Αυστραλία: Η πολιτική κρίση των... κοάλα έλαβε τέλος

Αυστραλία: Η πολιτική κρίση των... κοάλα έλαβε τέλος

Η πολιτική κρίση στην μεγαλύτερη πολιτεία της Αυστραλίας, τη Νέα Νότια Ουαλία, έλαβε τέλος σήμερα, καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με τον νόμο περί προστασίας των κοάλα.

Η σύγκρουση ξεκίνησε την Πέμπτη, όπου το Εθνικό κόμμα εξέφρασε την αντίθεσή του για τα μέτρα προστασίας των κοάλα, που όπως εκτιμά λειτουργούν εις βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων της Νέας Νότιας Ουαλίας, και απέσυρε την στήριξή του προς τους κυβερνώντες Φιλελεύθερους της πολιτειακής πρωθυπουργού Γκλάντις Μπερετζίκλιαν.

Η κίνηση αυτή βύθισε την μεγαλύτερη πολιτεία της Αυστραλίας στο χάος, την στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Ο νόμος για την προστασία του περιβάλλοντος θα απαγορεύει τα κατασκευαστικά έργα και τις εκχερσώσεις στους βιοτόπους των κοάλα και ψηφίστηκε μετά από τις πρωτοφανείς δασικές πυρκαγιές, οι οποίες κατέκαψαν τεράστιες εκτάσεις από βιοτόπους των κοάλα προκαλώντας ανησυχία για την επιβίωση των μαρσιποφόρων.

Το Εθνικό κόμμα, που εκπροσωπεί τους τους κτηνοτρόφους, τους αγρότες και γενικώς τους ψηφοφόρους της επαρχίας, υποστήριξε ότι η νέα πολιτική εμποδίζει τους αγρότες από το να διαχειρίζονται τη γη τους.

Σήμερα, ωστόσο, τα δύο κόμματα μπόρεσαν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό, που έσωσε τον συνασπισμό, με το ζήτημα να παραμένει στην ατζέντα, ενώ περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι τα κοάλα βρίσκονται στο στάδιο της εξαφάνισης στην Νέα Νότια Ουαλία μέχρι το 2050 χωρίς επείγουσα παρέμβαση.