Β. Κικίλιας: Με την παραλαβή των εμβολίων ξεκινάει άμεσα ο εμβολιασμός

Β. Κικίλιας: Με την παραλαβή των εμβολίων ξεκινάει άμεσα ο εμβολιασμός

Τη διαβεβαίωση ότι μόλις εγκριθούν τα εμβόλια από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ και με την παραλαβή τους την επομένη κιόλας θα ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός του πληθυσμού έδωσε σήμερα στην καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, καλώντας παράλληλα τους πολίτες «να κλείσουν τα αυτιά τους σε όσους διακινούν θεωρίες συνωμοσίας και fake news». 

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα κριθούμε όλοι για τον τρόπο που θα κληθούμε να οργανωθούμε και να εμβολιάσουμε τους πολίτες. Γίνεται για πρώτη φορά μία συνολική προσπάθεια στην Ευρώπη, σημείωσε και υπογράμμισε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να δίνουν σημασία στις διάφορες θεωρίες, τονίζοντας ότι θα υπάρξει γενική και ξεκάθαρη ενημέρωση για το εμβόλιο και το πόσο ασφαλές είναι.

Ήδη ετοιμάζονται τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και μπορούν να εμβολιαστούν 2 εκατομμύρια πολίτες κάθε μήνα, επισήμανε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε επιπλέον ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμούς και κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας μέχρι να έρθει η στιγμή που το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο προς χρήση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, γιατροί από ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan, Ιασώ, Μητέρα, Ερρίκος Ντυνάν) μεταβαίνουν εθελοντικά σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για να βοηθήσουν στη μάχη κατά του κορονοϊού καθώς και γιατροί από τα νοσοκομεία Λαϊκό, «Ευαγγελισμός», «Παμμακάριστος», «Αττικόν, «Ασκληπιείο» και το Νοσοκομείο Αργολίδας. 

Ήδη από την 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια, έχουν μεταβεί 167 γιατροί, 265 νοσηλευτές και 210 άτομα λοιπό προσωπικό στη Βόρεια Ελλάδα, όπου θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, γνωστοποίησε.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα καταθέσει τροπολογία στη Βουλή με την οποία θα αυξάνονται κατά 100% οι αποδοχές των γιατρών για όσο διάστημα βρίσκονται εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη. 

«Τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας δέχονται μεγάλη πίεση. Όλα τα νοσοκομεία δοκιμάζονται και πιέζονται και η εντολή του πρωθυπουργού είναι να στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας», δήλωσε Βασίλης Κικίλιας και προειδοποίησε ότι «η πρόωρη χαλάρωση θα φέρει περισσότερους θανάτους».

Απαντώντας σε ερώτηση για την άρση του lockdown σε συνέχεια της κακής επιδημιολογικής εικόνας με τα 2186 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο υπουργός τόνισε: «Εμφανές ότι με φροντίδα του πρωθυπουργού ότι υπάρχει μελέτη με εμπιστοσύνη στους επιστήμονές μας. Το ΕΣΥ πιέζεται στις ΜΕΘ και τις απλές κλίνες. Θα προχωρήσουμε σε με σύνεση και με προσοχή. Είναι κατανοητή η ανάγκη να ξεπεραστεί η κατάσταση. Αλλά υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ με τα εμβόλια».

Κάνοντας αναφορά στην επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου, είπε ότι κάθε 10 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από κορονοϊό στην Ευρώπη και υπογράμμισε πως «επίκειται ένα νέο τρίτο κύμα. Ήδη χώρες όπως το Ισραήλ σκέφτονται σοβαρά να επαναφέρουν το lockdown και αυτό πρέπει να μας φέρει σε περίσκεψη για τη στάση μας στην προστασία των συμπολιτών μας» επισήμανε και επανέλαβε: «Κλείστε τα αυτιά σε αυτούς που θέλουν να δηλητηριάσουν αυτή την προσπάθεια που γίνεται αλλά και στα fake news».

Στη σημερινή ενημέρωση μήνυμα έστειλε και ο διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Dr Hans Kluge, ο οποίος έδωσε μεγάλη έμφαση στη σημασία του εμβολιασμού, καθώς και στα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του ιού.

Διαβάστε ακόμα:

«Πυρετώδεις» προετοιμασίες σε Ευρώπη μετά την έγκριση του εμβολίου στη Βρετανία

Χανς Κλούγκε (ΠΟΥ): «Τα εμβόλια σώζουν ζωές, ο φόβος αφαιρεί ζωές»