Black Box: Μικρές εστίες ανωμαλίας…

-Το ζήτημα που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες από την γκρίνια πολλών υποψηφίων για τις αλλαγές στους όρους για το διαγωνισμό της Εγνατίας ήρθε σε μία κακή συγκυρία για την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ: αυτή την περίοδο αξιολογούνται τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τυπικά και ουσιαστικά. Τυπικά διότι έχει ξεκινήσει σχετική διαδικασία το υπερταμείο αφού έληξε η θητεία του ΔΣ και ουσιαστικά διότι γίνονται οι σχετικές συζητήσεις και σε επίπεδο Μαξίμου. Λέγεται πως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ μάλλον παραμένουν στις θέσεις τους και αντικαθίστανται τα τρία υπόλοιπα μη εκτελεστικά μέλη, ενώ προστίθεται δύο επιπλέον. Το ποιοι θα είναι αυτοί οι πέντε ήταν το ζητούμενο τουλάχιστον μέχρι τώρα. Η ενόχληση, πάντως, για τις «αδέξιες» όπως κάποιοι τις χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση  ενέργειες στην Εγνατία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

-Σύμφωνα με πληροφορίες την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους ομολογιούχους της Intralot έχει αναλάβει προσωπικά ο Σωκράτης Κόκκαλης. Κάτι αναμενόμενο λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης. Καθημερινά ο ίδιος, λένε οι γνωρίζοντες, εποπτεύει και κατευθύνει τις διαπραγματεύσεις, με πρώτο στόχο την αναδιάρθρωση των ομολογιακών δανείων ύψους 723,8 εκατ. ευρώ.  Ο ίδιος πλαισιώνεται στις διαπραγματεύσεις, εκτός από στελέχη της εταιρείας, από την αμερικανική Evercore Partners και την βρετανική νομική εταιρεία Allen & Overy.

-Πάνε πάντως εκείνες οι εποχές που ο πρόεδρος απλώς επιθυμούσε και ένας στρατός πρόθυμων έσπευδε να κάνει τις επιθυμίες του πραγματικότητα. Αυτή είναι η μοίρα των βασιλιάδων. Μόνο που το μαθαίνουν όταν έχουν ήδη χάσει τον θρόνο τους.

-Το μέγα ερώτημα της αγοράς είναι αν θα προχωρήσει τελικά το στοιχηματικό deal του ΟΤΕ. Για την Ιντραλότ του Σωκράτη ο λόγος. Αν δηλαδή θα είναι αυτή ο μεγάλος συνεταίρος του ΟΤΕ.

-Ανοίγουν σήμερα οι φάκελοι με τα πιστοποιητικά που έχει προσκομίσει στην Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας παιγνίων η κοινοπραξία Inspire Athens (Mohegan Gaming και ΓΕΚΤΕΡΝΑ), προκειμένου να καταρτιστεί η σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο για το καζίνο του Ελληνικού. Μετά τον έλεγχό τους (από την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού) θα προχωρήσει η κατάρτιση της σύμβασης, που τοποθετείται για το διάστημα ανάμεσα στα τέλη Νοεμβρίου και αρχές Δεκεμβρίου. Πρόκειται για ένα τυπικό πλην σημαντικό βήμα για τη διαδικασία, γιατί με την κατάρτιση της σύμβασης, ο προσωρινός ανάδοχος, γίνεται και οριστικός, ενώ η σύμβαση, μετά το πέρασμά της από το Ελεγκτικό Συνέδριο (και τη Βουλή) θα αρχίσει να τρέχει και στην πράξη...

-Προβληματισμός επικρατεί στην Επίλεκτος για την πτώση του τζίρου στο εξάμηνο, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί σε όλη την χρήση μετά το lockdown που επιβλήθηκε. Η εταιρεία γύρισε σε ζημιές, από κέρδη την προηγούμενη χρήση και η διοίκηση της εισηγμένης ψάχνει διέξοδο στις  πράσινες επενδύσεις. Στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για εξαγορές μικρότερων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην πράσινη ενέργεια και στην καύση βιομάζας. Όπως φαίνεται, στη διοίκηση  άρεσε η συνεισφορά του σταθμού παραγωγής βιοαερίου στα Φάρσαλα, που άγγιξε το 2019 τα 2,027 εκατ. ευρώ...

-Πίσω από την εξαγορά της ελληνικής Lamda Hellix από την Interxion, θυγατρική της Digital Realty κρύβονται "χρυσές" επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ στη χώρα μας. Όπως πληροφορούμαστε ο Απόστολος Κάκκος, CEO της Lamda Hellix, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την πολυεθνική εταιρεία, προκειμένου να υλοποιηθούν επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ έως το 2022. Οι επενδύσεις αυτές θα αφορούν στη δημιουργία δύο data centers στην Ελλάδα, με σκοπό να ενώσουν ψηφιακά τη χώρα μας με την Αίγυπτο.

-Ανακοινώθηκε και επισήμως η πώληση της εταιρείας διαχείρισης (pool) δεξαμενοπλοίων του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου ο οποίος όπως αναφέρουν οι επαΐοντες στην Ακτή Μιαούλη συσσωρεύει μετρητά πωλώντας συμμετοχές του οριζοντίως μεταξύ των περιουσιακών του στοιχείων. Η Heidmar ανακοίνωσε ότι ο Ινδός επιχειρηματίας Pankaj Khanna απέκτησε το 100% των μετοχών της και όλων των συνδεδεμένων εταιρειών. Ο Γιώργος Οικονόμου και όλα τα συνδεδεμένα μέρη ή οι συνεργάτες του δεν έχουν πλέον κανένα απολύτως συμφέρον στην Heidmar. Από την κοινοπραξία του περασμένου χειμώνα με την πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης Signal Maritime , συμφερόντων I. Μαρτίνου, σε δεξαμενόπλοια Aframax , η Heidmar επεκτείνεται πλέον και στα Suezmaxes, VLCC και LR2. Σήμερα διαχειρίζεται 15 δεξαμενόπλοια.