Βερολίνο: Δεν αναμένονται κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής

Βερολίνο: Δεν αναμένονται κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απίθανο να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη, με αφορμή την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε πηγή της γερμανικής κυβέρνησης στο Reuters, επισημαίνοντας πως το Βερολίνο επιμένει στην αποκλιμάκωση και τη συνέχιση των πιέσεων για διάλογο.

Η Ελλάδα είχε ζητήσει να θέσει το ζήτημα στη διήμερη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ανέφερε η ίδια πηγή από το Βερολίνο συμπληρώνοντας πως η «Γερμανία είναι ξεκάθαρα ενάντια στις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει αυτομάτως να επιβάλουμε κυρώσεις για κάθε πρόκληση», σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων. 

Επίσης το Reuters αναφέρει πως το Βερολίνο δεν αναμένει από την ΕΕ να αλλάξει τη στάση της σχετικά με τις κυρώσεις μόλις δύο εβδομάδες μετά την απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής που αποφάσισε να απευθύνει προειδοποιήσεις και όχι την επιβολή μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, η Γερμανία κάλεσε και πάλι την Τουρκία να απέχει από μονομερείς προκλήσεις, επαναλαμβάνοντας ότι εναπόκειται στην 'Αγκυρα «να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει ατμόσφαιρα στην οποία οι διερευνητικές συνομιλίες να υπόσχονται επιτυχία».

Από το Βερολίνο επισημάνθηκε ακόμη ότι οι αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραμένουν τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο η κατευθυντήρια γραμμή των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.

«Χρειαζόμαστε απευθείας συνομιλίες παρά την πρόκληση από την Τουρκία», ανέφερε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter μετά τις τις συνομιλίες που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Ελλάδα και την Κύπρο, επισημαίνοντας πως «εναπόκειται τώρα ιδιαίτερα στην Τουρκία να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα στην οποία τέτοιες διερευνητικές συνομιλίες μπορούν να υπόσχονται επιτυχία. Για αυτό πρέπει η τουρκική πλευρά να απέχει από μονομερείς προκλήσεις».