Το Βέλγιο ξεκινά τους εμβολιασμούς για τον κορονοϊό στις 5 Ιανουαρίου

Το Βέλγιο ξεκινά τους εμβολιασμούς για τον κορονοϊό στις 5 Ιανουαρίου

Ως ημερομηνία έναρξης του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στον πληθυσμό του Βελγίου την 5η Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Ντε Κρόο μετά τη διυπουργική σύσκεψη για τη δημόσια υγεία που ενέκρινε την εγγραφή του Βελγίου στην ευρωπαϊκή διαδικασία προμήθειας του εμβολίου από τη Moderna.

Σύμφωνα με τους The Brussels Times απομένουν να εγκριθούν οι τελικές λεπτομέρειες του προγράμματος, ενώ όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός «όταν θα είναι έτοιμα τα εμβόλια, θα είναι έτοιμη και η χώρα μας. Θα έχουμε ως τότε ξεκάθαρη εικόνα ως προς το ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι και με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό».

«Υπάρχει μια πρόταση αναφορικά με τη στρατηγική του εμβολιασμού, που θα συζητηθεί στα διάφορα επίπεδα εξουσίας της χώρας», σημείωσε ακόμα, προσθέτοντας πως πρέπει να επικυρωθεί όχι μόνο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλλά και από τις ομοσπονδιακές οντότητες.

Το σχέδιο, είπε, είναι να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις 5 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία «θα είμαστε έτοιμοι, όπως και άλλες χώρες».

Όπως αναφέρεται εάν το εμβόλιο Moderna λάβει άδεια κυκλοφορίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αγοράσει 80 εκατομμύρια δόσεις, εκ των οποίων το Βέλγιο θα αγοράσει 2 εκατομμύρια, ενώ έχει εγγραφεί και για τα εμβόλια AstraZeneca, Johnson & Johnson και Pfizer.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο εγκρίθηκε την Τετάρτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη χώρα να αναμένει να ξεκινήσει εμβολιασμούς την επόμενη εβδομάδα.

Το εμβόλιο της Moderna είναι ένα από τα έξι συμβόλαια με φαρμακευτικές εταιρείες που η ΕΕ έχει υπογράψει μέχρι σήμερα.