Βlack Box 03/02/2020

- Εβδομάδα κορονοϊού ξεκινά και ο λόγος δεν αφορά  την Κίνα, αλλά  τα καθ' ημάς. Τις επόμενες ημέρες είναι βέβαιο ότι αυτά που γράφει σήμερα η στήλη θα τα  διαβάσετε αναλυτικά σε διάφορα ρεπορτάζ.  Η ουσία είναι ότι το καράβι από την Κίνα ήρθε τόνους εμπορεύματα γεμάτο, αλλά στον Πειραιά γίνεται της... Κίνας. Βλέπετε ο φόβος του κορονοϊού βασιλεύει και στις εγκαταστάσεις της Cosco.

- Όχι ότι έχει κάποιο συμβάν, αλλά  ο τρόμος είναι διάχυτος. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα από ένα πλοίο που έφτανε στο λιμάνι, ο καπετάνιος ρωτούσε από τον ασύρματο αν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες τις οποίες πρέπει να ακολουθήσει. Οδηγίες δεν υπήρχαν αλλά όπως καταλαβαίνετε κάποιες ιδέες μπαίνουν.

- Και επειδή ο φόβος απλώνεται την προηγούμενη εβδομάδα επίσης, έδεσαν προσωρινά αρόδου ένα πλοίο χωρίς να το ξεφορτώσουν, γιατί δεν υπήρχε κάποιος πρόθυμος να αναλάβει αυτό το έργο. Επίσης σε άλλο περιστατικό, δύο ρυμουλκά αρνήθηκαν  να βοηθήσουν την άφιξη πλοίου.  Όπως καταλαβαίνετε δικαιολογημένα οι άνθρωποι φοβούνται κι αν αυτά συμβαίνουν στον ασφαλή Πειραιά, φανταστείτε τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες που έχουν εκδηλωθεί και κρούσματα.

- Με αυτό λοιπόν το κλίμα, πάμε σήμερα για το άνοιγμα των κινεζικών χρηματιστηρίων τα οποία παραμένουν κλειστά από τις 24 Ιανουαρίου. Η αγωνία για  μαζικό ξεπούλημα μετοχών που μπορεί να προκαλέσει ντόμινο και στα αλλά χρηματιστήρια είναι υπαρκτή και δικαιολογημένη, αν και στην Κίνα - ευτυχώς σε αυτήν την περίπτωση- τα πράγματα δε λειτουργούν όπως στις χώρες  του δυτικού κόσμου. Αφενός οι Κινέζοι έχουν αποφασίσει να ενισχύσουν τις αγορές τους με παροχή ρευστότητας 174 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αφετέρου δηλώνουν ότι διαθέτουν «διάφορα εργαλεία» τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν για να διαχειριστούν την κρίση.  Και τα εργαλεία αυτά είναι σίγουρα  πειστικά και αποτελεσματικά. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγα χρόνια στην Κίνα, επικεφαλής χρηματιστηριακών εταιρειών που κλήθηκαν από τις αρχές με τη σκιά της διαφθοράς, εξαφανίστηκαν από προσώπου γης.

- Σε έργο μεγάλη εθνικής σημασίας αναδεικνύεται ο νέος Τερματικός Σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, ιδίως μετά την πρόσφατη εμπλοκή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και αυτό γιατί πρόκειται για τη μοναδική υποδομή, πλην της Ρεβυθούσας, που μπορεί να τροφοδοτήσει την Ελλάδα αλλά και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με φυσικό αέριο το οποίο δεν περνά από την Τουρκία. Έρχεται δηλαδή στην πιο κατάλληλη στιγμή για να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της.  

- Πάμε τώρα στα δικά μας καθώς αυτήν την  εβδομάδα έχουμε δύο εξελίξεις από το μέτωπο των τραπεζών. Η πρώτη είναι ότι εκτός απροόπτου μέσα στην εβδομάδα ανοίγει η  Alpha Bank το βιβλίο για την έκδοση του TR ΙΙ ομολόγου.

- Η δεύτερη είναι ότι αύριο, 4 Φεβρουαρίου, υποβάλλονται οι δεσμευτικές προσφορές για το πακέτο "Ιcon" της Εθνικής τράπεζας. Ο διαγωνισμός έχει εξελιχθεί σε μονομαχία μεταξύ Fortress και Bain με έπαθλο 1,5 δις δάνεια τα οποία είτε είναι καταγγελλόμενα, είτε σε βαθιά καθυστέρηση και προέρχονται από περίπου 1500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ συνοδεύονται με προσημειώσεις σε περίπου 6000 ακίνητα.

- Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ενδιαφέρει ιδιαιτέρως, προκειμένου από το ύψος του τιμήματος να βγάλουμε συμπεράσματα  για το πως εξελίσσονται οι αξίες των εγγυήσεων. Υπενθυμίζεται ότι έχουμε δύο προηγούμενες πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων που είχαν εγγυήσεις ακινήτων και τότε είχαν πωληθεί με οικονομικές προσφορές  στην περιοχή του 32%-34%  της ονομαστικής αξίας.

- Η στήλη αναρωτιέται, αν αληθεύουν τα όσα κυκλοφορούν στην αγορά τελευταία και θέλουν το καζίνο Λουτρακίου να έχει αποκτήσει νέο μέτοχο. Γιατί αν αληθεύουν οι φήμες, τότε εξηγούνται πολλά περίεργα που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα.