Ανασχηματισμός καλοκαιρινός και όχι ανοιξιάτικος

Ανασχηματισμός καλοκαιρινός και όχι ανοιξιάτικος

Όσοι γνωρίζουν τον τρόπο που σκέφτεται και κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να διαβεβαιώσουν για ένα βασικό στοιχείο της πολιτικής του φιλοσοφίας: Δεν κάνει επιλογές εν θερμώ. Δεν δρα κάτω από την πίεση ή υπό το όποιο κλίμα μπορεί να έχει διαμορφωθεί τη δεδομένη στιγμή. 

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν η συντονισμένη επιχείρηση διάψευσης των δημοσιευμάτων και των σεναρίων περί αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα ήταν απολύτως αναμενόμενη. Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν όλος ο Τύπος αναφερόταν σε επικείμενες αλλαγές στην σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου και μάλιστα με συγκεκριμένα ονόματα; 

Πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την έκταση της «ανασχηματολογίας», κάτι που οδήγησε και στη διάψευση των σεναρίων μέσω κυβερνητικών πηγών. 

Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργικού γραφείου ουσιαστικά ήταν μονόδρομος γιατί σε αντίθεση περίπτωση η λειτουργία ολόκληρη της κυβέρνησης έμπαινε σε κίνδυνο, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη χρονική περίοδο. «Η κυβέρνηση λειτουργεί καλά και αποδοτικά. Ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται. Οι υπουργοί έχουν πολλή δουλειά να κάνουν και οφείλουν όλοι να ασχολούνται με το έργο τους κι όχι με σενάρια ανασχηματισμού που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για το έργο της κυβέρνησης», ανέφερε σε συνεργάτες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεων του Μεγάρου Μαξίμου. 

Μέχρι το σημείο αυτό όμως έχουμε την... μισή αλήθεια. Η άλλη μισή κρύβεται στο υπόλοιπο κομμάτι της κυβερνητικής διαρροής. 

«...Το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού είναι στραμμένο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην επανεκκίνηση του τουρισμού και συνολικότερα της οικονομικής δραστηριότητας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων απασχόλησης ώστε να περιοριστεί η απώλεια θέσεων εργασίας » ανέφερε το επίμαχο κομμάτι.

Με άλλα λόγια, με έναν κομψό αλλά ξεκάθαρο τρόπο το Μέγαρο Μαξίμου δεν «έκλεισε το μάτι» στην ύπαρξη του ανασχηματισμού αλλά ουσιαστικά προσδιόρισε χρονικά το πότε αυτός μπορεί να συμβεί. 

Πληροφορίες του liberal.gr επιμένουν ότι στη διάθεση του κ.Μητσοτάκη βρίσκεται εισήγηση περί αλλαγών στην σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, την οποία και δεν έχει απορρίψει. Είναι σαφές όμως ότι την τρέχουσα περίοδο οι αλλαγές στην κυβέρνηση δεν είναι προτεραιότητα του κ. Μητσοτάκη, μια και όλο το βάρος πέφτει στην αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών στην ελληνική οικονομία που προκάλεσε ο κορονοϊός. Μέσα στα επόμενα 24ωρα άλλωστε θα υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις από τους συναρμόδιους υπουργούς σε σχέση με τον μεγάλη “ασθενή”, τον ελληνικό τουρισμό. Όπως έγραψε ήδη από την περασμένη εβδομάδα το liberal.gr, μπορεί ο ανασχηματισμός να μην εκδηλωθεί άμεσα , αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε μπορεί να γίνει, όταν  μπει σε μία σειρά τόσο το πρόγραμμα στήριξης του τουρισμού όσο και η επιστροφή στην νέα κανονικότητα. 

Προφανέστατα ανασχηματισμό δε θα έχουμε ούτε μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ούτε και μέσα στον Μάιο. Αυτό όμως δεν αποκλείει την πιθανότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πατήσει το κουμπί μέσα στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού ή μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Το μόνο βέβαιο είναι, μετά και τη διαρροή της Κυριακής, ότι αλλαγές στις υπουργικές καρέκλες δε θα γίνουν... άμεσα!