Χαρ. Γώγος: Ημερησίως αύξηση νοσηλειών κατά 25% - Ν. Τζανάκης: Μικρή άνοδος στις διασωληνώσεις

Χαρ. Γώγος: Ημερησίως αύξηση νοσηλειών κατά 25% - Ν. Τζανάκης: Μικρή άνοδος στις διασωληνώσεις

Στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και την αύξηση του αριθμού των νοσηλειών αναφέρθηκαν τόσο ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης όσο και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ.

«Τις τελευταίες 7-8 ημέρες έχουμε μια στασιμότητα και όχι την εκθετική αύξηση των προηγούμενων ημερών. Στο πλαίσιο αυτό παραμένουν τα δύο σενάρια που έχουμε προβλέψει. Το καλό σενάριο είναι να φτάσουμε τα 3.000-3.500 κρούσματα σαν μέσος κυλιόμενος όρος, αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και τηρηθούν τα μέτρα. Το δυσμενέστερο σενάριο με άδηλη την κορύφωση του μπορεί δείχνει 5.000-5.500 κρούσματα έως τον Σεπτέμβριο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.  

Εντούτοις, ανησυχία προκαλεί η αύξηση των νέων εισαγωγών, οι οποίες διαμορφώνονται γύρω στις 150-160 καθημερινά και δεν αποκλείεται σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου να φτάσουν και τις 300.

Αντιστοίχως, ο κ. Γώγος  επεσήμανε ότι οι νοσηλείες αυξάνονται κατά 25%-26% την ημέρα με παράλληλη άνοδο και των διασωληνώσεων.  

«Το κύμα αυτό σχετίζεται και με τη μετάλλαξη Δέλτα, γιατί είναι πιο μεταδοτικός ο ιός, αλλά με την άρση των μέτρων και τη μη τήρηση των μέτρων που ισχύουν. Είναι ένα σήμα η αύξηση των νοσηλειών, καθώς έχουμε έναν μέσο όρο αύξησης 25%-26% από μέρα σε ημέρα και μικρή αύξηση των διασωληνώσεων, αλλά σε επίπεδα διαχειρίσιμα. Το κύμα θα είναι μεγάλο σε σχέση με την επιδημιολογική καμπύλη αλλά όχι τόσο ισχυρό σε σχέση με νοσηλείες και διασωληνώσεις», υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Όσον αφορά τους διασωληνωμένους, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι οι διασωληνωμένοι σταμάτησαν να μειώνονται, πέρασαν σε μια φάση σταθεροποίησης και από τους 125 έφτασαν χθες στους 130. 

«Από την αύξηση των κρουσμάτων κάνουμε 2-3 εβδομάδες να δούμε τους διασωληνωμένους. Οι νεαροί γύρισαν από τις διακοπές τους και άρχισαν να κολλάνε γονείς και παππούδες. Έτσι, οι περισσότεροι από αυτούς, στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι, μπήκαν στο νοσοκομείο και κάποιοι διασωληνώθηκαν», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας. 

Προστασία από τα εμβόλια 

Επιπροσθέτως, οι καθηγητές αναφέρθηκαν στην προστασία που παρέχουν τα εμβόλια σημειώνοντας ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν από σοβαρή νόσηση. 

«Όλους θα μας συναντήσει φέτος ο ιός. Και ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους. Ο εμβολιασμένος όμως κινδυνεύει πολύ λιγότερο. Μπορεί να έρθει σε επαφή με κρούσμα και να μη μολυνθεί καν. Σε περίπτωση που μολυνθεί στη χειρότερη των περιπτώσεων θα εμφανίσει ήπια συμπτώματα ή θα είναι ασυμπτωματικός. Ένα ποσοστό μόνο 2%-5% μπορεί να κινδυνέψει, που παίρνουν φάρμακα ή είναι υπερήλικες», δήλωσε ο κ. Τζανάκης

Αντιθέτως, σε ό,τι αφορά στους ανεμβολίαστους, οι νέοι έχουν μεγάλη πιθανότητα να το περάσουν ελαφριά. Εντούτοις, σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι είναι πάνω από 40-50 ετών, σε ένα ποσοστό 10%, ίσως χρειαστεί να νοσηλευτούν και να διασωληνωθούν.

«Ο εμβολιασμός δε μας θωρακίζει στο 100% από τη μόλυνση, αλλά μας θωρακίζει στο 95% από την κακή εξέλιξη της νόσου, γεγονός που σημαίνει ότι δε θα χρειαστεί να νοσηλευτούμε, δε θα διασωληνωθούμε, δε θα πεθάνουμε», σχολίασε. 

Από την πλευρά του, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι σε σύνολο 5.000 ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν στην εντατική διασωληνωμένοι από τον Φεβρουάριο μέχρι τώρα, από αυτούς εμβολιασμένοι ήταν μόνο το 1%. 

«Υπάρχει ένα μοντέλο στις ΗΠΑ που λέει ότι το προσεχές διάστημα οι θάνατοι σε 7ημερο μέσο όρο αν ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος θα περάσουν τις 3.000, ενώ αν είναι εμβολιασμένος θα είναι κάτω από 200», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα:

Δημ. Σαρηγιάννης: Πτωτική πορεία στα κρούσματα της Αττικής - Μάξιμουμ στα 3.500 τον Δεκαπενταύγουστο

Τζανάκης: Το 4ο κύμα θα μας επισκεφθεί όλους, η διαφορά εμβολιασμένων - ανεμβολίαστων

Μόσιαλος: Το ότι κάποιοι εμβολιασμένοι θα νοσηλευτούν δεν σημαίνει πως τα εμβόλια δεν δουλεύουν

Μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες στα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης - Αλλαγές στην ΚΥΑ για την εστίαση