ΓΔ: 910,21 -1,21 (-0,13 %)

Τζίρος: 93,24 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2014η
Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

ΓΔ: 910,21 -1,21 (-0,13 %)

Τζίρος: 93,24 εκατ. €   RT

Άνοιγμα στον Τζο Μπάιντεν επιχειρεί η Άγκυρα - «Η ΕΕ να αναγνωρίσει τα λάθη της»

Άνοιγμα στον Τζο Μπάιντεν επιχειρεί η Άγκυρα - «Η ΕΕ να αναγνωρίσει τα λάθη της»

«Άνοιγμα» προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιχειρεί η Άγκυρα, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να τονίζει πως «η Τουρκία θα καταβάλει τις απαραίτητες προσπάθειες για να οδηγήσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ σε θετική κατεύθυνση βάσει στρατηγικών συμφερόντων».

Παράλληλα, όμως ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε την ΕΕ, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής τον Δεκέμβριο όπου αναμένεται να συζητηθεί και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, «να αναγνωρίσει τα λάθη της» και «να κατανοήσει την αξία που θα προσθέσει η ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση» όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu. 

Όπως είπε ο κ. Τσαβούσογλου, «τα λογικά μέλη της ΕΕ γνωρίζουν ότι μια αρνητική απόφαση που τυχόν ληφθεί σε αυτή τη Σύνοδο θα βλάψει την ΕΕ. Εύχομαι να επικρατήσει η κοινή λογική στη Σύνοδο Κορυφής. Θα είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόφαση που λαμβάνει η ΕΕ, αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων».

Σε συνέντευξή του στην ισλαμική εφημερίδα Yeni Akit, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι «οι δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται. Τα ερευνητικά μας πλοία Ορούτς Ρέις και Μπαρμπαρός συνεχίζουν τις δραστηριότητες έρευνας τους στη δική μας υφαλοκρηπίδα», κάνοντας λογο για αντίδραση της Ελλάδας που προβάλλει μαξιμαλιστικά επιχειρήματα.

«Ωστόσο αυτές οι αντιρρήσεις δεν έχουν αξία», υπογράμμισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι «παρά την αδιάλλακτη στάση τους, εμείς τονίζουμε με κάθε ευκαιρία ότι είμαστε ανοιχτοί για διάλογο. Η πρόθεσή μας είναι να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες. Εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη, κι εμείς είμαστε έτοιμοι».

«Δεν θα χάσουμε άλλα 50 χρόνια συζητώντας τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία»

Για το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «προτεραιότητά μας είναι η δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη επίλυσή του για να διασφαλιστούν τα νόμιμα δικαιώματα και η ασφάλεια του τ/κ λαού». Προς αυτή την κατεύθυνση, «επιδείξαμε μέχρι σήμερα ειλικρίνεια και καλή πρόθεση. Ωστόσο υπάρχει μια προβληματική νοοτροπία στο νησί που δεν βλέπει την τ/κ κοινότητα ως ίση και μάλιστα την αγνοεί. Ο στόχος αυτής της νοοτροπίας δεν είναι ο διαμοιρασμός, είναι η επικυριαρχία. Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν πάνω από 50 χρόνια είναι προϊόν αυτής της νοοτροπίας», ανέφερε.

Όπως σημειώνει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι «το διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό μοντέλο, το οποίο συζητείται εδώ και δεκαετίες δεν έχει επιλύσει το Κυπριακό. Είναι προφανές ότι δεν θα το λύσει ούτε στο εξής. Ούτε εμείς, ούτε οι Τ/κ έχουμε να χάσουμε άλλα 50 χρόνια για να διαπραγματευτούμε ένα μοντέλο που δεν φέρνει λύση. Στην επόμενη περίοδο αναμένουμε τον ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες να επικοινωνήσει με τα αρμόδια μέρη για την άτυπη συνάντηση των πέντε συν τα ΗΕ. Πιστεύουμε ότι αυτή η συνάντηση πρέπει να διασφαλίσει τη δυνατότητα στα μέρη να παρουσιάσουν με καθαρό τρόπο τα οράματα τους για τη λύση. Όλοι πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και στο πλαίσιο της λύσης να αξιολογήσουν χωρίς προκαταλήψεις τι είναι δυνατόν και τι δεν είναι. Εμείς με αυτή την αντίληψη, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Για τα Βαρώσια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «εμείς πιστεύουμε ότι θα ξεκινήσει μια νέα εποχή στα Βαρώσια που θα ωφελήσει όλους ως αποτέλεσμα των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν με σεβασμό στα δικαιώματα ιδιοκτησίας».

«Μετά το άνοιγμα για επισκέψεις της λωρίδας στην ακτή, «είδαμε στους δρόμους των Βαρωσίων ότι και οι Ε/κ όπως και οι Τ/κ περιπλανώνται στους δρόμους των Βαρωσίων με λαχτάρα και ενθουσιασμό. Παρατηρούμε ότι η ε/κ διοίκηση, πανικόβλητη συνεχίζει την εκστρατεία δυσφήμισης και προσπαθεί να κρατήσει τον λαό μακριά από τη διαδικασία. Η επίσκεψη του Προέδρου μας στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων είναι ουσιαστικά το πιο απτό δείγμα της ισχυρής στήριξής μας», ισχυρίστηκε ο κ. Τσαβούσογλου.