Αναχώρησαν 25 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες για την Πορτογαλία

Αναχώρησαν 25 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες για την Πορτογαλία

Αναχώρησε σήμερα η πρώτη ομάδα 25 ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων από τους συνολικά 500 για την Πορτογαλία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για μετεγκατάσταση 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων σε κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η ομάδα των 25 παιδιών αποτελείται από 19 υπηκόους Αφγανιστάν, 4 υπηκόους Αιγύπτου και ενός από τη Γκάμπια και το Ιράν αντίστοιχα, ενώ προέρχονται από τις δομές φιλοξενίας της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου.

Παρόντες στην αναχώρηση των παιδιών με σκοπό να τα αποχαιρετήσουν και να τους δώσουν αποχαιρετιστήρια δώρα ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη και η πρέσβης της Πορτογαλίας στην Ελλάδα, Ελένα Πάιβα.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο θα αναχωρήσει η πρώτη ομάδα 25 ασυνόδευτων ανηλίκων για τη Φινλανδία.

«Το πρόγραμμα προχωράει. Η μικρή καθυστέρηση κάποιων εβδομάδων ήταν αποτέλεσμα των συνεπειών της πανδημίας. Μπαίνουμε σε μια κανονικότητα και όλο το επόμενο χρονικό διάστημα –σχεδόν ανά εβδομάδα- θα έχουμε μια τέτοια αναχώρηση στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. Πέραν, όμως, από τα ασυνόδευτα παιδιά, προχωράει και το πρόγραμμα των εθελουσίων επιστροφών στις χώρες καταγωγής. Είναι ένα ελληνικό πρόγραμμα, στο οποίο είχαμε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δίνουμε κίνητρα σε αιτούντες άσυλο, που βρίσκονται στα νησιά και έφτασαν στην Ελλάδα μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2020, να επιστρέψουν με κάποια οικονομική ενίσχυση στις πατρίδες τους. Σχεδιάζουμε η πρώτη πτήση αυτού του δύσκολου στην εφαρμογή του προγράμματος να γίνει από την Ελλάδα για το Ιράκ στις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Κουμουτσάκος.