Αργούν να αποδώσουν τα μέτρα στην Αττική, ανησυχία για Θεσσαλονίκη και Κρήτη

Αργούν να αποδώσουν τα μέτρα στην Αττική, ανησυχία για Θεσσαλονίκη και Κρήτη

«Ανθεκτικότητα» στα περιοριστικά μέτρα παρουσιάζει το ιικό φορτίο του κορονοϊού στην Αττική, με τους επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να είναι προβληματισμένοι, καθώς 15 μέρες μετά το ολικό lockdown οι δείκτες δεν δείχνουν σημάδια βελτίωσης.

Η πανδημία «βράζει» στο κέντρο της Αθήνας, στα δυτικά προάστια και στον Πειραιά, ενώ αναλογικά με τον πληθυσμό της και η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει ανησυχητική εικόνα, όπως και η Κρήτη, με τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής να θεωρεί πως δεν αρκεί να παρέμβουμε στην διασπορά της Covid στην πρωτεύουσα και να αφήσουμε εκτός περιοριστικών μέτρων το μητροπολιτικό κέντρο στη βόρεια Ελλάδα.

Είναι άλλωστε δεδομένο το κακό παρελθόν της συμπρωτεύουσας με τις αναμνήσεις από τον μαύρο Νοέμβρη ακόμα νωπές και τον αστάθμητο παράγοντα των μεταλλάξεων να καθιστά πιο επιβεβλημένη την έγκαιρη παρέμβαση. Με την ίδια άποψη συντάσσεται και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, λέγοντας πως το lockdown στον Εύοσμο όπου παρατηρήθηκε και η αυξημένη κινητικότητα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης δεν αρκεί και πως το μέτρο έπρεπε να επεκταθεί σε όλη τη Θεσσαλονίκη.

Η ταχύτητα με την οποία διασπείρονται οι μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι αντίστροφα ανάλογη με την ταχύτητα με την οποία «δουλεύουν» τα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας. Η κατάσταση ξεφεύγει γρήγορα από τον έλεγχο αλλά η αποσυμπίεση στο ΕΣΥ και η ελάττωση του ιικού φορτίου αργούν να επέλθουν, όπως επισημαίνει η καθηγήτρια παιδιατρικής και παιδιατρικής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Μαρίζα Τσολιά. Τα μέτρα στο λεκανοπέδιο αργούν να αποδώσουν και η σημερινή σύσκεψη της Επιτροπής θα είναι κρίσιμη για το πώς θα εξελιχθεί ο Μάρτιος, με τις συζητήσεις για ενδεχόμενα ανοίγματα να παγώνουν μέχρι νεωτέρας.

Η παράταση του lockdown για το λεκανοπέδιο είναι ήδη δεδομένη και σήμερα θα ριφθεί ο κύβος για το αν το «απαγορευτικό» θα διαρκέσει μία ή δύο εβδομάδες με τον καθηγητή επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρη Παρασκευή να προαναγγέλλει από χθες ότι μια εβδομάδα μπορεί να μην αρκεί. Στο επίκεντρο των ανησυχιών είναι η πληρότητα στις ΜΕΘ που στην Αττική ξεπερνά το 90% και στην επικράτεια το 70%, με 31 κλίνες κενές στο λεκανοπέδιο και 72 κλίνες κενές στην Θεσσαλονίκη.

Η δυναμικότητα των ΜΕΘ στην Αττική αναμένεται να ενισχυθεί με την ανάπτυξη 35 νέων κλινών, αλλά όσο ο αριθμός των νοσηλειών παραμένει υψηλός και όσο το ισοζύγιο εξιτηρίων-εισαγωγών παραμένει αρνητικό, κάθε κλίνη που αδειάζει γεμίζει αμέσως, όπως λέει εμφανώς προβληματισμένη για την συνεχιζόμενη πίεση που υφίστανται τα νοσοκομεία, η πρόεδρος του ΚΕΣΥ, Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Η Σωτηρία».

Οι 292 εισαγωγές που έγιναν χθες ξεπέρασαν κατά 272 τα εξιτήρια προσθέτοντας έναν ακόμα αρνητικό δείκτη στον σκληρό δείκτη των κατειλημμένων ΜΕΘ, των κρουσμάτων, της πίεσης στο ΕΣΥ, των θανάτων και του δείκτη θετικότητας που κυμαίνεται στο 3,9%, μια ανάσα κάτω από το όριο συναγερμού του 4%-μεταθέτοντας για μετά την 14η Μαρτίου το ενδεχόμενο άνοιγμα των σχολείων και υποβαθμίζοντας σε σχέδια επί χάρτου τη συζήτηση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρούς κανόνες, ενδεχομένως μόνο click away σε πρώτο στάδιο.