7ος χρόνος, ημέρα 2103η
Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021

Διεθνής Αμνηστία : «Aμείλικτη και τρομακτική» χρήση της θανατικής ποινής στη Μ. Ανατολή το 2020

«Aμείλικτη και τρομακτική» χρήση της θανατικής ποινής στη Μ. Ανατολή το 2020
APimages

Τέσσερις χώρες στη Μέση Ανατολή, με πρώτο το Ιράν, κατέφυγαν «με αμείλικτο και τρομακτικό» τρόπο στη θανατική ποινή το 2020 παρά την πανδημία covid-19 και βρίσκονται στην πρώτη θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα το Λονδίνο ανέφερε ότι κατέγραψε 483 εκτελέσεις σε 18 χώρες το 2020, μείωση 26% σε σχέση με τις 657 που είχαν καταγραφεί το 2019 και ο χαμηλότερος αριθμός την τελευταία δεκαετία.

Στους αριθμούς που δημοσίευσε η Διεθνής Αμνηστία δεν περιλαμβάνονται οι εκτελέσεις στην Κίνα, η οποία, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, παραμένει «ο πρώτος δήμιος παγκοσμίως» με χιλιάδες νεκρούς κάθε χρόνο. Όμως τα στοιχεία αυτά αποτελούν «κρατικό μυστικό» στην Κίνα και δεν δημοσιεύονται.

«Το 2020 παρατηρήθηκε νέα μείωση παγκοσμίως στη χρήση της θανατικής ποινής και αν και η πανδημία covid-19 συνέβαλε στη μείωση του αριθμού των εκτελέσεων και των καταδικών στην εσχάτη των ποινών, επίσης επιδείνωσε τη σκληρότητα αυτής της ποινής», αναφέρει η Αμνηστία.

Εκτός Κίνας, το 88% των εκτελέσεων καταγράφηκαν σε τέσσερις χώρες: το Ιράν, την Αίγυπτο, το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Σε όλη τη διάρκεια του 2020 οι χώρες της Μέσης Ανατολής και τη Βόρειας Αφρικής επέδειξαν αμείλικτη και τρομακτική εμμονή στην υλοποίηση των σχεδίων τους να εκτελέσουν ανθρώπους, ακόμη και σε μια χρονιά κατά την οποία το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου επικεντρωνόταν στην προστασία της ζωής των ανθρώπων από έναν θανατηφόρο ιό», σημείωσε η Χέμπα Μοράγεφ, περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ο αριθμός των εκτελέσεων που καταγράφηκαν στη Μέση Ανατολή μειώθηκε κατά 25% εξαιτίας της μείωσης κατά 85% των εκτελέσεων στη Σαουδική Αραβία και τη μείωση κατά το ήμισυ των εκτελέσεων στο Ιράκ.

Ωστόσο στην έκθεση παρατηρείται «σημαντική άνοδος» στον αριθμό εκτελέσεων στην Αίγυπτο, που τριπλασιάστηκαν από 32 το 2019 σε 107 το 2020.

Το Ιράν προχώρησε σε τουλάχιστον 246 εκτελέσεις, διατηρώντας την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών που εφαρμόζουν τη θανατική ποινή στην περιοχή και τη δεύτερη παγκοσμίως μετά την Κίνα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, στο Ιράν «η θανατική ποινή χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο ως όπλο καταστολής κατά των αντιφρονούντων, των διαδηλωτών και των μελών εθνοτικών μειονοτήτων».

Κάποιοι από τους ανθρώπους που εκτελέστηκαν πέρυσι στο Ιράν ήταν Κούρδοι ή ανήκαν στη μειονότητα των Βαλούχων, επεσήμανε η ΜΚΟ.

Εξάλλου οι ιρανικές αρχές εκτελούν ακόμη και καταδικασθέντες που ήταν ανήλικοι την εποχή του εγκλήματος, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία, αναφερόμενη σε τρεις τέτοιες περιπτώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ