Ενίσχυση της Αμυνας: Αγορά 18 Rafale, 4 νέες φρεγάτες, 15.000 προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

Αγορά 18 Rafale, 4 νέες φρεγάτες, 15.000 προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

Αγορά 18 αεροσκαφών Rafale, ένταξη στο στόλο 4 νέων φρεγατών, πρόσληψη 15.000 ανδρών κα γυναικών στις ένοπλες δυνάμεις μέσα στην επόμενη 5ετία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη. Στο σκέλος αυτό εξήγγειλε έξι εμβληματικές αποφάσεις για αγορές αεροσκαφών, φρεγατών, αντιαρματικών όπλων για το στρατό και προσλήψεις.

Με σύνθημα την αυτοπεποίθηση στην άμυνα, στην οικονομία και στην υγεία, αποτύπωσε τον οδικό χάρτη των επόμενων δώδεκα μηνών, που θα οδηγήσει τη χώρα στην όχθη της ασφάλειας και της ανάπτυξης. Ενας οδικός χάρτης όπου η ενίσχυση της Αμυνας κατέχει κυρίαρχη θέση.

Είναι, όπως είπε η ώρα να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις ως παρακαταθήκη για την ασφάλεια της χώρας, αλλά και ως ύψιστη υποχρέωση στους Έλληνες, που θα επωμιστούν το κόστος. Είναι το τίμημα της θέσης μας στον χάρτη», όπως ανέφερε και ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, την αγορά 18 αεροσκαφών Rafale, την ένταξη στο στόλο 4 νέων φρεγατών, την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών στις ένοπλες δυνάμεις μέσα στην επόμενη 5ετία.

"Ολα τα τελευταία χρόνια", όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο τομέας της Άμυνας γνώρισε συνθήκες αποεπένδυσης ύστερα από μία περίοδο πολυέξοδων και όχι πάντοτε εύστοχων εξοπλιστικών αγορών. Λοιπόν, ήρθε η ώρα της ισορροπίας ανάμεσα στις ανάγκες και τις δυνατότητες".

Αναλυτικά οι έξι εμβληματικές αποφάσεις για την Άμυνα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός:

1.  Η Πολεμική Αεροπορία αποκτά αμέσως μία μοίρα 18 μαχητικών Αεροσκαφών Rafale με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage.  Πρόκειται για αεροσκάφη Υπεροχής 4ης Γενιάς.

Όπως σχολίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «μία κίνηση, που ενισχύει την αποτρεπτική μας ισχύ. Και η οποία, σε συνδυασμό με τα εκσυγχρονισμένα F-16 και τα υπόλοιπα ελληνικά φτερά, δεν θα μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν».

2. Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τις διαδικασίες για την ένταξη στον στόλο του 4 νέων Φρεγατών Πολλαπλού Ρόλου. Παράλληλα, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει 4 Φρεγάτες ΜΕΚΟ, που ήδη διαθέτει. Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν, επίσης, από 4 ναυτικά ελικόπτερα ROMEO, «τα πιο αξιόμαχα στον κόσμο», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «έτσι, οι θάλασσες μας θωρακίζονται πιο αποτελεσματικά από ποτέ»

3. Εμπλουτίζεται συνολικά το οπλοστάσιο και των τριών Κλάδων.

Συγκεκριμένα, εξασφαλίζονται αμέσως: Νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς. Νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό, νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική μας Αεροπορία.

Το δόγμα σε αυτόν τον τομέα είναι: «Κάθε οπλικό σύστημα λειτουργεί όσο ζει, όπως πρέπει και όπου χρειάζεται», υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

4. Το δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα 5ετίας.

Ταυτόχρονα, επαναξιολογείται όλο το πλαίσιο της στρατιωτικής θητείας και της εκπαίδευσης, «ώστε οι νέοι μας να αποκτούν δωρεάν -τονίζω- δωρεάν πιστοποιημένες δεξιότητες. Με άλλα λόγια, επαγγελματικά εφόδια για την πολιτική τους ζωή, όσο θα υπηρετούν τη στρατιωτική».

5. Ενεργοποιείται η Αμυντική Βιομηχανία, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει ότι «ήδη, στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στον εκσυγχρονισμό τους».

«Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία, έπεται το αμέσως επόμενο διάστημα επίκειται η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ», είπε ο κ. Μητσοτάκης, πρόσθέτοντας ότι «και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ, ώστε  να μετατραπεί σε κέντρο συντήρησης αεροσκαφών για την ευρύτερη περιοχή».

6. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου.

«Σε κάθε επιχειρησιακό τους επίπεδο εγκαθίστανται σύγχρονα συστήματα που εξασφαλίζουν ασφαλή ροή στην πληροφορία και συνεπώς έγκαιρη κινητοποίηση», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «πρόκειται για έξι γενναίες επιλογές. Έξι τολμηρές απαντήσεις όχι μόνο στις ανάγκες της συγκυρίας. Αλλά και στις προκλήσεις της Ιστορίας. Όπως διαπιστώνετε, αυτές κινούνται σε πολλά επίπεδα: Όχι μόνον της ενίσχυσης των οπλικών συστημάτων αλλά και της αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού, του εκσυγχρονισμού των δομών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και του νομικού πλαισίου για τις αμυντικές προμήθειες», τόνισε.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «οι πρωτοβουλίες αυτές συνθέτουν ένα ρωμαλέο πρόγραμμα που θα γίνει εθνική ασπίδα. Ταυτόχρονα, όμως, συναποτελούν και κινήσεις με αναπτυξιακό πρόσημο, καθώς κινητοποιούν την εθνική μας βιομηχανία. Αλλά και με κοινωνική σφραγίδα, καθώς εξασφαλίζουν χιλιάδες θέσεις εργασίας».