Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν περικύκλωσαν την κεντρική πόλη Γκάζνι

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν περικύκλωσαν την κεντρική πόλη Γκάζνι

Μαχητές Ταλιμπάν έχουν περικυκλώσει την πόλη Γκάζνι του κεντρικού Αφγανιστάν καταλαμβάνοντας τα σπίτια πολιτών για να εμπλακούν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Η επίθεση είναι η τελευταία που εξελίσσεται εναντίον μιας επαρχιακής πρωτεύουσας καθώς οι Ταλιμπάν επιχειρούν εκ νέου να περικυκλώσουν πόλεις και να κερδίσουν εδάφη, ενθαρρυμένοι από την αποχώρηση των διεθνών δυνάμεων.

«Η κατάσταση στην Γκάζνι είναι πολύ κρίσιμη...οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν ως κρησφύγετα τα σπίτια πολιτών και ανοίγουν πυρ εναντίον των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας. Αυτό καθιστά την κατάσταση πολύ δύσκολη για να αντιμετωπίζουν τους Ταλιμπάν οι αφγανικές δυνάμεις», δήλωσε ένα μέλος του επαρχιακού συμβουλίου της Γκάζνι, ο Χάσαν Ρεζαγί.

Η βία έχει εξαπλωθεί στη χώρα από τότε που ο Αμερικάνος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποσύρονταν ως τις 11 Σεπτεμβρίου τερματίζοντας έτσι την 20ετή τους παρουσία στο Αφγανιστάν.

Μάλιστα, ο Αμερικανός στρατηγός που ηγήθηκε του πολέμου στο Αφγανιστάν, ο Όστιν Μίλερ, εγκαταλείπει –συμβολικά– σήμερα τη διοίκηση.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και στην κυβέρνηση θεωρητικά συνεχίζονται στην πρωτεύουσα του Κατάρ, αλλά αξιωματούχοι λένε ότι σημειώνουν μικρή πρόοδο.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές επίσης συνεχίζονται στη νότια επαρχία της Κανταχάρ, όπου παραδοσιακά οι Ταλιμπάν έχουν ισχυρή παρουσία, σύμφωνα με ντόπιους κατοίκους

Η Γκάζνι βρίσκεται στον βασικό δρόμο ανάμεσα στην Καμπούλ και την Κανταχάρ.

«Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες ένοπλοι Ταλιμπάν επιτίθενται...στην πόλη Κανταχάρ από δυτική κατεύθυνση», λέει ο Χαμιντζάι Λαλάι, ένας πρώην βουλευτής που μάχεται με ενόπλους κατά των Ταλιμπάν στην Κανταχάρ.

«Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, περιλαβανομένων των ειδικών δυνάμεων, μάχονται κατά των Ταλιμπάν και προσπαθούν να τους απωθήσουν», λέει.

Ο Φαουάντ Αμάν, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, είπε ότι η κατάσταση στην Κανταχάρ είναι «απολύτως υπό έλεγχο από τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας», οι οποίες τις τελευταίες ημέρες έχουν πραγματοποιήσει αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις.

Μέχρι στιγμής οι Ταλιμπάν δεν έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τον έλεγχο των επαρχιακών πρωτευουσών, αλλά έχουν ασκήσει πίεση στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας για να απαντήσουν σε επιθέσεις ανά τη χώρα.

Χθες, Κυριακή, οι δυνάμεις ασφαλείας υποστηριζόμενες από αέρος, απώθησαν μια επίθεση μαχητών Ταλιμπάν στην Ταλουκάν, το επαρχιακό κέντρο μιας σημαντικής βόρειας επαρχίας που συνορεύει με το Τατζικιστάν.

Την περασμένη εβδομάδα μαχητές Ταλιμπάν εισήλθαν στην πρωτεύουσα της δυτικής επαρχίας Μπαντγκίς, καταλαμβάνοντας αστυνομικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις ασφαλείας και επιχειρώντας να καταλάβουν και το γραφείο του κυβερνήτη, προτού τους απωθήσουν οι ειδικές δυνάμεις.