Ανησυχία για τους διασωληνωμένους - Αυξήθηκαν 50% τις τελευταίες δύο εβδομάδες

Ανησυχία για τους διασωληνωμένους - Αυξήθηκαν 50% τις τελευταίες δύο εβδομάδες

Καμπανάκι κρούει η αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. Αυξήθηκαν κατά 50% τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση του παρατηρητηρίου COVID19, έχουν φτάσει τους 54 έναντι 36 στα τέλη Αυγούστου. Αν οι αριθμοί συνεχίσουν να αυξάνονται, μπορεί τα κρούσματα να παραμείνουν σταθερά, ωστόσο όσο θα οδεύουμε προς το χειμώνα, οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ θα πληθαίνουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, πλέον 1 στους 3 διασωληνωμένους είναι κάτω των 64 ετών, την ίδια ώρα που στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών νοσηλεύεται ένας 28χρονος χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τους 54 διασωληνωμένους με κορονοϊό, 1 ασθενής είναι στην κατηγορία των 18 έως 39 ετών, 15 ασθενείς από 40 έως 64 ετών και 38 από 65 ετών και άνω: Γεγονός που σημαίνει ότι το 29,6% είναι κάτω των 64 ετών καταρρίπτοντας τη θέση ότι από τον κορονοϊό νοσούν βαριά μόνο οι ηλικιωμένοι.

Όσον αφορά τον 28χρονο που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος υποστήριξε ότι η εισαγωγή του 28χρονου στη ΜΕΘ αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη, καθώς δεν έπασχε από κάποιο υποκείμενο νόσημα. Σημειώνεται ότι ο νεαρός νοσηλεύται στη ΜΕΘ αλλά όχι διασωληνωμένος.

Μιλώντας στο MEGA, η Πνευμονολόγος – Συντονίστρια και Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής «ΣΩΤΗΡΙΑ», Μίνα Γκάγκα, δήλωσε, ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι τρομακτική καθώς υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης και τετραπλασιασμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την κυρία Γκάγκα, στην Αττική, υπάρχουν ήδη κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, ωστόσο επειδή στο λεκανοπέδιο βρίσκεται σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας, η καθημερινή επαφή πρέπει να είναι συνεχώς προσεχτική για τους επόμενους μήνες, υποστήριξε.

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, η κυρία Γκάγκα εξήγησε στην εκπομπή του MEGA πως αυτά πρέπει να ανοίξουν με τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας και πως τα παιδιά είναι εξαιρετικά ώριμα να διαχειριστούν την κατάσταση και να προσαρμοστούν.

Σημειώνεται πως σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 207 νέα κρούσματα στη χώρα, με την Αττική να παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας, αφού περισσότερα από τα μισά, συγκεκριμένα 120, εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής.

Αναλυτικά η κατανομή των σημερινών 207 κρουσμάτων στη χώρα:

- 120 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 17 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 3 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκτων οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας

-13 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας

-5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 κρούσμα συνδέεται με γνωστή συρροή

-3 κρούσματα στην Π.Ε. Λαρίσης

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας

-1 κρούσμα από Π.Ε. Ξάνθης

-5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 αναφέρει ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 σχετίζεται με γνωστή συρροή

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

-1 κρούσμα βρίσκεται υπό διερεύνηση

- 29 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο