Απέρριψε το ΣτΕ αιτήσεις νοσοκομειακών που ζητούσαν να «παγώσουν» οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Απέρριψε το ΣτΕ αιτήσεις νοσοκομειακών που ζητούσαν να «παγώσουν» οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Την πόρτα σε προσφυγές υγειονομικών που είχαν αιτηθεί να «παγώσουν» οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί κλείνει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε αιτήσεις που αφορούν συνολικά 115 γιατρούς και διοικητικούς υπαλλήλους ανά την Ελλάδα. Το Γ' Θερινό Τμήμα του ΣτΕ εξέδωσε τέσσερις προσωρινές διαταγές και πλέον αναμένεται να εξετάσει, εάν θα προχωρήσει σε έκδοση απόφασης αναστολής για το ίδιο ζήτημα ή όχι. Ανάλογο αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής και αναστολή απόφασης για υποχρεωτικότητα, εκκρεμεί στην ολομέλεια του ΣτΕ και από την ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει για όσους υγειονομικούς αρνούνται να εμβολιαστούν, να τίθενται σε αναστολή «χωρίς εκπτώσεις», ενώ υπάρχει σχέδιο τεσσάρων σημείων για την ομαλή λειτουργία των μονάδων υγείας. Το σχέδιο εστιάζει κυρίως σε νοσηλευτές που αρνούνται να εμβολιαστούν για τους οποίους εξετάζεται να αντικαθίστανται με διαδικασίες fast track μέσω προσλήψεων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ακριβώς προκειμένου να προσελκύσει ενδιαφερομένους, το υπουργείο Υγείας θα προσφέρει μπόνους μοριοδότησης ενόψει μελλοντικών διαγωνισμών. Επίσης, θα υπάρξει αναδιάταξη δυνάμεων μέσα στα ίδια τα νοσοκομεία. 

Για την αντικατάσταση διοικητικών υπαλλήλων θα αντληθούν στελέχη από την αγορά, ενώ για κάλυψη σε τομείς όπως η καθαριότητα ή η σίτιση θα γίνει στροφή σε ιδιωτικές εταιρείες.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και τη διορία των δυο ημερών που δίνει για να κλείσουν το ραντεβού τους με το εμβόλιο παραμένει με τα τελευταία στοιχεία να αναφέρουν ότι ακόμα 10.000 νοσηλευτές και διοικητικοί και λιγότερο από άλλους 10.000 γιατρούς παραμένουν μη εμβολιασμένοι. 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς στην Αχαΐα, με τον πρόεδρο της Μιχάλη Γιαννάκο να ζητά παράταση για να πειστούν και οι υπόλοιποι 10.000 περίπου εργαζόμενοι σε Δομές υγείας και νοσοκομείων εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία φαίνεται να είναι νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό.

Περισσότερο όμως απογοητευτικό είναι το υψηλό ποσοστό των μη εμβολιασμένων υγειονομικών την ώρα που το υπουργείο Υγείας και σύσσωμη η κυβέρνηση σκληραίνουν τη στάση τους ανακαλώντας από την 1η Σεπτεμβρίου όλες τις κανονικές άδειες των υγειονομικών που εργάζονται σε Δημόσιες Δομές και ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους πως ο νόμος για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς, με την υποχρεωτική μετάβαση σε καθεστώς αναστολής εργασίας μαζί με την αναστολή του μισθού θα ισχύει χωρίς καμία εξαίρεση από την 1η Σεπτεμβρίου.

Κι ενώ μαίνεται ο ακήρυκτος πόλεμος μεταξύ υγειονομικών - λίγων γιατρών και πρωτίστως νοσηλευτών και διοικητικών με την κυβέρνηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - η πανδημία πλέον καθορίζεται ξεκάθαρα από τους  ανεμβολίαστους και τις μεταλλάξεις, όπως διαφαίνεται και από το γεγονός ότι από τους 67 νοσηλευόμενους στο νοσοκομείο της Καλαμάτας  μόνο οι πέντε έχουν εμβολιαστεί, με τέσσερις ασθενείς να είναι κάτω των 30 ετών, πέντε άνω των 80 ετών κι όλοι οι άλλοι να είναι άτομα στις πιο παραγωγικές ηλικίες.