Ανησυχία των επιστημόνων για την έξαρση του κορονοϊού - «Μπορεί να φτάσουμε και τα 1.000 κρούσματα την ημέρα»

Ανησυχία των επιστημόνων για την έξαρση του κορονοϊού - «Μπορεί να φτάσουμε και τα 1.000 κρούσματα την ημέρα»

Την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για την συνεχή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού εκφράζουν οι επιστήμονες, καθώς η αδιάκοπη πορεία της πανδημίας στην Αττική και η αμείωτη αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ίσως να προκαλέσουν τη λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων στην προσπάθεια ανακοπής της πορείας του ιού.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν τα υφιστάμενα μέτρα, η κατάσταση που υπάρχει σήμερα θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.

Ειδικότερα, ο κ. Λαζανάς σημείωσε πως η προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων που ξεκίνησε τον Αύγουστο συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ενώ η κατάσταση που διαμορφώνεται ειδικά στην Αττική μας οδήγησε στο να προτείνουμε τα νέα μέτρα

Όπως ανέφερε ο ίδιος αυτό που οδήγησε στη λήψη νέων μέτρων είναι η μη τήρηση των υφιστάμενων, ενώ σημείωσε πως το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική ανεβαίνει συνέχεια και κοντεύουμε να φτάσουμε στο «κόκκινο».

Παράλληλα, ο  κ. λοιμωξιολόγος τόνισε πως η καθολική χρήση της μάσκας έπρεπε να έχει γίνει ήδη και πως το επόμενα μέτρα θα μπορούσαν να είναι το lockdown, η γενίκευση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να περιοριστούν οι κοινωνικές συναναστροφές και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα να κάθονται πιο πολύ στο σπίτι. 

Όπως ο ίδιος ανέφερε υπάρχουν διάφορα στοιχεία που μπορεί να πει κάποιος ότι η επιδημία χειροτερεύει και  αυτά είναι η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι ανάγκες εντατικές θεραπείας ενώ τόνισε πως αυτή την στιγμή οι ΜΕΘ έχουν αρχίσει και «στριμώχνονται». «Συνέχεια υπάρχει πίεση στις μονάδες...»«Φοβάμαι ότι αυτό το ποσοστό θα ανέβει και άλλο...«Διασωληνώνονται και άτομα νεαρής ηλικίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιδείνωσης της κατάστασης, εκτιμώντας πως αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί τότε ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε νέα αύξηση των κρουσμάτων προς το τέλος του έτους

«Με βάση τους υπολογισμούς από το τέλος του Οκτώβρη με την αλλαγή του καιρού και της αλλαγής της μεταδοτικότητας του ιού και μια σειρά από άλλους παράγοντες πχ ταυτόχρονη έναρξη της περιόδου της γρίπης κλπ μας οδηγεί σε μια αύξηση τον Νοέμβριο ακόμα πιο σημαντική και μια ακόμα πιο σημαντική τον Δεκέμβριο» υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης, προσθέτοντας πως «αν το αφήσουμε να εξελιχθεί μπορεί να φτάσουμε και σε τετραψήφιους αριθμούς κρουσμάτων»

Ερωτηθείς για το αν είναι πιθανό μέχρι το τέλος του έτους να φτάσουμε και τα 1000 κρούσματα ημερησίως ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι πιθανό αλλά εκτιμά πως η ελληνική κοινωνία θα καταλάβει την σημαντικότητα των μέτρων.