Αεροπορικά πλήγματα κατά της Χαμάς μετά την εκτόξευση «εμπρηστικών μπαλονιών»
Ισραήλ

Αεροπορικά πλήγματα κατά της Χαμάς μετά την εκτόξευση «εμπρηστικών μπαλονιών»

Σε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας προχώρησαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ως αντίποινα για την εκτόξευση μπαλονιών από την περιοχή με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς εναντίον του νότιου τμήματος της ισραηλινής επικράτειας.

Αρκετά μπαλόνια εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα στο Ισραήλ νωρίτερα την Τρίτη προκαλώντας πολλές πυρκαγιές, σύμφωνα με την ισραηλινή πυροσβεστική υπηρεσία.

Πρόκειται για τα πρώτα σοβαρά επεισόδια μετά από τις διάρκειας 11 ημερών μάχες μεταξύ των δύο πλευρών που έληξαν σε εκεχειρία στις 21 Μαΐου.

Σε δήλωσή τους, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι τα μαχητικά αεροσκάφη τους είχαν χτυπήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις που εκμεταλλεύεται η Χαμάς στη Χαν Γιούνες και στην πόλη της Γάζας.

Όπως αναφέρεται, «τρομοκρατική δραστηριότητα» λάμβανε χώρα στην εγκατάσταση και οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις «ήταν προετοιμασμένες για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της επανάληψης εχθροπραξιών, ενόψει συνεχιζόμενων τρομοκρατικών ενεργειών από τη Λωρίδα της Γάζας».

Δεν είναι άμεσα σαφές εάν οι αεροπορικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει τραυματισμούς.

Η πυροσβεστική υπηρεσία του Ισραήλ δήλωσε ότι τα μπαλόνια που ξεκίνησαν νωρίτερα από τη Γάζα προκάλεσαν τουλάχιστον 20 πυρκαγιές σε χωράφια από κοινότητες στο νότιο Ισραήλ.

Αυτό είναι το πρώτο βίαιο επεισόδιο από τότε που η νέα κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ ανέλαβε την εξουσία το περασμένο Σαββατοκύριακο, με επικεφαλής τον Ναφτάλι Μπενέτ. Η νέα κυβέρνηση τερματίζει την 12χρονη θητεία του Μπενιαμίν Νετανιάχου ως πρωθυπουργού.