Ανακοινώσεις σήμερα για το εμβόλιο της AstraZeneca - Συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της ΕΕ
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Ανακοινώσεις σήμερα για το εμβόλιο της AstraZeneca - Συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της ΕΕ

Για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού και το ενδεχόμενο να συνδέεται με την εμφάνιση θρομβώσεων θα τοποθετηθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας).

Η διαδικτυακή αυτή συνέντευξη Τύπου θα έχει θέμα «τα συμπεράσματα», στα οποία κατέληξε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με «τα περιστατικά θρομβώσεων» που αναφέρθηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου αυτού, σύμφωνα με τον ΕΜΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο EMA είχε ανακοινώσει στις 18 Μαρτίου ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων και πως η χρήση του παραμένει ασφαλής, μετά την αναστολή χρήσης του από αρκετές χώρες.

Η υπηρεσία είχε εξηγήσει ωστόσο τότε ότι υπάρχει ενδεχόμενη σχέση με σπάνιες περιπτώσεις σχηματισμού θρόμβων και ότι θα δημοσιοποιήσει επικαιροποιημένες συστάσεις κατά τη σύνοδο της επιτροπής ασφάλειάς του αυτή την εβδομάδα.

Εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca στη Γερμανία

Συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της ΕΕ μετά τις ανακοινώσεις

Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ θα συνεδριάσουν σήμερα μετά τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η Μάρτα Τεμίντο, η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας που ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, θα προεδρεύσει της συνεδρίασης, η οποία θα ξεκινήσει στις 19:00 ώρα Ελλάδας, «μετά τη δημόσια ανακοίνωση των συμπερασμάτων της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου του ΕΜΑ για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca», δήλωσε μια εκπρόσωπος της πορτογαλικής προεδρίας στο Twitter.

O EMA πρόκειται να πραγματοποιήσει σήμερα στις 17:00 ώρα Ελλάδας συνέντευξη Τύπου για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19 και το ενδεχόμενο αυτό να συνδέεται με την εμφάνιση θρομβώσεων, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα.

Φιαλίδια με εμβόλια κατά του κορονοϊού

Επικεφαλής εμβολιασμών ΕΜΑ: Υπάρχει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τις θρομβώσεις

Ο Μάρκο Καβαλέρι, αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca κατά της Covid και των θρόμβων αίματος.

Σε συνέντευξη του ο Καβαλέρι είπε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ότι «κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το πούμε ότι υπάρχει σχέση με το εμβόλιο».

«Υπάρχει μια σύνδεση, αλλά πρέπει ακόμη να καταλάβουμε πώς προκαλείται» συμπλήρωσε ο Καβαλέρι ο οποίος τόνισε εκ νέου ότι το όφελος υπερτερεί της σημαντικά εξαιρετικά μικρής πιθανότητας θρόμβωσης. 

«Πρέπει να δούμε για μεμονωμένες ηλικιακές ομάδες, για παράδειγμα τα περιστατικά αναφέρθηκαν σε κύριες σε γυναίκες κάτω των 50 ετών αλλά σε και γυναίκες μεταξύ 50 και 69 ετών επομένως θα πρέπει να αξιολογήσουμε την αναλογία κινδύνου-οφέλους για αυτές», πρόσθεσε ο Ιταλός επιστήμονας. 

Ο αξιωματούχος του ΕΜΑ τόνισε ότι είναι αναγκαίο να εξεταστούν κατά περίπτωση οι διάφορες ηλικιακές ομάδες, π.χ. «οι νεαρές γυναίκες, συχνά πρωταγωνίστριες κρουσμάτων θρομβώσεων, υποφέρουν λιγότερο από τις επιπτώσεις της Covid-19 και ως εκ τούτου θα πρέπει να αξιολογήσουμε την αναλογία κινδύνου-οφέλους γι’ αυτές», επειδή τα σπάνια περιστατικά αφορούν κυρίως γυναίκες κάτω των 50, «αν και υπήρξαν και περιπτώσεις στις ηλικίες 5- 060, αλλά και σε άντρες, περίπου 20%. Η μέση ηλικία είναι γύρω στα 45-47 έτη».

«Πολλοί», κατέληξε ο Καβαλέρι, «περιμένουν από τον ΕΜΑ να λύσει το θέμα αυτό για όλους, αλλά δεν είναι τόσο απλό»… «Σίγουρα θα επικαιροποιηθούν οι πληροφορίες για το σκεύασμα, δηλώνοντας ότι οι ανεπιθύμητες παρενέργειες σχετίζονται με το εμβόλιο. Θα δηλωθεί σαφώς».

Το κτίριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στο Λονδίνο