Αυστηρή καταδίκη της Τουρκίας για παραβιάσεις και κυπριακή ΑΟΖ
Ευρωπαϊκή Ένωση

Αυστηρή καταδίκη της Τουρκίας για παραβιάσεις και κυπριακή ΑΟΖ

Την αυστηρή, απερίφραστη καταδίκη τους τόσο για την τουρκική πρακτική των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας όσο και για την εξορυκτική δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασαν στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η κοινή δήλωση των ΥΠΕΞ, «η Ε.Ε. βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και επαναλαμβάνει ότι απαιτούνται χειροπιαστά βήματα για τη δημιουργία ενός κλίματος που ευνοεί το διάλογο», ενώ καλωσορίζει την πρόσκληση της Κύπρου προς την Τουρκία να «διαπραγματευθούν καλή τη πίστη» τα όρια των θαλάσσιων οικονομικών τους ζωνών και τονίζει ότι «οι πρόσφατες δράσεις κλιμάκωσης της Τουρκίας (με τη νέα αποστολή πλοίου για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ) κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης προσθέτουν πως «αποδοκιμάζουμε το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί στις επανειλημμένες κλήσεις της Ε.Ε. να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες και επαναλαμβάνουμε το κάλεσμά μας στην Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να αποφύγει τέτοιες κινήσεις και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυρίαρχα δικαιώματα της Κύπρου, όπως ορίζονται από το διεθνές Δίκαιο».

Για τα ελληνοτουρκικά αναφέρεται ότι «η Ε.Ε. καταδικάζει την κλιμάκωση των παραβιάσεων του ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου από την Τουρκία, που περιλαμβάνει υπερ-πτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές, κατά παράβαση του διεθνούς Δικαίου». Η Τουρκία καλείται «να σταματήσει να εξαπολύει απειλές και να αναλαμβάνει δράσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Καταλήγοντας, η δήλωση αναφέρει ότι «η αποχή από μονομερείς ενέργειες είναι βασικό στοιχείο ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ο διάλογος. Αυτός είναι ο λόγος, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και την Ελλάδα, που η Ε.Ε. αναδεικνύει εκ νέου τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το φάσμα των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας. Το Συμβούλιο θα συνεχίσει να επιλαμβάνεται του θέματος».

Ν. Δένδιας: Ισχυρό μήνυμα η καταδίκη της Τουρκίας

«Με τη σημερινή Κοινή Δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών της, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε ρητά και κατηγορηματικά την κλιμακούμενη παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου μας» τονίζει σε γραπτή του δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

H Κοινή Δήλωση εκτός από αυτονόητη πράξη αλληλεγγύης, αποτελεί αναμφίβολα ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα αντίθεσης στη συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας, επισήμανε ο έλληνας ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι έρχεται να προστεθεί στην Κοινή Διακήρυξη που υιοθετήθηκε από τη Γαλλία, την Αίγυπτο, την Κύπρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη χώρα μας προ λίγων ημερών.

Η ΕΕ έρχεται να επαναλάβει ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στην ανατολική Μεσόγειο, επί τη βάσει των επιταγών του Διεθνούς Δικαίου και των προνοιών της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι δεσμευτικός για όλα τα κράτη μηδενός εξαιρουμένου, συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.