Απλοποιούνται τα κριτήρια για την ψήφο των ομογενών

Απλοποιούνται τα κριτήρια για την ψήφο των ομογενών

Απλοποιούνται οι όροι για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ομογενών, καθώς καταργείται κάθε περιορισμός και για να ψηφίσει πλέον κανείς στον τόπο κατοικίας του στο εξωτερικό, θα αρκεί να είναι γραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους.

Σχετικό νομοσχέδιο καταθέτει σήμερα στην Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και η συζήτηση ξεκινά μέσα στην εβδομάδα. Στο ερώτημα κατά πόσο υπάρχει πρόθεση για επιστολική ψήφο, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απάντησε ότι «όλα αυτά θα συζητηθούν εντός της εβδομάδας κατά την συζήτησητου νομοσχεδίου στην Βουλή».

Σήμερα, προκειμένου για να ασκηθεί αυτό το δικαίωμα θα έπρεπε να υπάρχουν κάποιες προύποθέσεις, δηλαδή ο εκλογέας να έχει αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και να υποβάλει φορολογική δήλωση στις ελληνικές αρχές. Οι όροι αυτοί καταργούνται.

«Για να ψηφιστεί ωστόσο ο σχετικός νόμος με την απαραίτητη εκ του Συντάγματος πλειοψηφία, τέθηκαν με απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ περιορισμοί στο δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Και αυτό, σε αντίθεση με τη θέση της κυβέρνησης και της ΝΔ που ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Των παραπάνω, είχε προηγηθεί, συνέντευξη στην εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρώτριας τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος, με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό, Θεοδώρας Τζάκρη, ότι, παρά τις αιτιάσεις της κυβέρνησης πως οι περιορισμοί που ετέθησαν στον νόμο για την ψήφο των αποδήμων φέρουν την σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις αυτοί είναι «άδικοι» και «υποτιμητικοί». Η ίδια είχε υποστηρίξει ότι αν το κόμμα της επανέλθει στην διακυβέρνηση της χώρας θα τους καταργήσει, ενώ είχε χαρακτηρίσει «κυβερνητικό μύθο» το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την ψήφο των αποδήμων.

Για να μη χάνεται λοιπόν χρόνος,όπως ανέφερε η κα Πελώνη, η κυβέρνηση με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καταθέτει σήμερα στη Βουλή νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών. «Με τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα», σημείωσε.

Στην πράξη, αυτό που προτείνεται να καταργηθεί είναι η προϋπόθεση παραμονής δύο ετών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος. «Καλούμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πλήρη κατάργηση αυτών των κριτηρίων, κάτι που και ο ίδιος επιθυμεί. Και τον καλωσορίζουμε στη λογική», όπως είπε η κα. Πελώνη.

Θα ισχύει, δηλαδή, ουσιαστικά ό,τι και στις ευρωεκλογές. Κάτι που σημαίνει ότι δικαίωμα ψήφου ενδέχεται να αποκτήσουν τουλάχιστον 200.000 Έλληνες της διασποράς, από περίπου 50.000 που είναι τώρα.

Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στο Mega, ο υπ. Εσωτερικών Μ.Βορίδης, είχε μιλήσει για αλλαγές σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων της Διασποράς, γνωστοποιώντας πως αυτές θα γίνουν γνωστές εντός της ημέρας, με κατάθεση σχεδίου νόμου με ένα άρθρο, στο οποίο θα προβλέπεται η κατάργηση των περιορισμών που έχουν τεθεί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του απόδημου ελληνισμού από τον τόπο κατοικίας του.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια της συνταγματικής αναθεώρησης είχε εισηγηθεί την εφαρμογή του γαλλικού / ιταλικού / πορτογαλικού μοντέλου, με σκοπό οι Έλληνες της Διασποράς να έχουν δικαίωμα ψήφου, χωρίς όμως να αλλοιώνεται τεχνητά η βούληση του εγχώριου εκλογικού σώματος. Πρακτικά δηλαδή, να εκλέγουν οι Απόδημοι Έλληνες τον εκπρόσωπό τους στη Βουλή.

Στη συνέχεια, ο ΣΥΡΙΖΑ προσαρμόστηκε στην πρόταση που κατέθεσε κατά την ίδια διαδικασία το ΚΚΕ, και η οποία αποτέλεσε την βάση του νόμου που τελικά ψηφίστηκε, ώστε να επιτευχθεί η αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Κατά την ίδια περίοδο η Νέα Δημοκρατία είχε υποστηρίξει την διευκόλυνση της ψήφου όλων των Ελλήνων της Διασποράς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αλλά κατοικούν στο εξωτερικό, χωρίς περαιτέρω κριτήρια.