Ανοίγει βεντάλια νέων μέτρων

Ανοίγει βεντάλια νέων μέτρων

Νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα συνοδεύει το ολικό lockdown της οικονομίας που ανακοινώνει σήμερα ο πρωθυπουργός. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η χώρα ταμειακά αντέχει το νέο lockdown, ωστόσο δεν αρνείται ότι κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες και μάλιστα σημαντικές στην πραγματική οικονομία.

Επί του παρόντος δεν μπορεί να υπολογιστούν με ακρίβεια, αλλά σίγουρα θα ωθήσουν την ύφεση πάνω από 8,2% που ήταν η εκτίμηση του υπουργείου στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, με πολλές πλέον πιθανότητες να υπερβεί το 10%.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την διάρκεια που θα έχει το lockdown. Αν η οικονομία επιστρέψει σε σχετικά κανονικούς ρυθμούς τον Δεκέμβριο ενδεχομένως να περιοριστεί η ζημιά. Στην αντίθετη περίπτωση μπορεί η κοστίσει την οικονομία 4 και 5 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον ύφεσης. Ο μόνος «σύμμαχος» της χώρας, όσο μπορεί αυτό να ειπωθεί, είναι το γεγονός το 4ο τρίμηνο κάθε έτους και το πρώτο, είναι παραδοσιακά τα πλέον αδύναμα.

Πέραν αυτών οι ανάγκες επιχειρήσεων και εργαζομένων είναι δεδομένες μετά το γενικό lockdown. Όπως χαρακτηριστικά είπε χθες μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Οικονομικών, «τα πράγματα, εξελίσσονται χειρότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις και προφανώς η επίδραση στην οικονομία θα είναι πιο έντονη. Είναι πλέον πιθανό να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα στήριξης και για τους πρώτους μήνες του 2021».

Σε ότι αφορά το νέο πακέτο μέτρων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανοίξει και άλλο η βεντάλια σε ότι αφορά αυτούς που θα μπορούν να κάνουν χρήση και αυτό είναι φυσικό, διότι πλέον οι πληγέντες θα είναι κατά πολύ περισσότεροι, αφού η χώρα οδηγείται σε ολικό lockdown. Επίσης είναι αυτονόητο ότι τα κονδύλια θα αυξηθούν σημαντικά προκειμένου να καλυφθεί μέρος της ζημιάς που θα προκληθεί.

Τα βασικά μέτρα που εφαρμόζονται είναι:

Επιστρεπτέα προκαταβολή: ήδη είναι σε εξέλιξη η τέσσερα για τον Νοέμβριο, θα ακολουθήσει η πέντε για την Δεκέμβριο, ενώ είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι θα έλθει και η έξι, όπως έχει δηλώσει πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Ποσό 534 ευρώ τον μήνα για τους εργαζομένους που θα μπουν σε αναστολή σύμβασης.

Πάγωμα στις πληρωμές  φορολογικών υποχρεώσεων

Υποχρεωτικό «κούρεμα» στα ενοίκια κατά 40% για όλη τη χώρα για επιχειρήσεις, πρώτη κατοικίας εργαζομένων σε αναστολή και φοιτητικής κατοικίας.

Περισσότερα κρατικά δάνεια σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων

Και βέβαια θα συμπληρωθούν από τα άλλα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί