Αμερικανοί γιατροί: Επιφυλάξεις για τη χρήση της δεξαμεθαζόνης

Αμερικανοί γιατροί: Επιφυλάξεις για τη χρήση της δεξαμεθαζόνης

Ενώ τα αποτελέσματα από τις δοκιμές της φαρμακευτικής ουσίας δεξαμεθαζόνη ανακοινώνονται ως «η καλύτερη έως τώρα είδηση» από το μέτωπο της μάχης εναντίον του Covid-19, οι Αμερικανοί γιατροί εκφράζουν επιφυλάξεις, υπενθυμίζοντας τη μελέτη για την υδροξυλοχλωροκίνη που αναγκάστηκε να αποσύρει η έγκυρη ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Η παγκόσμια πίεση να βρεθεί θεραπεία ή εμβόλιο έχει επιταχύνει τη διαδικασία δημοσιοποίησης αποτελεσμάτων διαφόρων μελετών, δημιουργώντας σύγχυση σχετικά με το αν κάποιες θεραπείες αποδεικνύονται πραγματικά αποτελεσματικές.

Ερευνητές από την Βρετανία ανακοίνωσαν ότι η δεξαμεθαζόνη, μια φαρμακευτική ουσία που χρησιμοποιείται ήδη για την καταπολέμηση φλεγμονών, μείωσε το ποσοστό θανάτων σε βαριά ασθενείς με Covid-19 κατά ένα τρίτο περίπου, και θα δώσουν στη δημοσιότητα όλες τις λεπτομέρειες όσο πιο σύντομα γίνεται.

Ωστόσο λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση, ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας της Νότιας Κορέας προειδοποίησε ότι η χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου σε ασθενείς με Covid-19 μπορεί να έχει παρενέργειες.

Η διευθύντρια της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου του Χάρβαρντ δήλωσε: «Έχουμε καεί αρκετές φορές, ακόμα και πριν τον κορονοϊό, από ανακοινώσεις για εξαιρετικά αποτελέσματα, αλλά όταν αποκτούμε πρόσβαση στα δεδομένα διαπιστώνουμε ότι δεν είναι και τόσο πειστικά»

Τα στεροειδή μπορεί να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προειδοποιεί ο αναπληρωτής επικεφαλής γιατρός του μεγαλύτερου ομίλου υγειονομικής περίθαλψης της Νέας Υόρκης.

Δεδομένης της βιασύνης των ερευνητικών ομάδων και της ανάγκης του κοινού να ακούσει ευχάριστα νέα σχετικά με τις προοπτικές θεραπείας και πρόληψης του Covid-19, οι Αμερικανοί γιατροί με τους οποίους επικοινώνησε το Reuters εκφράζουν την ελπίδα τους να ισχύουν όντως αυτά τα αποτελέσματα, αλλά ζητούν να δουν όλα τα δεδομένα της συγκεκριμένης έρευνας προτού να νιώσουν αισιοδοξία.