Του Γιάννη Μαντζίκου
Για ακόμη μια φορά βίαια επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο της Βηρυτού. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν ανάμεσα τους και αστυνομικοί. Οι διαδηλωτές κατηγορούν τον πολιτικό κόσμος της χώρας για διαφθορά και τον τραπεζικό τομέα για απληστία. Οι αρχές ασφαλείας προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος με την χρήση χημικών και δακρυγόνων, ενώ οι συγκεντρωμένοι απάντησαν με πέτρες και βόμβες μολότοφ.
Από την περασμένη Δευτέρα και μετά χιλιάδες Λιβανέζοι είναι στους δρόμους, κατηγορώντας και πάλι την ελίτ της χώρας για διαφθορά, αποδίδοντάς της την ευθύνη για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Οι διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα, έφτιαξαν οδοφράγματα, έκλεισαν δρόμους, οργάνωσαν διαμαρτυρίες έξω από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας και κατέστρεψαν υποκαταστήματα τραπεζών, με κεντρικό τους σύνθημα «η επανάσταση επιστρέφει».
Το βράδυ της Τρίτης ξέσπασαν επεισόδια στη συνοικία Χάμρα της Βηρυτού, όπου προσόψεις υποκαταστημάτων τραπεζών υπέστησαν εκτεταμένες φθορές, ενώ οι δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας πετροβολήθηκαν από συγκεντρωμένους και αντέδρασαν κάνοντας εκτενή χρήση δακρυγόνων.
Τις κινητοποιήσεις που συνταράσσουν τον Λίβανο από τη 17η Οκτωβρίου τροφοδοτεί η αγανάκτηση πολλών πολιτών εναντίον της άρχουσας τάξης και της πολιτικής ελίτ, που κατηγορούνται συλλήβδην για την ενδημική διαφθορά και την οικονομική κρίση, τη χειρότερη που βιώνει η χώρα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου (1975-1990).
Οι διαδηλώσεις εξώθησαν τον πρώην πρωθυπουργό Σάαντ αλ Χαρίρι να υποβάλει την παραίτησή του την 29η Οκτωβρίου, χωρίς ωστόσο να υπάρξει διέξοδος. Η ακόμη άλυτη πολιτική κρίση που ακολούθησε ώθησε τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στην οικονομική κρίση που βιώνει. Εν μέσω της πτώσης της λιβανέζικης λίρας, η κεντρική τράπεζα επέβαλε το τελευταίο διάστημα αυστηρά μέτρα ελέγχου κεφαλαίων.