Αυτούς χτύπησε η πανδημία στην Ελλάδα, πρώτο το γκρουπ 40-49 ετών

Αυτούς χτύπησε η πανδημία στην Ελλάδα, πρώτο το γκρουπ 40-49 ετών

Στις νεότερες ηλικίες εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα, με πρωταγωνιστές την ομάδα 40-49 ετών, ενώ έπεται το γκρουπ 50-59 ετών και ακολουθεί το φάσμα 20-29 ετών.

Τα κρούσματα μπορεί να είναι περισσότερα στις νεότερες ηλικιακές ομάδες, ωστόσο οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και κυρίως οι θάνατοι, εντοπίζονται στις μεγαλύτερες ηλικίες, δικαιώνοντας και τη στρατηγική των εμβολιασμών που ακολουθείται από την έναρξή τους μέχρι σήμερα. Στις ΜΕΘ, πρώτη σε εισαγωγές είναι η ομάδα 60-69 ετών, δεύτερη η κατηγορία 70-80 ετών και τρίτη η 80 ετών και άνω.

Στον αντίποδα, στις ηλικίες 40-49 ετών, και 30-39 ετών, οι οποίες είναι και πολύ υψηλά σε αριθμό κρουσμάτων, τόσο οι εισαγωγές σε ΜΕΘ, όσο και οι θάνατοι είναι στατιστικά σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Στο μεταξύ, ξεκινούν από τη Δευτέρα οι εμβολιασμοί της ομάδας 60-64 ετών -της πρώτης που θα λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca, του οποίου 45.000 δόσεις έχουν φτάσει στην Ελλάδα-  ενώ επίσης από μεθαύριο ξεκινά η διαδικασία για τις ηλικίες 75 έως 79. 

Σημειωτέον ότι οι εμβολιασμοί στις παραπάνω ομάδες θα γίνονται παράλληλα με τους εμβολιασμούς των πολιτών ηλικίας 80-84 ετών.

Εφεδρείες

Η ανησυχία πάντως για την αύξηση των εισαγωγών και των διασωληνωμένων παραμένει και ενώ τα διαγνωσμένα ενεργά κρούσματα αγγίζουν πανελλαδικά τα 10.000, με τα μισά να εντοπίζονται στην Αττική. Σε όλη τη χώρα, βρίσκονται στα νοσοκομεία σχεδόν 2.000 ασθενείς με κορoνοϊό, με την ενδοοικογενειακή διασπορά -τα στοιχεία δείχνουν ολοένα και περισσότερο αυξανόμενες εισαγωγές οικογενειών σε νοσοκομεία- να αποτελεί πλέον το νούμερο ένα φόβο των ειδικών, μαζί με τις κλειστές δομές, τους εργασιακούς χώρους και τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Στο μεταξύ τις εφεδρείες επιστρατεύουν οι υγειονομικές αρχές για να θωρακίσουν το σύστημα της Αττικής απέναντι στην επέλαση του ιού και ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ κινείται πλέον σε ποσοστά της τάξης τoυ 83% στην Αττική. Δημιουργία κλινών σε χώρους όπως χειρουργεία και άλλες ειδικές μονάδες, σχέδιο μεταφοράς ασθενών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, αναβολές προγραμματισμένων χειρουργείων και πραγματοποίηση μόνο των έκτακτων, συνεργασία με μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια προκειμένου να χρειαστεί να περιθάλψουν ασθενείς, δίνουν τον τόνο του συναγερμού στον οποίο βρίσκεται όλο το σύστημα για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της πανδημίας.

 Διαβάστε ακόμα:

Συναγερμός για ενδοοικογενειακές μεταδόσεις, εισαγωγές και «Μήδεια»

 Ο ιός στέλνει όλο και περισσότερες οικογένειες στα νοσοκομεία

 «Βράζει» η Αττική με 84% στις ΜΕΘ - Μικρή «ανάσα» για Θεσσαλονίκη