Από τον Κολοκοτρώνη στα fake news
Αντιπολίτευση στα χρόνια του κορονοϊού

Από τον Κολοκοτρώνη στα fake news

Κατώτερη των περιστάσεων εμφανίζεται η αντιπολίτευση στην εποχή του κορονοϊού, με κάποιες ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις. Βλέποντας ότι η κυβέρνηση στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, μικρότερα αλλά κυρίως τα μεγαλύτερα κόμματα αναζητούν ένα σωσίβιο για να πιαστούν, προκειμένου να βγουν στη επιφάνεια. Και προφανώς μέσα σε μια τέτοια κρίση ποντάρουν σε κουτσά άλογα ή διαμορφώνουν μια στρατηγική που μόνο σε καταστροφική για τη χώρα μπορεί να εξελιχθεί. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, έχει ήδη αρχίσει να θυμίζει εποχές 2015, επαναφέροντας συνθήματα, παραφρασμένα, με τα οποία θυμίζει ουσιαστικά την… ύπαρξή του. Όμως η κρίση δεν είναι ίδια! Δεν είναι -για τη στιγμή- οικονομική, αλλά αφορά την υγεία των Ελλήνων πολιτών, και συνεπώς ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί. Αφήνει σε άλλους την «βρόμικη» δουλειά, (όπως για παράδειγμα τον Π. Πολάκη ή τον Σ. Καψώχα) και ο ίδιος στηρίζει το «μένουμε στο σπίτι».

Φαίνεται, πάντως, ότι τα τελευταία 24ώρα και αφού «οικειοποιήθηκε» το hashtag «Μετά Θα Λογαριαστούμε», ως παράφραση του παλαιότερου «ή εμείς ή αυτοί», το οποίο ο Σ. Καψώχας πήγε ένα βήμα παραπέρα, τα στελέχη του κόμματος αλλάζουν ρητορική. Για παράδειγμα ο Γ. Μουζάλας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «ντύνεται Μαυροκορδάτος και όχι Κολοκοτρώνης», και πως οι πολίτες πειθαρχούν στα μέτρα «λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση», ενώ ο Ν. Παππάς κατήγγειλε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί αντί να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αφήνουν τους ιδιώτες να αισχροκερδούν.

Την ίδια ώρα, ο «εξαφανισμένος» Γιάννης Βαρουφάκης επιτρέπει σε βουλευτές του, όπως τον Κρίτων Αρσένη να μεταφέρει fake news, τα οποίο βέβαια έχουν κοντά ποδάρια. Δύσκολες, άλλωστε, εποχές για εποικοδομητική κριτική στη κυβέρνηση, δεδομένου του στενού, ασφυκτικού πλαισίου που πρέπει να κινηθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι ακόμη και το ΚΚΕ το τελευταίο διάστημα έχει υψώσει του τόνους, κυρίως σε ότι αφορά τα οικονομικά μέτρα προς τους εργαζόμενους. Ένα πεδίο που ούτως ή άλλως ο Περισσός προσπαθεί να κερδίσει πόντους σε κάθε ευκαιρία. 

Αρκετά συνετή στάση, τέλος, κρατάει η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Οι παρεμβάσεις τόσο της ίδιας όσο και των βουλευτών της δεν αποσκοπούν αποκλειστικά σε μικροκομματικά οφέλη. Για παράδειγμα πριν από λίγες ημέρες ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε τους ηγέτες των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφασίσουν την έκδοση ευρωομολόγου για να ωφεληθούν όλες οι χώρες μέλη. Ενώ εξέφρασε ανοικτά τη στήριξη της στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση, ωστόσο -όπως ξεκαθάρισε- θα επισημαίνει τα κενά που θα διαμορφωθούν.