Βατόπουλος: Οι μεταλλάξεις ανεβάζουν το απαιτούμενο ποσοστό για ανοσία της αγέλης

Βατόπουλος: Οι μεταλλάξεις ανεβάζουν το απαιτούμενο ποσοστό για ανοσία της αγέλης

«Στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού. Ακόμα είναι στις νέες ηλικίες, όπου τα κρούσματα δεν είναι σοβαρά, αν και υπάρχει μια αύξηση των νοσηλειών τις τελευταίες ημέρες» δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

 «Το στοίχημα είναι ο εμβολιασμός. Τα μέτρα ατομικής προστασίας πρέπει να υπάρχουν και γενικώς να προστατεύονται οι μεγαλύτερες ηλικίες που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά» πρόσθεσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα Δημόσιας Υγείας, η επιδημία είναι απρόβλεπτη. «Οι νέες μεταλλάξεις μεταδίδονται πιο εύκολα από τις παλιές, αλλά ένα κομμάτι του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και τις μεταδίδει πιο δύσκολα. Είναι μια εξίσωση που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς πάει».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν μας προστατεύουν τα εμβόλια από τις μεταλλάξεις ο κ. Βατόπουλος τόνισε πώς «τα δεδομένα λένε ότι, μέχρι στιγμής, όλα τα εμβόλια προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση και το θάνατο από όλες τις μεταλλάξεις. Λίγο περισσότερο, λίγο λιγότερο αυτό δεν έχει καμία σημασία. Όσοι περισσότεροι εμβολιάζονται πέφτει η ποσότητα του ιού που κυκλοφορεί και αυτό είναι το ζητούμενο».

Σχολιάζοντας τέλος το θέμα πώς θα επιτύχουμε την ανοσία της αγέλης ο κ. Βατόπουλος είπε ότι εξαρτάται από το ποσοστό των ανθρώπων που είτε έχουν νοσήσει είτε έχουν εμβολιαστεί.

«Η ανοσία αυτή δεν είναι αποστειρωτική. Δεν εμποδίζει τον εμβολιασμένο να νοσήσει, αλλά τον προστατεύει από σοβαρά νοσήματα. Επειδή ο ιός γίνεται πιο μεταδοτικός ανεβαίνουν τα ποσοστά που απαιτούνται για την ανοσία της αγέλης ή για να σταματήσει ο ιός να μεταδίδεται».

Διαβάστε ακόμα:

Χαρ. Γώγος: Ημερησίως αύξηση νοσηλειών κατά 25% - Ν. Τζανάκης: Μικρή άνοδος στις διασωληνώσεις

Δημ. Σαρηγιάννης: Πτωτική πορεία στα κρούσματα της Αττικής - Μάξιμουμ στα 3.500 τον Δεκαπενταύγουστο

Τζανάκης: Το 4ο κύμα θα μας επισκεφθεί όλους, η διαφορά εμβολιασμένων - ανεμβολίαστων

Μόσιαλος: Το ότι κάποιοι εμβολιασμένοι θα νοσηλευτούν δεν σημαίνει πως τα εμβόλια δεν δουλεύουν

Μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες στα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης - Αλλαγές στην ΚΥΑ για την εστίαση