Μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες στα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης -  Αλλαγές στην ΚΥΑ για την εστίαση

Μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες στα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης - Αλλαγές στην ΚΥΑ για την εστίαση

Μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (το τελευταίο εξάμηνο) θα εισέρχονται στα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης και τα κλαμπ, καθώς θα λειτουργούν ως αμιγείς χώροι και όχι μικτοί. Η επιτρεπόμενη χωρητικότητα θα είναι 85% επί των τετραγωνικών τους μέτρων και μόνο για καθήμενους. Αυτό προβλέπει, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, ανατρέποντες το μέχρι σήμερα δεδομένο της λειτουργίας τους ως χώρους συναθροίσεων με την παρουσία και μη εμβολιασμένων.

Σημειωτέον ότι πέραν των κλειστών χώρων, που θα λειτουργούν αμιγώς για εμβολιασμένους, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούσαν - όπως ήταν γνωστό - να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία. Το μέτρο δεν ισχύει τελικά μετά και την αλλαγή στο καθεστώς λειτουργίας των υπαίθριων χώρων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, οι πελάτες υποχρεούνται να φορούν μάσκα κατά τον χρόνο αναμονής, όπως, άλλωστε και το προσωπικό καθ' όλη την διάρκεια της εργασίας του. Σε κάθε τραπέζι θα επιτρέπονται 10 άτομα το μέγιστο, ενώ ισχύουν τα γενικότερα μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων και των κανόνων υγιεινής.

Επισημαίνεται ότι οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό. Ειδικά στην περίπτωση των κλειστών χώρων, είναι υποχρεωτική η ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Παραμένει ο κανόνας πως έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών και ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης.

Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.

Κατά την είσοδό τους στο κέντρο οι πελάτες οφείλουν να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 6 μήνες μετά απ' αυτόν) σε έγχαρτη μορφή ή ηλεκτρονικά, μέσω του κινητού τηλεφώνου

Η ταυτοποίηση του εισερχόμενου στο υπαίθριο χώρο διασκέδασης για την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης). θα είναι ευθύνη των επιχειρήσεων μέσω της εφαρμογής Covid Free GR, που μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID, καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.

Η επαλήθευση θα γίνεται σε τρία επίπεδα

  • Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID
  • Κίτρινο - σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)
  • Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.


Ισχύς των πιστοποιητικών

  • Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης
  • Νόσησης – έως και 6 μήνες μετά
  • Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)
  • PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)


Σήματα για τον διαχωρισμό των επιχειρήσεων


Σημειώνεται τέλος ότι με τρία διαφορετικά σήματα θα διακρίνονται οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, έτσι ώστε να είναι εύκολη η επιλογή τους από τους καταναλωτές. Έτσι, μέχρι τις 31 Αυγούστου, θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές σημάνσεις: 

  • «Χώρος Covid Free»,
  • «Μεικτός Χώρος» και
  • «Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό».

Τι ισχύει για πανηγύρια και γήπεδα

Τα πανηγύρια επιτρέπονται με τα ισχύονται γενικά υγειονομικά μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, ιδίως σε σχέση με τις υπαίθριες αγορές και την καθήμενη μόνο διασκέδαση.

Αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς. Η χωρητικότητα θα ανέρχεται στα 80% του συνόλου (5% εξ αυτών μπορεί να είναι ανήλικοι οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε τεστ), με ανώτατο όριο προσέλευσης: 25.000 θεατές για υπαίθρια γήπεδα και 8.000 για κλειστά γήπεδα. Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική.

Πλαίσιο Κυρώσεων


Όσον αφορά το πλαίσιο κυρώσεων, θα επιβάλλονται σε τρία επίπεδα:

1η παράβαση:

Για τα καταστήματα εμβαδού < 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες.

Για τα καταστήματα εμβαδού > 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες.

2η παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.

3η παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες.

Η επιβολή κυρώσεων είναι δυνατή ακόμη και μετά την πραγματοποίηση της παράβασης, εφόσον υπάρχει αποδεικτικό υλικό από την οποία να προκύπτει.