Αποκριάτικα προγράμματα με το βλέμμα στον Χρόνο

Αποκριάτικα προγράμματα με το βλέμμα στον Χρόνο

Πολλές εκδηλώσεις γίνονται το διήμερο ανά την Ελλάδα, αν και οι δήμοι και οι φορείς κρατούν δυνάμεις για το επόμενο τριήμερο, που περιλαμβάνει και την Καθαρά Δευτέρα. Αυτό το Σαββατοκύριακο έχουμε όμως ενδιαφέροντα παιδικά εργαστήρια, αλλά και χορό στο Ζάππειο. Ομως, υπάρχει και μια “φρέσκια” σημαντική έκθεση που μπορείτε να δείτε μόνοι ή μαζί με παιδιά. Πρόκειται για την έκθεση με τα ρολόγια των αγωνιστών του 1821, η οποία εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο.

Στο ΚΠΙΣΝ

Το κύριο γνώρισμα της Αποκριάς είναι οι μεταμφιέσεις, τις οποίες συναντάμε σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι ονομασίες των μεταμφιεσμένων διαφέρουν από τόπο σε τόπο: κουδουνάτοι, καμουζέλες, μούσκαροι, αλλά οι πιο κοινές είναι οι μασκαράδες και οι καρνάβαλοι που προέρχονται από τις ιταλικές λέξεις "maschera" και "carnevale". Στην Ελλάδα συναντάμε πληθώρα εθίμων που ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή.

Στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος θα γίνει σήμερα ειδικό εργαστήρι, που θα  ξεκινήσει με παρουσίαση εποπτικού υλικού και φωτογραφίες από διάφορες παραδόσεις της ελληνικής επικράτειας: οι «Κουδουνοφόροι Τράγοι» του Σοχού, οι «Μπούλες» στη Νάουσα της Ημαθίας, τα «Στοιχειά» στην Άμφισσα, το «Μπουρανί» του Τυρνάβου κ.ά. Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιηθεί μια μεγάλη ποικιλία υλικών για να κατασκευαστούν αμφιέσεις με μορφές που προέρχονται από τις τοπικές παραδόσεις,

Το άλλο εργαστήρι, που διεξάγεται σήμερα και το ερχόμενο Σάββατο 29 του μηνός, τιτλοφορείται “Τα μυθικά πλάσματα”. Η ελληνική μυθολογία είναι πλούσια σε αφηγήσεις που αναφέρονται στην προέλευση του κόσμου ή εξιστορούν τη ζωή και τις περιπέτειες θεών, ηρώων και άλλων μυθολογικών πλασμάτων.

Το εργαστήρι θα ξεκινήσει με παρουσίαση εποπτικού υλικού και φωτογραφίες από μυθολογικά όντα. Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιηθούν έτοιμα πλαστικά καλούπια για την κατασκευή της κάθε μάσκας.

Με όχημα τις χαρτοκοπτικές και πλήθος άλλες τεχνικές, οι συμμετέχοντες θα σχηματίσουν Μέδουσες, Μινώταυρους, τους Θεούς του Ολύμπου, τον Τυφώνα, την Έχιδνα, τη Σφίγγα, τη Χίμαιρα, τη Λερναία Ύδρα, τον Κέρβερο και πολλές ακόμα μυθολογικές φιγούρες, σε μια προσπάθεια να αναπαραστήσουμε την εντυπωσιακή ποικιλομορφία που είχε στην αρχαιότητα η προσωποποίηση του φοβερού.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση:

Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Εικαστικός, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

Ελισάβετ Χελιδώνη, Εικαστικός, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής

Σάββατο 22, 29/02

11.30-12.30

12.30-13.30

3.30-14.30

Σημείο συνάντησης: Υποδοχή ΕΒΕ (Μακέτα)

Για παιδιά 7 ετών και άνω, νέους και οικογένειες, με ή χωρίς αναπηρία

Έως 25 συμμετοχές ανά ώρα

Ελεύθερη είσοδος με σειρά προτεραιότητας

Ζάππειο για παιδιά

Στο Ζάππειο αύριο στις 11 το πρωί ο Δήμος Αθηναίων περιμένει παιδιά κάθε ηλικίας για την αποκριάτικη παιδική γιορτή του με μουσικές από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων, ζογκλέρ, μάγους, χορευτές, ξυλοπόδαρους, καλλιτέχνες τσίρκου, παιχνίδια, μπαλονοκατασκευές, face painting και τις πιο πρωτότυπες στολές!

Ο χρόνος του αγώνα

Αν πάλι προτιμήσετε μια επίσκεψη σε μουσείο στην οποία να μπορείτε να δείτε κάτι καινούργιο, υπάρχει μια άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση που μόλις εγκαινιάστηκε στο πρωτοπόρο σε αυτό τον τομέα Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Τα ρολόγια τσέπης των Αγωνιστών του ΄21 που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση, μάς ταξιδεύουν στο χρόνο κυριολεκτικά και μεταφορικά. Φορεμένα από τους ίδιους πριν, κατά και μετά τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, μέτρησαν λεπτό προς λεπτό τις καθημερινές αγωνίες και τους κινδύνους που έζησαν κατά τη διάρκεια του και σήμαναν την ώρα της ελευθερίας και συγχρόνως την ώρα της ευθύνης για τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους.

Αντικείμενα κύρους που ανήκαν στους πρωταγωνιστές του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Μάρκο Μπότσαρη, Κανέλλο Δηλιγιάννη, Σπύρο Μήλιο, Γεώργιο Δαγκλή, Γιάννη Μακρυγιάννη, Γεώργιο Αινιάνα, Καλλίνικο Καστόρχη, Θεόκλητο Φαρμακίδη, Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, Ιωάννη Καρατζά, Λάζαρο Κουντουριώτη, Ανδρέα Μιαούλη, Ανδρέα Χατζηαναργύρου και Ιωάννη Καποδίστρια.

Γοητευτικά, μικρά, πολυτελή αντικείμενα που έκλεισαν το χρόνο στα χέρια των Αγωνιστών ως σύμμαχο, παρουσιάζονται σε αυτήν την έκθεση μαζί με άλλα προσωπικά τους αντικείμενα, τις εικόνες τους και τα έγγραφά τους, προσθέτοντας στοιχεία στη σκιαγράφηση της δράσης και της προσωπικότητάς τους.

Όλα τα ρολόγια των Αγωνιστών που ανήκουν στη Συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου προέρχονται από τις δωρεές που έκαναν οι οικογένειες των Αγωνιστών, κρατικοί φορείς και ιδρύματα στα τέλη του 19ου αρχές του 20ού αι. Κατασκευασμένα από τους γνωστότερους αγγλικούς, γαλλικούς και ελβετικούς οίκους που εισήγαγαν ρολόγια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία τέλη 18ου αρχές 19ου αι., ξεδιπλώνουν μπροστά στα μάτια μας εκτός από την τεχνογνωσία της εποχής τους, τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των δυτικών οίκων ωρολογοποιίας. Αποτελούν μάρτυρες της σταθερής διείσδυσης τουδυτικού τρόπου μετρήματος του χρόνου στην οθωμανική κοινωνία κατά τον 18ο αι. και αφηγούνται ξεχωριστές ιστορίες που διατρέχουν κάθετα τον χρόνο έως τις μέρες μας. Κάποιες από αυτές μας επιτρέπουν να ανιχνεύσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι Αγωνιστές διαχειρίστηκαν το χρόνο στον προσωπικό και δημόσιο βίο τους.

ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13

Ώρες λειτουργίας: 08:30 - 14:30, εκτός Δευτέρας