7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Αρμενία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Πασινιάν ενόψει των προγραμματισμένων εκλογών του Ιουνίου

Αρμενία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Πασινιάν ενόψει των προγραμματισμένων εκλογών του Ιουνίου
shutterstock

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε σήμερα την παραιτήση του ενόψει των πρόοωρων εκλογών του Ιουνίου σε μια νέα προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα του Καυκάσου.

Οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Ιουνίου αναμένεται να θέσουν τέλος στην πολιτική αναταραχή που συγκλονίζει την Αρμενία μετά την ταπεινωτική ήττα της στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν, για τον έλεγχο του θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020.

Η κατάπαυση του πυρός συμφωνήθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις όταν η Αρμενία βρισκόταν σε δεινή κατάσταση, αναγκασμένη να υποχωρήσει από διάφορα μέτωπα, ενώ ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν απειλούσε το Στεπάνακερτ, την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Πασινιάν, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2018 με λαϊκή εξέγερση η οποία κατήγγειλε τη διαφθορά των μετασοβιετικών ελίτ, ενέτεινε την οργή στα τέλη Φεβρουαρίου αποφασίζοντας να αποπέμψει αρκετούς ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους, κατηγορώντας τους ότι ήθελαν να υποκινήσουν πραξικόπημα.

Mε πληροφορίες από Reuters