«Αναζητείται» ο διαχειριστής του χρυσού της Βενεζουέλα στα θησαυροφυλάκια της BOE

«Αναζητείται» ο διαχειριστής του χρυσού της Βενεζουέλα στα θησαυροφυλάκια της BOE

Η ανατροπή που πήρε η υπόθεση με τον χρυσό που έχει η Βενεζουέλα στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας έρχεται να θολώσει ακόμα περισσότερο το τοπίο σχετικά με τον ποιον αναγνωρίζει τελικά το Λονδίνο ως Πρόεδρο της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Βρετανικό εφετείο δέχθηκε χθες την προσφυγή της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας που έχει τη στήριξη του Μαδούρο και αναίρεσε την απόφαση του περασμένου Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία η αναγνώριση της ηγεσίας του Χουάν Γκουαϊδό από τη βρετανική κυβέρνηση ως "προσωρινού συνταγματικού προέδρου της Βενεζουέλας" είναι οριστική.

Η απόφαση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστεί αν η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει «πλήρως» τον Χουάν Γκουαϊδο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας και αν εξακολουθεί να υφίσταται de facto αναγνώριση του Μαδούρο. Το εφετείο ζήτησε επίσης από το Υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίσεις επί του θέματος, τις οποίες "έχει το δικαίωμα να μην δώσει" όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian.

Σημειώνεται ότι η Βρετανία διατηρεί  προξενικές και διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση της Μαδουρο, την ώρα που αναγνωρίζει επισήμως την κυβέρνηση Χουάν Γκουαϊδο, γεγονός που κάνει τη θέση του Λονδίνου στο ζήτημα αυτό τουλάχιστον "αμφιλεγόμενη".

Η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας ζητεί από το δικαστήριο έκδοση διαταγής προς την Τράπεζα της Αγγλίας προκειμένου η τελευταία να υποχρεωθεί να της παραδώσει 1,13 δισ. δολάρια σε χρυσό που διατηρεί στα θησαυροφυλάκια της.

Οι νομικοί εκπρόσωποι του καθεστώτος Μαδούρο σημειώνουν ότι οι πόροι θα μεταβιβαστούν αμέσως στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου το τελευταίο να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της νόμιμης Εθνοσυνέλευσης (κοινοβουλίου) της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος έχει ανακηρυχθεί από το σώμα μεταβατικός  πρόεδρος της χώρας, τονίζει ότι ο χρυσός πρέπει να περάσει υπό τον έλεγχό του, καθώς η Βρετανία καθώς και εκείνες άλλων 60 κρατών ανά τον πλανήτη, τον αναγνωρίζουν ως νόμιμο μεταβατικό αρχηγό του κράτους της Λατινικής Αμερικής.

Όσο πάντως η βρετανική κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει πλήρως τη στάση της, αναλυτές θεωρούν ότι η δικαιοσύνη είναι απίθανο να παραδώσει τον χρυσό στο καθεστώς Μαδούρο, ρισκάροντας τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον ανέφερε στο βιβλίο του με αφορμή τη θητεία του στον Λευκό Οίκο, ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν είχε παραδώσει τον χρυσό στη Βενεζουέλα μετά από πίεση της αμερικανικής κυβέρνησης.