7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Αυστραλός συγγραφέας δικάζεται στην Κίνα για κατασκοπεία

Αυστραλός συγγραφέας δικάζεται στην Κίνα για κατασκοπεία
APimages

Η δίκη του αυστραλού συγγραφέα Γιάνγκ Τζουν, ο οποίος είναι φυλακισμένος εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια στην Κίνα για «κατασκοπεία», πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πεκίνο μέσα σ' ένα πλαίσιο κλιμάκωσης των εντάσεων ανάμεσα στην Κίνα και την Αυστραλία.

Μυθιστοριογράφος και μπλόγκερ, υποστηρικτής του εκδημοκρατισμού της Κίνας, ο Γιανγκ είναι ένας πρώην κινέζος διπλωμάτης που έγινε αυστραλός πολίτης το 2002.

Γνωστός και με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Γιάνγκ Χενγκτζούν, συνελήφθη στη διάρκεια διαμονής του στην Κίνα τον Ιανουάριο του 2019, ενώ ζούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η δίκη του διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών με σημαντική αστυνομική παρουσία γύρω από το Μέσο Λαϊκό Δικαστήριο Αριθμός Δύο του Πεκίνου. Η ετυμηγορία θα γίνει γνωστή σε κατοπινή ημερομηνία.

Ο πρεσβευτής της Αυστραλίας Γκράχαμ Φλέτσερ, στον οποίο δεν δόθηκε άδεια να είναι παρών στο δικαστήριο, χαρακτήρισε την απόφαση «λυπηρή».

«Έχουμε από καιρό ανησυχίες σχετικά μ' αυτή τη δίκη, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαφάνειά της», δήλωσε στους δημοσιογράφος ο διπλωμάτης, μπροστά από το δικαστήριο.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ζάο Λιτζιάν χαρακτήρισε «θεμιτή» τη διεξαγωγή της δίκης κεκλεισμένων των θυρών, λέγοντας πως αυτή περιλαμβάνει «κρατικά απόρρητα».

Οι δημοσιογράφοι κρατήθηκαν σε απόσταση από το δικαστήριο, πίσω από έναν κλοιό ασφαλείας που είχε σχηματίσει μια σημαντική αστυνομική δύναμη.

Ο 56χρονος Γιάνγκ Τζουν είναι ο ένας από τους δύο Αυστραλους που κρατούνται στην Κίνα για κατασκοπεία, με φόντο μια επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Καμπέρα και το Πεκίνο.

Μια Αυστραλή, η Τσενγκ Λέι, πρώην παρουσιάστρια του αγγλόφωνου καναλιού της δημόσιας κινεζικής τηλεόρασης CGTN, κρατείται από τον περασμένο Αύγουστο στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας».

Λίγο αργότερα, δύο αυστραλοί δημοσιογράφοι, που φοβούνταν ότι θα συλλαμβάνονταν με τη σειρά τους, επέλεξαν να εγκαταλείψουν την Κίνα πριν ανακριθούν από την κινεζική αστυνομία.

ΓΑ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ