Αποτελέσματα β' τριμήνου - Οι εταιρείες που ξεχωρίσαμε

Αποτελέσματα β' τριμήνου - Οι εταιρείες που ξεχωρίσαμε

Mέχρι στιγμής σε ετήσια βάση, ο S&P 500 καταγράφει τη χαμηλότερη αύξηση κερδών του από το 4ο τρίμηνο του 2020. Ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης κερδών για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με τα πρόσφατα τρίμηνα αποδίδεται φυσικά στις συνεχιζόμενες μακροοικονομικές αντιξοότητες  χάρη στις οποίες άλλωστε είχαμε πτώση του ΑΕΠ για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, αλλά σε ένα σημαντικό βαθμό αποδίδεται και  στη δύσκολη σύγκριση με την ασυνήθιστα υψηλή αύξηση κερδών το δεύτερο τρίμηνο του 2021, όταν είχαμε μαζική άρση των lockdowns.

Οι διοικήσεις των εταιρειών και οι αναλυτές όμως είχαν προλάβει έγκαιρα να  αναθεωρήσουν καθοδικά τις προβλέψεις, με αποτέλεσμα η Wall να υποδέχεται με ψυχραιμία τη μείωση του ρυθμού κερδοφορίας. 

Αυτό που δεν πρέπει όμως να μας ξεφύγει είναι ότι περισσότεροι  αναλυτές μειώνουν τις εκτιμήσεις EPS  και για το τρίτο τρίμηνο και για το τέταρτο τρίμηνο. 

Έτσι η εκτίμηση EPS από κάτω προς τα πάνω του τρίτου τριμήνου  μειώθηκε κατά 2,5% (στα 57,98 $ από 59,44 $) από τις 30 Ιουνίου έως τις 28 Ιουλίου, ενώ το ίδιο διάστημα η εκτίμηση από κάτω προς τα πάνω για το EPS για το τέταρτο τρίμηνο μειώθηκε κατά 2,4% (στα 59,26 $ από 60,73 $). 


Σε επίπεδο κλάδων, εννέα από τους 11 τομείς παρουσίασαν μείωση στην εκτίμησή τους για το EPS από κάτω προς τα πάνω για το τρίτο τρίμηνο του 2022 από τις 30 Ιουνίου έως τις 28 Ιουλίου, με επικεφαλής τους τομείς Υπηρεσιών Επικοινωνίας (-9,6%) και Υλικών (-5,1%). Από την άλλη πλευρά, δύο κλάδοι κατέγραψαν αύξηση στην εκτίμησή τους για το EPS από κάτω προς τα πάνω για το τρίτο τρίμηνο του 2022 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με επικεφαλής τον κλάδο της Ενέργειας (+7,7%).


Οι ανακοινώσεις που ξεχωρίσαμε

Από τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί, κάποια έχουν τραβήξει την προσοχή μας σε επίπεδο ανθεκτικότητας ρυθμών ανάπτυξης, ελεύθερων ταμειακών ροών, απομόχλευσης, εκτέλεσης επενδυτικού προγράμματος, ανθεκτικότητας των προσδοκιών για το σύνολο του έτους 2022 ή όλα αυτά μαζί.

Merck

Πρόκειται για ένα από τα «αστέρια» της ογκολογίας και συγκεκριμένα του τομέα των αναστολέων ελέγχου.(σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ)

Τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου του 2022 της Merck έδειξαν  ισχυρή ανάπτυξη πωλήσεων και κατά τη συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκαν σημαντικότατες  σημαντικές κλινικές εξελίξεις στον τομέα της ανοσοθεραπείας και των εμβολίων. 

Η εταιρεία ανακοίνωσε παγκόσμιες πωλήσεις της τάξης των 14,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 28% από το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ενώ προέβλεψε  ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις για ολόκληρο το έτος 2022 θα κυμαίνονται μεταξύ 57,5 ​​και 58,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντικατοπτρίζοντας την αύξηση του έτους από 18% έως 20%, συμπεριλαμβανομένου του αρνητικού αντίκτυπου από το συνάλλαγμα περίπου 3%.

Η ομάδα της Merck συνεχίζει να αποδίδει σε όλες τις πτυχές της επιχείρησης, επιστημονικά, εμπορικά και λειτουργικά, οδηγώντας τα GAAP  κέρδη από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες στα 1,55 δολάρια/μετοχή ενώ τα Non-GAAP EPS δεύτερου τριμήνου 2022 ήταν 1,87 δολάρια από τα 0,61 δολάρια του δεύτερου τριμήνου του 2021.

Για το σύνολο του έτους η  εταιρεία αναμένει  ότι το EPS GAAP θα κυμανθεί μεταξύ 5,89  και 5,99 δολαρίων, ενώ το Νon-Gaap EPS μεταξύ 7,25 και 7,35 δολαρίων συμπεριλαμβανομένου του αρνητικού αντίκτυπου από ξένο συνάλλαγμα περίπου 3%.

Οι πωλήσεις του KEYTRUDA έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς αυξήθηκαν κατά 26% στα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια. (σ.σ:Χωρίς τον αντίκτυπο από το συνάλλαγμα η αύξηση άγγιξε το 30%).

Οι πωλήσεις του εμβολίου GARDASIL/GARDASIL 9 αυξήθηκαν κατά 36% στα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια. (σ.σ: Xωρίς  τον αντίκτυπο από το συνάλλαγμα οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 40%).

Σημειωτέον  ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ –FDA- ενέκρινε το VAXNEUVANCE της Merck για την πρόληψη της διηθητικής πνευμονιοκοκκικής νόσου σε βρέφη και παιδιά ενώ η  Συμβουλευτική Επιτροπή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων -CDC- των ΗΠΑ για τις πρακτικές ανοσοποίησης ψήφισε ομόφωνα ότι προτείνει προσωρινά τη χρήση του VAXNEUVANCE της Merck ως επιλογή για τον πνευμονιοκοκκικό εμβολιασμό σε βρέφη και παιδιά.

Επίσης η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) ενέκρινε τέσσερις ενδείξεις για το KEYTRUDA.

UnitedHealth Group 

Πρόκειται για μια διαφοροποιημένη εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ και  προσφέρει προγράμματα και υπηρεσίες παροχών υγείας προσανατολισμένα στον καταναλωτή, μαζί με κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης και υπηρεσίες ευεξίας που περιλαμβάνουν τον ασφαλιστικό βραχίονα United Healthcare και Optum.

Στις 15 Ιουλίου, η UnitedHealth Group αύξησε τις προοπτικές της για το EPS για το οικονομικό έτος 2022 σε μια «θεαματική» ανακοίνωση αποτελεσμάτων κερδών του δεύτερου τριμήνου. 

Η εταιρεία είχε EPS 5,6 δολάρια ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις κατά 0,4 δολάρια, ενώ τα έσοδά της ανήλθαν στα  80,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας επίσης τις εκτιμήσεις.

Οι προοπτικές που έδωσε η διοίκηση για τα EPS έχουν αυξηθεί στα 21,4  έως 21,9 δολάρια, ενώ η συναινετική εκτίμηση για το EPS του 2022 κινείται πέριξ των  21,7 δολαρίων.

Πρόκειται για μια μετοχή στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης με τις περισσότερες  θετικές αξιολογήσεις αναλυτών, ενώ οι  οικονομικές επιδόσεις και η φήμη της σταθερότητας σε περιόδους ύφεσης την καθιστούν ένα από τα «αγαπημένα παιδιά»  των διαχειριστών. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία  ηγείται του κλάδου της υγειονομικής περίθαλψης στην καινοτομία και την εκτέλεση και διακρίνεται για τους ισχυρούς ελέγχους κόστους και την  στροφή προς τη φροντίδα που βασίζεται στην αξία.

Danaher Corporation 

Οι αναγνώστες της στήλης την γνωρίζουν πολύ καλά μέσα από τα αφιερώματα μας στον κλάδο του νερού (περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ)

Πρόκειται για παγκόσμια οικογένεια περισσότερων από 20 εταιρειών «συνώνυμο» της καινοτομίας της επιστήμης και τεχνολογίας, με στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σε όλο τον κόσμο. Η Danaher αποτελείται από franchise υψηλής ποιότητας σε ελκυστικές τελικές αγορές με σημαντικά επαναλαμβανόμενα έσοδα και ανθεκτικά επιχειρηματικά μοντέλα. 

Η εταιρεία έχει βάλει έναν σημαντικό λίθο στη μεταμόρφωση των τομέων των βιοεπιστημών, της διάγνωσης και της ποιότητας του νερού. Τα προϊόντα της 

-βοηθούν  τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο να εργαστούν σε μοριακό επίπεδο για να κατανοήσουν τις χρόνιες ασθένειες και λοιμώξεις, να αναπτύξουν και να παράγουν νέες θεραπείες και να δοκιμάσουν νέα φάρμακα,

-παρέχουν κρίσιμα εργαλεία και λογισμικό για τους κλινικούς γιατρούς ώστε να εξασφαλίσουν τη βελτίωση της διαγνωστικής εμπιστοσύνης και την ενίσχυση της φροντίδας των ασθενών,

-διασφαλίζουν  τη φρεσκάδα  και την ασφάλεια των τροφίμων, των φαρμακευτικών προϊόντων και των καταναλωτικών αγαθών,

- διασφαλίζουν  την παγκόσμια παροχή νερού προωθώντας  την ορθή  περιβαλλοντική διαχείριση και προσφέροντας κρίσιμες λύσεις σε προβλήματα όπως η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από το θαλασσινό νερό, η επεξεργασία έρματος κ.α

Για το τρίμηνο που έληξε την 1η Ιουλίου 2022, η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη πέριξ των  1,7 δις δολαρίων - 2,25 δολάρια ανά απομειωμένη κοινή μετοχή- που αντιπροσωπεύει μείωση 1,5% σε ετήσια βάση από τη συγκρίσιμη περίοδο του 2021. 

Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 7,8 δις δολάρια, ήτοι 7,5% σε ετήσια βάση και οι  λειτουργικές ταμειακές ροές για το δεύτερο τρίμηνο ήταν 2 δις δολάρια, ενώ είναι σημαντικό ότι η εταιρεία κέρδισε μερίδια αγοράς σε όλο το χαρτοφυλάκιο.

Για το τρίτο τρίμηνο του 2022, όπως και για ολόκληρο το έτος, η εταιρεία αναμένει ότι η αύξηση των βασικών επιχειρηματικών εσόδων θα είναι στο υψηλό μονοψήφιο εύρος. 

Shell  -Εxxon Mobil -Chevron

Αυτή τη στιγμή, οι 10 κορυφαίες μετοχές όσον αφορά το επίπεδο της ετήσιας απόδοση στον S&P 500 προέρχονται αποκλειστικά από τον ενεργειακό τομέα, ο οποίος πλέον διαθέτει στάθμιση 4,5% στον βασικό δείκτη της Wall Street. 

Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί  Exxon Mobil, Chevron, Shell  και Total Energies εμφάνισαν ρεκόρ κερδοφορίας στο β’ τρίμηνο, με αποτέλεσμα να επεκτείνουν τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών σε μια κίνηση επιβράβευσης των μετόχων, οι οποίοι είχαν περάσει τα τελευταία χρόνια από χίλια κύματα καθώς ο πετρελαϊκός κλάδος ήταν στην ουσία  «κόντρα» στο κύμα της πράσινης και ανανεώσιμης ενέργειας.  

Οι τέσσερις εταιρείες μαζί είχαν συνολικά κέρδη σχεδόν 51 δις δολαρίων στο δεύτερο τρίμηνο, περίπου διπλάσια σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Tην προσοχή μας τράβηξαν 

-Το γεγονός ότι η Εxxon Mobil πλέον βρίσκεται στην τρίτη θέση των εταιρειών του S&P 500 με τις μεγαλύτερες ταμειακές ροές πίσω από τις Apple και Microsoft. 

Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 17,9 δις δολαρίων , πολύ υψηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειώσει το 2012, στο οποίο όμως είχαν συμβάλει οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων της στην Ιαπωνία.

-Η Chevron εμφάνισε άλμα – έκπληξη στις ελεύθερες ταμειακές ροές, με τους αναλυτές να περιμένουν και νέα ρεκόρ τα επόμενα τρίμηνα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη  θα οδηγήσουν ακόμα περισσότερες χώρες στην αγκαλιά των ορυκτών καυσίμων, επιτείνοντας το θετικό momentum. Ως εκ τούτου αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το ανώτατο όριο επαναγοράς ιδίων μετοχών στα 15 από τα 10 δις δολάρια.

Η πετρελαϊκή εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου 11,6 δισ. δολαρίων - 5,95 δολάρια ανά μετοχή- περισσότερα από τα 3,1 δισ. δολάρια ή 1,6 δολάρια ανά μετοχή πριν από έναν χρόνο, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ.

- Η Shell, πέτυχε κέρδη 11,3 δισ. ευρώ ξεπερνώντας τα κέρδη ρεκόρ του πρώτου τριμήνου πέριξ των  8,91 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 11 δισ. δολάρια και ήταν υπερδιπλάσιο από τα 5,5 δισ. δολάρια που είχε καταγράψει πριν από ένα χρόνο. 

Τα ισχυρά αποτελέσματα αντανακλούν τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τα υψηλότερα περιθώρια από τη διύλιση πετρελαίου καθώς και τις μεγάλης κλίμακας πωλήσεις φυσικού αερίου και ρεύματος. Μόνο ο κλάδος του LNG παρουσίασε μικρή επιβράδυνση.

Η εταιρεία αν και δεν αύξησε το μέρισμα, εντούτοις ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, ύψους 6 δις δολαρίων, στο τρέχον τρίμηνο, κάτι που σημαίνει ότι το  ποσό που θα διανεμηθεί στους μετόχους υπερβαίνει στο 30% των ταμειακών ροών από λειτουργικές δραστηριότητες και ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι παρά το γεγονός ότι η Chevron είναι μια από τις αγαπημένες του Buffet, εντούτοις η Shell αποτελεί μια από τις δικές μας αδυναμίες μας καθώς πιστεύουμε ότι  η εταιρεία θα καταφέρει να αναμορφώσει την αγορά ανανεώσιμων αεροπορικών καυσίμων –περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ ενώ έχει επενδύσει έγκαιρα στον leader της τεχνογνωσίας για τη δέσμευση άνθρακα από την ατμόσφαιρα.(σ.σ: περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε όμως ότι ο συγκεκριμμένος κλάδος έχει ένα σημαντικό ρίσκο: Μια πιθανή «καταστροφή» της ζήτησης για πετρέλαιο και προϊόντα διύλισης σε περίπτωση που η παγκόσμια οικονομία  οδηγηθεί σε ύφεση και όχι απλά σε μείωση των ρυθμών ανάπτυξης.

Iberdrola

Ο όμιλος αποτελεί μια από τα αγαπημένες «πράσινες εταιρείες » της στήλης καθώς διαθέτει ένα ανθεκτικό επιχειρηματικό μοντέλο με σημαντική γεωγραφική διαφοροποίηση. 

Περίπου το 32% του EBITDA προέρχεται από την Ισπανία, το 20% από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 19% από τις ΗΠΑ, το 18% από τη Βραζιλία, το 5% από το Μεξικό και το 5% από τον υπόλοιπο κόσμο. 

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ είναι μόνο το ήμισυ περίπου της επιχείρησης της Iberdrola, με περίπου το άλλο μισό να είναι τα δίκτυα διανομής. Πρόκειται για μια σημαντική επιχείρηση που φέρνει σταθερότητα και διαφοροποίηση και στην οποία η Iberdrola συνεχίζει επίσης να επενδύει. 

Παρά το γεγονός ότι τα περιθώρια υποφέρουν από το τρέχον πληθωριστικό περιβάλλον περίπου το 50% του λειτουργικού της περιθωρίου προστατεύεται από τον πληθωρισμό και το ~80% του χρέους της είναι σταθερού επιτοκίου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία από την παρουσίαση Αποτελεσμάτων για το Πρώτο Εξάμηνο του 2022,  η Iberdrola αύξησε την εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα 3.400 MW παγκοσμίως τους τελευταίους δώδεκα μήνες. 

Από αυτή την ισχύ, τα 996 MW αφορούν αιολικά, 1.241 MW ηλιακά φωτοβολταϊκά, σχεδόν 1.000 MW υδροηλεκτρική αποθήκευση και 116 MW μπαταρίες.  

Υπενθυμίζουμε ότι η  εταιρεία διαθέτει έναν λαμπρό αγωγό έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περίπου 90.000 MW( ~ 90 GW),  εκ των οποίων περίπου 10.800 MW είναι ήδη υπό κατασκευή ή εξασφαλισμένα με μακροπρόθεσμα συμβόλαια.  

Την προσοχή στα τρέχοντα αποτελέσματα μας  τράβηξε το γεγονός ότι η  εταιρεία επένδυσε περισσότερα από 4,74 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους (+5%), ανεβάζοντας τις συνολικές επενδύσεις σε περισσότερα από 10,2 δισ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες, το 90% των οποίων επικεντρώνεται σε δίκτυα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Χάρη ακριβώς σε αυτή την αύξηση των επενδύσεων και τα καλά αποτελέσματα στο εξωτερικό, η Iberdrola πέτυχε καθαρά κέρδη 2,075 δισ ευρώ . 

Ο όμιλος είναι ένα ζωντανό παράδειγμα για το πόσο πολύτιμη είναι η διεθνής διαφοροποίηση για τις εταιρείες του κλάδου. Παρά το γεγονός ότι τα καθαρά κέρδη στην Ισπανία μειώθηκαν κατά 26%, κυρίως λόγω των  επιπτώσεων των υψηλών τιμών της ενέργειας που δεν μετακυλίστηκαν σε πελάτες με συμβάσεις σταθερής τιμής, εντούτοις η  εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τα συνολικά καθαρά της κέρδη χάρη κυρίως στις καλές επιδόσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ταμειακές ροές που προέκυψαν το πρώτο εξάμηνο ανήλθαν σε 5,56 δισ. ευρώ, ήτοι  κατά 31% μεγαλύτερες  σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. 

Ως εκ τούτου η εταιρεία ανέβασε την αμοιβή των μετόχων κατά 6,4% στα 0,449 ευρώ ανά μετοχή, ενώ διατήρησε  τις εκτιμήσεις για καθαρά κέρδη στο σύνολο του έτους  μεταξύ 4 δισ. ευρώ και 4,2 δισ. ευρώ.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι η εταιρία δεν έχει σχεδόν καμία εξάρτηση από τη Ρωσία, καθώς δεν εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο ή πετρέλαιο,  ενώ παρά το μεγάλο χρέος της, διαθέτει ένα ανθεκτικό μοντέλο για το τρέχον μακροοικονομικό πλαίσιο. 

Βλέπετε, το 90% της παραγωγής στην Ευρώπη προέρχεται από πηγές χωρίς εκπομπές,  με συνολικές εκπομπές μόνο 55 γραμμάρια CO2 ανά κιλοβατώρα, πολύ χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτή η λεπτομέρεια της εξασφαλίζει ευνοϊκή πρόσβαση στην «πράσινη» χρηματοδότηση.

Μόνο τους τελευταίους 6 μήνες, η Iberdrola έχει υπογράψει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους, προβλέποντας τις οικονομικές της ανάγκες για το έτος. Από αυτό το ποσό, το 77% αντιστοιχεί σε χρηματοδότηση ESG.

Επιπλέον η  εταιρεία βελτίωσε τον δείκτη ταμειακών ροών προς καθαρό δανεισμό σε περίπου 25%. 

Το χρέος το πρώτο εξάμηνο ανήλθε σε 41,71 δισ. ευρώ, είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό ότι το 75 % του χρέους είναι με σταθερά επιτόκια και ο όμιλος κατάφερε να μειώσει το κόστος χρηματοδότησής του κατά 4 μονάδες βάσης στο 2,86% στα τέλη Ιουνίου, εξαιρουμένης της Neoenergia της οποίας τα έσοδα αναπροσαρμόζονται στον πληθωρισμό.

Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της λοιπόν εξυπηρετείται  με σχετικά χαμηλό επιτόκιο και η Iberdrola επωφελείται από την πράσινη χρηματοδότηση. Στην πραγματικότητα, η Iberdrola είναι ο κορυφαίος Όμιλος στον κόσμο σε εκδοθέντα Πράσινα Ομόλογα.

Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες, η εταιρεία υπέγραψε νέα βιώσιμη πιστωτική γραμμή με 24 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ύψους 2,5 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο και έκλεισε νέο δάνειο 550 εκατ. ευρώ με την ΕΤΕπ. 

Η ρευστότητα το Ομίλου είναι στα 25 δις ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η εταιρεία μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της τους επόμενους 27 μήνες χωρίς προσφυγή στις αγορές.

Παρά ταύτα η εταιρεία διαπραγματεύεται με πολύ χαμηλά πολλαπλάσια του EBITDA και των κερδών.

Ένα από τα «βαρίδια» της μετοχής είναι ο ρυθμιστικός κίνδυνος. Βλέπετε, πολλές  χώρες κάνουν τροποποιήσεις στους κανονισμούς άλλοτε υπέρ εταιρειών όπως η Iberdrola, άλλοτε όχι. Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων δόθηκε μια σύνοψη των ρυθμιστικών επιπτώσεων που παραθέτει η Iberdrola για διαφορετικές χώρες και περιοχές, ορισμένες εκ των οποίων αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο και άλλες αρνητικό.

Ο άλλος σημαντικός κίνδυνος είναι  ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προσελκύουν πολλά κεφάλαια, γεγονός που μπορεί να μειώσει τις αναμενόμενες αποδόσεις για όλους τους συμμετέχοντες. Εν ολίγοις, πολλοί μνηστήρες για μια « πίτα»

Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Iberdrola θεωρούμε ότι μετριάζουν σχετικά αυτόν τον κίνδυνο, αλλά σίγουρα είναι ένας κίνδυνος που πρέπει να ληφθεί υπόψη. 

Μicrosoft

Η εταιρεία που μαζί με την Alphabet –με την οποία ασχοληθήκαμε εχθές αποτελούν τις δύο αγαπημένες της στήλης από τους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Η εταιρεία αν και ανακοίνωσε έσοδα 51,87 δισ. δολάρια,  σε σύγκριση με 46,15 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, εντούτοις απογοήτευσε τους αναλυτές, καθώς  ανέμεναν κατά μέσο όρο έσοδα 52,44 δισ. δολαρίων..

Οι αναλυτές ανέμεναν επίσης κέρδη 2,29 δολ. ανά μετοχή, με την Microsoft να ανακοινώνει τελικά κέρδη 2, 23 δολ. ανά μετοχή.

Τα αποτελέσματα της Microsoft για το τέταρτο τρίμηνο δείχνουν μικρές απώλειες, εξαιτίας του πλήγματος από την αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου, της επιβράδυνσης των πωλήσεων προσωπικών υπολογιστών, αλλά και της μείωσης των διαφημιστικών δαπανών.

Έτσι τα  έσοδα της Microsoft αυξήθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση το τρίμηνο, το οποίο έληξε στις 30 Ιουνίου, σε σύγκριση με αύξηση 18% το προηγούμενο τρίμηνο και τα  καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 2%, στα 16,74 δισεκατομμύρια δολάρια.

Θα αναρωτιέστε λοιπόν γιατί μπήκε στο αφιέρωμα των εταιρειών που μας «κέρδισαν» τα αποτελέσματα τους.

Ο λόγος είναι το γεγονός ότι ο βασικός κατά την άποψη μας μοχλός ανάπτυξης της Μicrosoft, ήτοι οι υπηρεσίες cloud, κατέγραψε το καλύτερο  ιστορικά τρίμηνο του.

Οι πελάτες λοιπόν  της υπηρεσίας Microsoft Azure αυξήθηκαν κατά 40%  και αν εξαλειφθούν δεδομένα που συνδέονται με την αγορά συναλλάγματος, η αύξηση αυτή φτάνει στο 46%. 

Στο ευρύτερο πεδίο των υπηρεσιών cloud τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 20% στα 20,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για το πρώτο τρίμηνο που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, ο τομέας του Intelligent Cloud εκτιμάται ότι θα έχει έσοδα από 20,3 δις δολάρια μέχρι 20,6 δις  δολάρια, ξεπερνώντας ελαφρώς τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

Πιστεύουμε ότι ο στόχος θα επιτευχθεί καθώς αυτή τη στιγμή η Microsoft έχει τα περισσότερα κέντρα διαχείρισης δεδομένων περιοχής από οποιονδήποτε άλλο πάροχο, ενώ θα ενεργοποιήσει  παρόμοια κέντρα σε δέκα περιοχές κατά τη διάρκεια του επόμενου χρόνου.

Στους κινδύνους τώρα να αναφέρουμε ότι η  Microsoft δέχεται πιέσεις από την αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου, καθώς ποσοστό 50% των εσόδων της προέρχεται από την εξωτερική αγορά των ΗΠΑ. 

Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που η εταιρεία είχε χαμηλώσει τον Ιούνιο  ελαφρώς  τις προβλέψεις εσόδων και κέρδους για το τέταρτο τρίμηνο της.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.