Ακόμα 98 θάνατοι και 1.667 νέα κρούσματα - Στους 612 οι διασωληνωμένοι
Κορονοϊός

Ακόμα 98 θάνατοι και 1.667 νέα κρούσματα - Στους 612 οι διασωληνωμένοι

Στα 1.667 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ, με τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων στη χώρα να ανέρχεται πλέον σε 113.185.

Παράλληλα, κατά το τελευταίο 24ωρο, 98 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου, ενώ 612  συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας.

Η Θεσσαλονίκη κατέγραψε τα περισσότερα κρούσματα (367) κατά το τελευταίο 24 και ακολουθεί η Αττική με 317. Υψηλό αριθμούς καταγράφουν Πιερία και Ημαθία με 93 και 79 νέες μολύνσεις.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των σημερινών κρουσμάτων:

- 9 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 316 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

- 367 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

- 33 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

- 35 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

- 79 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

- 32 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου

- 29 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

- 56 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

- 34 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

- 66 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

- 51 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 49 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

- 57 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

- 93 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

- 40 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

- 40 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

Τέλος, 36 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Αναλυτικά, η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα:

Σήμερα ανακοινώνουμε 1.667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 113.185, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες.

4.966 (4.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29.765 (26.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

612 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 175 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 635 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2.804 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1.118 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.450.855 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 252.189 δείγματα.

Ανησυχητικά τα ευρήματα στα λύματα της Θεσσαλονίκης - Στα επίπεδα των αρχών Νοεμβρίου το ιικό φορτίο

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί σε επιστήμονες και αρχές η σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στην Θεσσαλονίκη σε πολύ υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα επίπεδα που βρισκόταν η διασπορά του ιού στις αρχές Νοεμβρίου, λίγες ημέρες πριν η πόλη τεθεί σε καθολικό locldown. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος από την διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, παρατηρείται τάση σταθεροποίησης στα πολύ υψηλά επίπεδα των αρχών Νοεμβρίου, όταν δηλαδή η Θεσσαλονίκη έμπαινε στη γκρι ζώνη των πιο επιβαρυμένων επιδημιολογικά περιοχών της χώρας, με εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Στο σχετικό διάγραμμα, που αποτυπώνει τις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης από την αρχή της επιδημιολογικής έξαρσης, παρατηρείται πως στις τελευταίες τέσσερις δειγματοληψίες - από τις 25 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου - έχει ανακοπεί η τάση μείωσης που ξεκίνησε να καταγράφεται στις τέσσερις πιο προηγούμενες μετρήσεις, των δειγματοληψιών από 16 έως 23 Νοεμβρίου.

Στον συνημμένο διάγραμμα, που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ημέρες των δειγματοληψιών, που καταγράφονται με κόκκινο χρώμα αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 κρούσματα - όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ - οι μέρες που καταγράφονται με πορτοκαλί σε 100-400 κρούσματα και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό κρούσματα.

«Πολύ εύκολα η τάση μπορεί να γίνει ξανά εκθετικά αυξητική»

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων στα λύματα, καθώς δείχνουν πως έχει σταματήσει η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας σε σημείο επικίνδυνο. Έχοντας στον νου τη διεθνή εμπειρία, με βάση και τις μετρήσεις εξορθολογισμού στα λύματα που κάνουμε για τις Βρυξέλλες, το 'Αμστερνταμ και το Παρίσι, μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση είναι πολύ οριακή για την πόλη, καθώς μπορεί πολύ εύκολα η τάση στη μέτρηση του ιικού φορτίου να γυρίσει και πάλι αυξητικά και μάλιστα με εκθετικό ρυθμό. Και επειδή το σημείο εκκίνησης αυτή τη φορά είναι υψηλό μπορεί η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, εξηγώντας την κρισιμότητα των δεδομένων. «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο όπου η αξιοπιστία στις μετρήσεις είναι καθοριστική.

Ο υπολογιστικός εξορθολογισμός που εφαρμόζει η ομάδα του ΑΠΘ στις μετρήσεις, με βάση 24 περιβαλλοντικά ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των λυμάτων, αυξάνει κατά μια τάξη μεγέθους την ακρίβεια στον προσδιορισμό του ιικού φορτίου. Αυτό καθιστά τις μετρήσεις μας αξιόπιστο εργαλείο διάγνωσης της διασποράς του ιού και πολύτιμη βοήθεια στη λήψη αποφάσεων. Αυτές τις κρίσιμες ώρες το περιθώριο λάθους πρέπει να είναι το μικρότερο δυνατό», εξήγησε ο καθηγητής Χημείας και μέλος της διεπιστημονικής ομάδας, καθηγητής Θόδωρος Καραπάντσιος.

Τηλεδιάσκεψη Σ. Τσιόδρα, Ν. Χαρδαλιά, Μ. Χρυσοχοΐδη για τον κορονοϊό

Ευρεία τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας πραγματοποιήθηκε σήμερα από το κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας, με συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Θεόδωρου Λιβάνιου, καθώς και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε, επίσης, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς και όλοι οι δήμαρχοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας.

Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν η αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης, καθώς και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων για τη βέλτιστη διαχείριση της κατάστασης και την αποτροπή περαιτέρω διασποράς του SARS-CoV-2.

Όλοι οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων προστασίας, ενώ αναμένεται άμεσα εντατικοποίηση των ελέγχων στις περιοχές αυτές. Επιπλέον, Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες ημέρες σειρά rapid test σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες των εν λόγω Περιφερειακών Ενοτήτων. Τέλος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων επεσήμανε την ανάγκη για εντατικοποίηση της ενημέρωσης και ακόμα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των κατοίκων των περιοχών αυτών επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.  

Α. Βατόπουλος: Σχετικά δύσκολο να ανοίξει οτιδήποτε τις επόμενες μέρες

«Πάντα η Β. Ελλάδα είχε περισσότερα κρούσματα από τη Νότια Ελλάδα, από την αρχή της πανδημίας» δήλωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας του τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, στην ΕΡΤ σε ερώτηση σχετικά με την πορεία της πανδημίας.

Ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι «κάποια στιγμή πρέπει να γίνει κατανοητό ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλος ο πλανήτης. Θα έρθει μεν το εμβόλιο, αλλά θα έρθει σε ένα χρονικό διάστημα από τώρα και συνεπώς τα μέτρα, τα οποία τα λέμε μήνες τώρα, η μάσκα, οι αποστάσεις, η υγιεινή των χεριών, ο αερισμός των χώρων, δεν πρέπει να μας επιβληθούν, αλλά από μόνοι μας να το καταλάβουμε και να τα εφαρμόσουμε».

Εξειδικεύοντας στην περίπτωση της Ελλάδας υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας το σηκώνει η Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβιολογίας, αυτό συμβαίνει από την αρχή της πανδημίας και όχι μόνο το τελευταίο διάστημα. «Πάντα η Β. Ελλάδα είχε περισσότερα κρούσματα από την Νότια Ελλάδα, από την αρχή της πανδημίας» είπε, συμπληρώνοντας ότι «θέλει επιστημονική προσέγγιση για να καταλάβουμε τι ακριβώς έγινε στη Θεσσαλονίκη, ώστε να είναι ένα δίδαγμα και για το μέλλον. Η προσωπική μου άποψη, βλέποντας τα δεδομένα, είναι πως, ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση από περισσότερα κρούσματα, δηλαδή, τον Αύγουστο είχαν περισσότερα κρούσματα στη Β. Ελλάδα από ότι είχαν στη Νότια».

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτό και που πρέπει να λάβει υπόψιν κανείς με κυριότερους το αν μειώθηκε η κινητικότητα αλλά και πόσο μειώθηκε. «Ουσιαστικά αυτά τα δύο είναι που πρέπει να δει κανείς» σημείωσε ο κ. Βατόπουλος, ενώ είπε ότι και ο μεγάλος αριθμός φοιτητών που ζουν μέσα στην πόλη, πιθανώς να είναι ένας παράγοντας της υφιστάμενης κατάστασης στη Θεσσαλονίκη.

Ο καθηγητής, που είναι και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, εξήγησε ότι βλέπουν τα στοιχεία και συζητάνε τα μέτρα ανά εβδομάδα ή ανά 15νθήμερο. «Αν δεν δούμε μια θεαματική πτώση των αριθμών το βλέπω σχετικά δύσκολο να ανοίξει το οτιδήποτε τις επόμενες μέρες» εξήγησε.