Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Δεν πανηγυρίζουμε για την κολχικίνη

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Δεν πανηγυρίζουμε για την κολχικίνη

Την άποψη πως η ένταξη της κολχικίνης στα θεραπευτικά σχήματα κατά του κορονοϊού δεν θα είναι το τελικό χτύπημα στην πανδημία εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε πως «το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού είναι πιο μεταδοτικό, αλλά λιγότερο επικίνδυνο για την υγεία».

Αναλυτικότερα, ο κ. Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA σχετικά με τη χρήση της κολχικίνης για την καταστολή των συμπτωμάτων του κορονοϊού αλλά και για τη συνέχεια των εμβολιασμών, τόνισε πως «η κολχικίνη είναι ένα παλιό φάρμακο που χορηγείται σε κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας, σε ρευματικές παθήσεις και σε περικαρδίτιδες», ενώ παράλληλα σημείωσε πως «υπήρξε μια ανακοίνωση από τον Καναδά που υποστηρίζει πως αν χορηγηθεί στην έναρξη της νόσου μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να αρρωστήσει κανείς βαριά, μειώνει την πιθανότητα να νοσηλευτείς και να καταλήξεις».

«Οι κλινικοί της Επιτροπής, πήραν μια πρωτοβουλία χαμηλού ρίσκου, γιατί έχει λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες -κυρίως γαστρεντερικές διαταραχές και διάρροιες, να το βάλουν πιο μπροστά στις επιλογές, γιατί ήταν ήδη στις συστάσεις που υπήρχαν» ανέφερε ο κ. Παναγιωτακόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «η κολχικίνη δεν είναι το φάρμακο που θα μας σώσει από την Covid-19. Δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε».

«Η κολχικίνη εμποδίζει τα λευκά αιμοσφαίρια να έρθουν στην περιοχή της φλεγμονής και να υποστηρίξουν μια σημαντική φλεγμονώδη αντίδραση, δεν είναι αντιικό φάρμακο, είναι αντιφλεγμονώδες» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, τονίζοντας πως θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο με συνταγή γιατρού.

Ακόμα, ο κ. Παναγιωτακόπουλος αναφέρθηκε στα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε γηροκομείο του Αμαρουσίου, υποστηρίζοντας πως οι ηλικιωμένοι είχαν κάνει την πρώτη μόνο δόση του εμβολίου και δεν είχαν «οικοδομήσει» την ανοσία που επιτυγχάνεται με το εμβόλιο. «Δεν πρέπει να ατονίσουν τα μέτρα προστασίας αν γίνει η πρώτη δόση του εμβολίου» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, ενώ σημείωσε πως οι ηλικιωμένοι μπορούν να απευθύνονται στα φαρμακεία της γειτονιάς τους για οποιαδήποτε προβλήματα με τον προγραμματισμό του εμβολιασμού.

Μιλώντας για το πρόγραμμα εμβολιασμού, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην παραγωγή των εμβολίων και τη διαθεσιμότητά τους, εκτιμώντας ότι στην πορεία θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. «Έχουμε δρόμο μπροστά μας και θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η μάχη με τον κορονοϊό δεν είναι σπριντ, αλλά δρόμος αντοχής» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος αναφέρθηκε στον αριθμό των κρουσμάτων που ανιχνεύονται τις τελευταίες ημέρες, σημειώνοντας πως η αρμόδια επιτροπή εξετάζει το μέσο όρο των κρουσμάτων και άλλους δείκτες όπως οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις.

Τέλος, σχολιάζοντας τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, υπογράμμισε πως σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα το βρετανικό στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, αλλά λιγότερο επικίνδυνο για την υγεία.