7ος χρόνος, ημέρα 2185η
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Black Box: Κάτι αλλάζει προς το καλύτερο στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Πόσο καιρό έχετε να δείτε το ελληνικό χρηματιστήριο να πέφτει λιγότερα από τα ξένα ή να ανεβαίνει περισσότερο από αυτά; Την περασμένη εβδομάδα που έκλεισε με κέρδη 2,5% υπήρξαν συνεδριάσεις που οι αγορές σε Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ κλπ κατακρημνίζονταν και η αγορά της Αθήνας χάραζε αυτόνομη πορεία.

Στο πρόσφατο παρελθόν αρκούσε να ένα φτάρνισμα του DAX για να μπει η Σοφοκλέους στην εντατική με πνευμονία. Εύλογο να αναρωτιούνται οι περισσότεροι τι συμβαίνει, εδώ και λίγο καιρό και το ΧΑ μας εκπλήσσει θετικά ως προς την αμυντική συμπεριφορά του.

Θα μπορούσε λ.χ ένας λόγος να είναι ότι οι ξένοι θέλουν να φτιάξουν κλίμα εν όψει της αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ όπου συγκεντρώνονται μεγάλα θεσμικά κεφάλαια. Η στήλη δεν τα πολυσυμμερίζεται αυτά γιατί της κάνουν πιο πολύ για θεωρίες συνωμοσίας.

Προτιμά τα πιο προσγειωμένα σενάρια όπως λ.χ αυτό που λέει ότι το ΧΑ διόρθωσε σημαντικά το τελευταίο διάστημα, υποχωρώντας από τις 931 στις 853 μονάδες, και προσελκύει πάλι κεφάλαια. Για πόσο; Θα δείξει. Όσο εύκολο είναι να δούμε μια νέα ανοδική κίνηση προς τα προηγούμενα υψηλά, άλλο τόσο εύκολο είναι να δούμε μια νέα διόρθωση χαμηλότερα. Εξ ου και οι αναλυτές κρατούν στο συρτάρι τόσο τα καλά σενάρια όσο και τα «χειρότερα» μιας περαιτέρω υποχώρησης προς τις 830 - 750 μονάδες αν δούμε επιδείνωση διεθνώς.

Ένας άλλος λόγος -που τον έχουμε αναδείξει και πρόσφατα- είναι η σταθεροποίηση του τραπεζικού κλάδου όπου μετά τις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου έχουν εκλείψει οι πολύ μεγάλες διακυμάνσεις και ο κλαδικός δείκτης κρατά την περιοχή στήριξης των 551 μονάδων. Οι τράπεζες έχουν ακόμη «ανοιχτά θέματα», δεν παύουν, όμως, να αποτελούν ένα στοίχημα που θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά για την περαιτέρω άνοδο της αγοράς.

Ένας τρίτος είναι πως το story ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αρχίζει και γίνεται όλο και πιο πειστικό στις τάξεις των ξένων επενδυτών. Σε μια αγορά που για πάνω από μια δεκαετία υποαποδίδει των ξένων και πλέον έχει χειροπιαστές προοπτικές να πάει καλύτερα, δεν αποκλείεται σταδιακά να αποκόπτεται όλο και περισσότερο από την ευρύτερη συμπεριφορά των αγορών που μέχρι σήμερα της ασκούσαν μεγάλη (αρνητική ως επί το πλείστον) επίδραση.

Μπροστά μας έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης, μεγάλες επενδύσεις αλλά και πιθανόν μια ακόμη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης αν επιβεβαιωθούν οι θετικές προσδοκίες για την S&P στις 22 Οκτωβρίου (ακολουθεί η αξιολόγηση Moodys στις19 Νοεμβρίου).

Από την άλλη μπορεί και τίποτα από όλα αυτά να μην ισχύει, καθότι προφήτες για να σας κάνουμε πλούσιους δεν είμαστε. Σε θεμελιώδες επίπεδο η Ελλάδα δεν παύει να είναι μια σχετικά κλειστή οικονομία με μεγάλη επίδραση από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και πλήρως εξαρτημένη από την ενεργειακή κρίση που απειλεί να εξελιχθεί σε μαύρο κύκνο για τις χρηματιστηριακές αγορές και τις επιχειρήσεις.

Αυτό που βλέπουμε και καταγράφουμε είναι πως το ΧΑ παρουσιάζει μια σχετικά διαφορετική συμπεριφορά σε σύγκριση με το παρελθόν. Και αυτό είναι ένα καλό μήνυμα για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές να ξεχάσουν τις μετοχές τους κλειδωμένες στο μπαούλο ή να ενισχύουν κι άλλο τις θέσεις τους όποτε τους δίνεται η ευκαιρία χαμηλότερων αποτιμήσεων.

---

Στα αξιοσημείωτα της εβδομάδας που πέρασε, όπως σημειώνει η Beta Securities, ήταν και η καταγραφή εισροών στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού ύψους 48,6 εκατ. ευρώ τα οποία προήλθαν από εισροές ύψους 51,2 εκατ. ευρώ στα μετοχικά αμοιβαία της Πειραιώς ΑΕΔΑΚ και είναι περισσότερες από τις μισές εισροές που έχουν καταγραφεί το 2021.

---

Καλά νέα για τη ΔΕΗ η αποκλιμάκωση των τιμών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι λιγνίτες όσο και αν θεωρούνται «βρώμικη ενέργεια» δεν παύουν να αποτελούν μια εφεδρεία για τη σταθερότητα του συστήματος όσο δεν έχουν στηθεί νέες θερμικές μονάδες που μπορούν να υποστηρίξουν άμεσα αιχμές ζήτησης. Το κόστος παραγωγής μιας MWh με βάση τις τιμές των CO2 κινείται στα 150 ευρώ και είναι επί του παρόντος πιο φθηνό από την παραγωγή με φυσικό αέριο. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε την πιο ακριβή ημέρα από την εφαρμογή του Target Model με τις δημοπρασίες του διασυνδεδεμένου δικτύου να κινούνται στα 204,4 ευρώ/MWh σε επίπεδο οριακής τιμής και τη μέγιστη να κινείται στα 280,89 ευρώ/MWh διαμορφώνοντας ημερήσια αξία συναλλαγών πάνω από 62 εκατ. ευρώ. Μετά την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου κάτω από τα 100 ευρώ/MWh η κατάσταση φαίνεται να εξομαλύνεται αισθητά στη χονδρική.

---

Mπορεί οι μεγαλύτερες αλυσίδες supermarket να αυξάνουν τις πωλήσεις τους, ευνοούμενες και από την πανδημία, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις μικρές αλυσίδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αλυσίδα ΕΛΟΜΑΣ, που είδε τις πωλήσεις της μητρικής να πέφτουν 10,25% στα 21,4 εκατ. ευρώ το 2020. Ο λόγος όμως δεν είναι μόνο ο έντονος ανταγωνισμός που υπάρχει στο retail, αλλά και η αποχώρηση σημαντικών παιχτών από τον όμιλο. Όπως αναφέρει η εταιρεία στις καταστάσεις της, οι προκλήσεις παραμένουν στη φετινή χρήση, χωρίς ωστόσο δυσμενείς εξελίξεις να μπορούν να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία του ομίλου, ο οποίος μαθαίνει η στήλη δεν αποκλείεται να εμπλουτιστεί και με άλλα μέλη.

---

Στο σφυρί βγαίνει το διατηρητέο στη Μητροπόλεως 72 που στεγάζει την ΑΒ Βασιλόπουλο. Το ακίνητο ανήκει στη Χυτήρογλου και τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό επισπεύδει η DoValue Greece για οφειλές εκατομμυρίων ευρώ, με τιμή πρώτης προσφοράς 3,7 εκατ.ευρώ.

---

Disney+ και HBO Max έρχονται το προσεχές διάστημα στην Ελλάδα, χωρίς όμως να ανησυχούν τους μεγάλους παίχτες του χώρου που έχουν ήδη εδραιωμένο κοινό και επενδύουν συστηματικά στην ενίσχυση του περιεχομένου τους. Η WarnerMedia μάλιστα έχει βγει σεργιάνι και ψάχνει κόσμο να προσλάβει στην Αθήνα. Στις αγγελίες ζητά PR Manager, Brand and Content Marketing Manager, CRM και άλλες ειδικότητες. Στην Αθήνα προσωπικό αναζητά και η Disney+, που ζητά Content Planning Manager.

---

Οι επενδύσεις που τρέχουν ή δρομολογούνται στην Ελλάδα από τους μεγάλους παίχτες της αγοράς ξεπερνούν τα 28 δισ. ευρώ. Η ελληνική οικονομία φαίνεται πως έχει αλλάξει σελίδα και είναι έτοιμη να καταγράψει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που φαίνεται και από τις εκτιμήσεις των αναλυτών οίκων αξιολόγησης. Όμως η σταθερή δυναμική ανάπτυξης θα διατηρηθεί από έναν σημαντικό δείκτη: την παραγωγή. Και είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό πως η βιομηχανική παραγωγή συνεχίζει να ενισχύεται. Τον Αύγουστο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα έτρεξε με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, στο +10,1%.

---

Εβδομάδα αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου για τις μεγάλες αμερικάνικες τράπεζες. Την Τετάρτη η αυλαία ανοίγει με τη JP Morgan και τη Wells Fargo, την Πέμπτη ακολουθούν Bank of America, Citigroup και Morgan Stanley ενώ την Παρασκευή η σκυτάλη περνά στη Golmdan Sachs. Άλλη οικονομία η πέραν του Ατλαντικού, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που ποντάρουν πως τα αποτελέσματα του χρηματοοικονομικού κλάδου των ΗΠΑ μπορεί να έχουν αντίκτυπο συνολικά στον τραπεζικό κλάδο.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.