«Πυρετώδεις» προετοιμασίες σε Ευρώπη μετά την έγκριση του εμβολίου στη Βρετανία

«Πυρετώδεις» προετοιμασίες σε Ευρώπη μετά την έγκριση του εμβολίου στη Βρετανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη έχουν εντατικοποιήσει τις προετοιμασίες τους, ενόψει της έγκρισης του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), στον απόηχο του "πράσινου φωτός" που έδωσε η αρμόδια αρχή της Βρετανίας στο σκεύασμα των Pfizer/BioNTech.

Με αφορμή τα νέα από τη Βρετανία, ο ΕΜΑ αναφέρει πως θεωρεί ότι η υπό προϋποθέσεις έγκριση για κυκλοφορία στην αγορά, αποτελεί τον πιο κατάλληλο ρυθμιστικό μηχανισμό, για να για να χρησιμοποιηθεί στην τρέχουσα επείγουσα ανάγκη λόγω πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη, ο ΕΜΑ είχε ανακοινώσει πως θα γνωστοποιήσει το πόρισμά της έως τις 29 Δεκεμβρίου με την Κομισιόν να διευκρινίζει πως, εφόσον δοθεί η έγκριση,  το εμβόλιο θα βγει στην αγορά λίγες ημέρες μετά.

Την 29η Δεκεμβρίου θέτουν, άλλωστε, ως ορόσημο για την αξιολόγηση και οι Financial Times, υποστηρίζοντας ότι ο αρχικός στόχος της 22ας του μήνα, που είχε προκριθεί ως καλύτερο σενάριο, δείχνει να μετακινείται. Συνεπώς, όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, δεν είναι πιθανό να υπάρξουν εμβολιασμοί πριν από το νέο έτος. 

Ο EMA ανακοίνωσε επίσης πως έχει λάβει αίτηση για άδεια διάθεσης στην αγορά του υποψήφιου εμβολίου της Moderna Inc και πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο αυτό μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

Πάντως καθοδόν για τη Βρετανία βρίσκονται ήδη τα φορτηγά, που μεταφέρουν τις πρώτες παρτίδες του εμβολίου των Pfizer/BioNTech:

Την ίδια ώρα, ως ημερομηνία έναρξης του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στον πληθυσμό του Βελγίου την 5η Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, μετά τη διυπουργική σύσκεψη για τη δημόσια υγεία που ενέκρινε την εγγραφή του Βελγίου στην ευρωπαϊκή διαδικασία προμήθειας του εμβολίου από τη Moderna.

Στη Γερμανία δε, όπου τα κρούσματα της Covid-19 πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο, μπορεί να αρχίσουν οι εμβολιασμοί εντός του Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας. Ο Γενς Σπαν υπογράμμισε ότι η Γερμανία και η Ισπανία είναι οι πρώτες χώρες της ΕΕ που έχουν έτοιμο ένα πλήρες πρόγραμμα εμβολιασμού. "Υπάρχουν λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα εγκριθεί φέτος εμβόλιο στην Ευρώπη. Και τότε θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε", δήλωσε στον όμιλο Redaktions Netzwerk Deutschland.

Ο Σπαν είπε ότι ζήτησε από τις κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων να έχουν έτοιμα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου τα κέντρα εμβολιασμού και ότι όλα βαίνουν καλώς. Εξάλλου όπως αναφέρει η Bild είναι ήδη έτοιμα για χρήση τα "σούπερ ψυγεία", που μπορούν να μεταφέρουν τα εμβόλια, τα οποία είναι ευαίσθητα στη θερμοκρασία, όπως αυτά της BioNTech και της Pfizer.

 Η Γερμανία έχει εξασφαλίσει πάνω από 300.000.000 δόσεις εμβολίων μέσω της Κομισιόν, με διμερείς συμφωνίες και οψιόν, είπε ο Σπαν, προσθέτοντας ότι η ποσότητα αυτή είναι κάτι παραπάνω από αρκετή, ώστε να υπάρχουν περιθώρια να διατεθούν από το πλεόνασμα δόσεις και σε άλλες χώρες.

Η Ισπανία ανακοίνωσε πως θα αρχίσει τον Ιανουάριο μια εκστρατεία εμβολιασμού, δίνοντας προτεραιότητα στους ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας, που πλήττονται πολύ από την πανδημία, καθώς και στο προσωπικό των ιδρυμάτων αυτών. 

Όσο για τους πρώτους εμβολιασμούς στη Γαλλία, αυτοί αναμένεται να προταθούν στους "πιο ευάλωτους", χωρίς να είναι υποχρεωτικοί, ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου – αρχές Ιανουαρίου, υπογράμμισε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η Αυστρία, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε lockdown, εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να αρχίσει εκστρατεία εμβολιασμού τον Ιανουάριο για τα πρόσωπα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, συνταξιούχους και επαγγελματίες του τομέα της υγείας.

Διαβάστε ακόμα:

- Μ. Βρετανία: Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι