για εξουσιοδότηση του ΔΣ για αυξήσεις κεφαλαίου το Blackbox υπενθυμίζει ότι παρόμοια απόφαση (ΑΜΚ, ΑΤ1, ομόλογα, πιστωτικοί τίτλοι) έχει λάβει στην περυσινή τακτική γενική συνέλευση και η Εθνική Τράπεζα.

---

Το 6% των εσόδων των ΙΚΕΑ αφορούν έσοδα από την εστίαση στα καταστήματα την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Εντός του 2021 έχει πραγματοποιηθεί πρόγραμμα εθελουσίας με συμμετοχή 100 ατόμων από το οποίο αναμένονται εξοικονομήσεις 3 εκατ. ευρώ για κάθε έτος. Έως το τέλος του 2021 θα πρέπει να περιμένουμε την αναχρηματοδότηση του ομολόγου της Housemarket το οποίο  λήγει στις 4 Οκτωβρίου και ήταν το πρώτο εισηγμένο εταιρικό ομόλογο στην αγορά του ΧΑ. Το αρχικό μέγεθος ήταν 40 εκατ. ευρώ και το κουπόνι 5% και η κάλυψη 1,24 φορές. Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν το μέγεθος της έκδοσης να είναι υψηλότερο προς τα 50 εκατ. ευρώ και το κουπόνι αισθητά χαμηλότερο. Τέλος, για τον Όμιλο Φουρλή του εμπορικό πάρκο στο Ελληνικό θα είναι έτοιμο το 2025.

---

Στη δημοσιογραφία υπάρχει ένας κανόνας. Τους ανθρώπους οι οποίοι αναλαμβάνουν θέσεις κλειδιά σε κυβερνητικά πόστα που τους φέρνουν στην πρώτη γραμμή του πυρός, καλό είναι να μην τους εκθειάζεις γιατί τα στοιχεία της φύσης με τα οποία καλούνται να αναμετρηθούν είναι πολύ πιο δυνατά από τους ίδιους. Στην πολιτική τα πράγματα αλλάζουν λίγο.

Ο 63χρονος Χρήστος Στυλιανίδης που έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, επίτροπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα πολιτικής προστασίας, θα είναι κατά τις πληροφορίες ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας μετά την ανεκδιήγητη παραίτηση του παρολίγον υπουργού Ευάγγελου Αποστολάκη μετά από την εκβιαστική πίεση που άσκησε εναντίον του ο Αλέξης Τσίπρας.

Η στήλη στοιχηματίζει ότι για τον Χρ. Στυλιανίδη, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, επί της θητείας του οποίου διετέλεσε Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, θα έχει καλύτερες αναμνήσεις και εμπειρίες συνεργασίες από τον «φίλο» Αλέξη Τσίπρα.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.