Β. Παπαευαγγέλου: Το Rt έπεσε κάτω από τη μονάδα σε όλες τις περιοχές της χώρας

Β. Παπαευαγγέλου: Το Rt έπεσε κάτω από τη μονάδα σε όλες τις περιοχές της χώρας

«Το Rt έπεσε κάτω από τη μονάδα σε όλες τις περιοχές της χώρας», σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Ωστόσο η ίδια τόνισε πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.

Η κ. Παπαευαγγέλου προσέθεσε ότι είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα που ξεκίνησαν από την αρχή του μήνα δεν τηρήθηκαν από όλους και αυτό -όπως είπε- δεν χρειάζεται κάποια επιστημονική εξήγηση, καθώς το βλέπουμε στους δρόμους.

Αναφερόμενη στα σημερινά κρούσματα είπε ότι 255 αφορούν στην Αττική, 213 στην Θεσσαλονίκη και 49 κρούσματα καταγράφηκαν στην Λάρισα.

Όπως τόνισε μόνο η δραματική μείωση των επαφών και η χρήση μάσκας μπορούν να οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. «Συγχρωτισμός και συνάθροιση δηλώνουν ασέβεια για τη δημόσια υγεία τους γιατρούς και τους νοσηλευτές αλλά και για την πλειονότητα των ανθρώπων που τηρούν τα μέτρα στη χώρα» τόνισε και συμπλήρωσε πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Προσέθεσε ότι η επιτροπή θα συζητήσει και θα εισηγηθεί για μερική άρση κάποιων μέτρων αλλά εξήγησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά μας τις επόμενες ημέρες.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε ότι η μείωση των νέων κρουσμάτων στα αστικά κέντρα είναι αισθητή, καθώς ο ενεργός αριθμός καταγραφής των κρουσμάτων είναι κάτω από το 1 για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ωστόσο πως τα στοιχεία αυτά αφορούν τις παρατηρήσεις που έγιναν πριν από 10 ημέρες.

Πάντως αναφερόμενος στα ενεργά κρούσματα είπε ότι παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, όσα ήταν στην αρχή του Νοεμβρίου, εξηγώντας ότι μειώθηκαν τα νέα κρούσματα κατά 30% στην Αθήνα και κατά 20% στη Θεσσαλονίκη. Όπως εξήγησε η ουσιαστική μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας αναμένεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τονίζοντας πως οι ηλικιακές ομάδες που πλήττονται περισσότερο όσον αφορά τη βαρύτητα της νόσου είναι αυτές των 40-65 και των 65 άνω όπου εμφανίζεται υψηλότερη επίπτωση της πανδημίας

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας από την πλευρά του χαρακτήρισε «απαράδεκτα τα κακόβουλα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου» που αφορούσαν την καταγραφή των κρουσμάτων. Συνέχισε τονίζοντας πως υπάρχει ένα και μοναδικό κέντρο καταγραφής, το εθνικό μητρώο ασθενών COVID, απαντώντας στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μη έγκυρη καταμέτρηση των κρουσμάτων. Όσον αφορά τις ιδιωτικές συμβάσεις που αναφέρονται στα ίδια δημοσιεύματα είπε ότι από τις 2 Ιουνίου 2020 υπάρχει αναρτημένη στη Διαύγεια συγκεκριμένη σύμβαση που αφορά τις ΚΟΜΥ και ότι αυτές οι κινητές μονάδες καταγραφής αναφέρονται στο ΕΟΔΥ. Τέλος τόνισε ότι «όλα αυτά βλάπτουν την προσπάθεια σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για την πανδημία στη χώρα».