Management και αγορά μηχανημάτων από ιδιώτες στα νοσοκομεία
Βασίλης Κικίλιας

Management και αγορά μηχανημάτων από ιδιώτες στα νοσοκομεία

Σε μια σειρά ριζικών αλλαγών που προωθεί το Υπουργείο Υγείας για τα δημόσια νοσοκομεία, μέσω του μοντέλου «Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα» (ΣΔΙΤ) καθώς και στην αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ, αναφέρεται ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στο Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην λειτουργία Κέντρων Υγείας, ΤΟΜΥ και άλλων πρωτοβάθμιων δομών υγείας, όλο το 24ώρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, προαναγγέλλοντας παράλληλα και τις συμπράξεις με ιδιώτες.

Ο κ. Κικίλιας σημειώνει ότι Κέντρα Υγείας, ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ και όλες οι πρωτοβάθμιες δομές, πρόκειται να συνδεθούν σε ένα δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας το οποίο θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία, διευκολύνοντας τους πολίτες. Οι συγκεκριμένες δομές θα διοικούνται από manager και θα λειτουργούν 24/7 με τη λογική του group practice. «Θα συμβάλλονται γιατροί του Δημοσίου, αλλά και ιδιώτες και με αυτόν τον τρόπο θα έχει κανείς τη δυνατότητα να βρίσκει εκεί τον γιατρό της εμπιστοσύνης του», τονίζει ο υπουργός.

Για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), επισημαίνει ότι αυτές θα αφορούν στην κτιριακή αναβάθμιση, το management, την αγορά μηχανημάτων και υπηρεσιών, τη λειτουργία των νοσοκομείων. Κάνει λόγο για μεταρρύθμιση – σταθμό για το ΕΣΥ, καθώς όπως αναφέρει το μοντέλο της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα σε Ευρώπη και Β. Αμερική, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες υγείας προς όφελος των ασθενών.

Εκ παραλλήλου, προαναγγέλλει την αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Φεβρουάριο, στο οποίο θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η επέκταση της λειτουργίας ηλεκτρονικού συστήματος ραντεβού και σε άλλες κατηγορίες ασθενών, πέραν των καρκινοπαθών.

Ο υπουργός Υγείας δηλώνει, ακόμα, πως σταδιακά θα μεταφέρονται πόροι από την περίθαλψη στην πρόληψη, αρχής γενομένης από οριζόντιες δωρεάν μαστογραφίες για τις γυναίκες από 39 ετών και πάνω.

Καταληκτικά, ο κ. Κικίλιας σημειώνει ότι το ΕΣΥ θα τονωθεί με επιμελητές β’, θα δοθούν εκ νέου κίνητρα ώστε νέοι γιατροί και ειδικευόμενοι να παραμείνουν στον τόπο τους, ενώ παράλληλα μελετώνται μετακινήσεις κλινικών από ένα νοσοκομείο σε άλλο.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής που κυκλοφορεί