Ανοίγουν οι πλατφόρμες για τους 50-59 ετών - Τουλάχιστον 6,5 εκατ. δόσεις το επόμενο δίμηνο

Ανοίγουν οι πλατφόρμες για τους 50-59 ετών - Τουλάχιστον 6,5 εκατ. δόσεις το επόμενο δίμηνο

Αναμένοντας αύριο την απόφαση του ΕΜΑ για το τι μέλλει γενέσθαι με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και ευελπιστώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνάψει συμφωνία με την αμερικανική εταιρία Novavax ώστε να προμηθευτούμε ως χώρα τις δόσεις που θα μας αναλογούν-καθώς το εμβόλιο Novavax είναι από τα πλέον «κεκαθαρμένα»- όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κάνουμε τον απολογισμό του τι έχουμε λαμβάνειν μέχρι και τον πρώτο καλοκαιρινό μήνα (Ιούνιο).

Από την εταιρία Pfizer θα παραλάβουμε 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 δόσεις τον Ιούνιο, ήτοι 4.575.000 δόσεις εμβολίων 

Από την εταιρία Moderna θα παραλάβουμε 354.000 δόσεις τον Μάιο και 308.000 δόσεις τον Ιούνιο. Από την εταιρία J&J θα παραλάβουμε 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο ενώ από την εταιρία AstraZeneca περιμένουμε δύο ισόποσες παραδόσεις από 450.000 δόσεις που ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Άρα επιβεβαιωμένες είναι οι παραδόσεις 6,5 εκατ. δόσεων από τρία εμβόλια, που θα ανέβουν στα 7,4 εκατ. δόσεις μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις εκκρεμείς παραδόσεις της ΑΖ.

Ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολιασμών για τους 50 -59 ετών

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει, άνοιξε η πλατφόρμα ραντεβού για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, των ηλικιών από 18-59, ενώ την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 55-59 ετών.

Ακολούθως, το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι ηλικίες 50-54.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους υπογράμμισε πως μέχρι στιγμής πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 2.530.000 εμβολιασμοί, κατά την ενημέρωση για την πορεία του σχεδίου «Ελευθερία». 

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, περισσότεροι από 1.760.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη 16,75% και 770.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 7,35%.

Μ. Θεοδωρίδου: Στο 85% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson & Johnson

Το γεγονός πως το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson είναι ασφαλές, πρακτικό και αποτελεσματικό επισήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, υπογραμμίζοντας πως η αποτελεσματικότητά του ανέρχεται σε 85%, ποσοστό που παραμένει αμετάβλητο και απέναντι στις μεταλλάξεις της νόσου.

Αναλυτικότερα, κατά την ενημέρωση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε «το γεγονός των τελευταίων ημερών είναι η αναστολή του Johnson & Johnson. Ο λόγος που αναφέρεται και στον FDA και CDC, είναι η καταγραφή έξι περιπτώσεων γυναικών 18 έως 65 ετών, σε σύνολο έξι εκατ. δόσεων. Η διακοπή, όπως αναφέρθηκε, έγινε για να ενημερωθούν σωστά και να ετοιμαστούν οι δομές. Το εμβόλιο είναι ασφαλή και στηρίζεται σε γνωστή τεχνολογία».

Είναι πρακτικότερα εύκολο να μεταφερθούν. Το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι γίνεται με μία δόση. Μετά από 14 ημέρες αρχίζει να ενεργεί και η αποτελεσματικότητα εκδηλώνεται μετά από 28 ημέρες και είναι της τάξεως του 85%. Μετά από 49 ημέρες, προστατεύει πλήρως και από τη νόσηση και από τον θάνατο. Η αποτελεσματικότητά του είναι παρόμοια και στις μεταλλάξεις», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε, επίσης, στην επικαιροποίηση των οδηγιών όσο γνωρίζουμε καλύτερα τον ιό. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των εγκύων. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, δεν εντοπίζεται κανένα σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς των εγκύων. Τόνισε ότι τα εμβόλια που δεν περιέχουν κανέναν ζωντανό οργανισμό μπορούν να γίνονται στις εγκύους, χωρίς μάλιστα κανένα τεστ προηγουμένως. Ο θηλασμός επίσης είναι ασφαλής.

Κομισιόν: Προχωρά στην προμήθεια επιπλέον 100 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Pfizer

Η Ευρωπαϊκή Ένωση άσκησε την επιλογή της για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech SE, αυξάνοντας τις συνολικές της προμήθειες σε 600 εκατομμύρια δόσεις.

Σύμφωνα με τον Σόν Μαρέτ, επικεφαλής εμπορικών συναλλαγών της BioNTech τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, η εταιρεία θα προμηθεύσει τις συγκεκριμένες δόσεις εντός του 2021 καθώς είναι μέρος της συμφωνίας αγοράς που υπέγραψε το μπλοκ των 27 κρατών-μελών τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η Pfizer και η BioNTech την περασμένη εβδομάδα συμφώνησαν να επιταχύνουν τις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ κατά 25% αυτό το τρίμηνο, προωθώντας την αποστολή 50 εκατομμυρίων δόσεων που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το τέταρτο τρίμηνο. Η ΕΕ χρειάζεται περισσότερες δόσεις από τις εν λόγω εταιρείες προκειμένου να αντισταθμίσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις παραδόσεις της AstraZeneca Plc και την αναστολή εμβολιασμών με το σκεύασμα της Johnson & Johnson.

Η J&J ανέστειλε τις αποστολές της, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ επανεξετάζουν σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος μετά τους εμβολιασμούς, την ώρα που αρκετές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν περιορίσει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε ηλικίες κυρίως άνω των 60 ετών, για τους ίδιους λόγους.