7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Α. Λινού: Πολύ μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα - Να μην βγάλουμε τις μάσκες

Α. Λινού: Πολύ μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα - Να μην βγάλουμε τις μάσκες
Eurokinissi

Δεν θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξει τέταρτο κύμα κορονoϊού,  η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Ωστόσο επισημαίνει την σημασία του εμβολιασμού και τονίζει ότι με ήπια συμπτώματα θα νοσήσουν οι εμβολιασμένοι.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 σχετικά με την συζήτηση που έχει ξεκινήσει, και σε κάποιες χώρες εφαρμόζεται η αλλαγή της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca, η A. Λινού ανέφερε πως δεν υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχουν παρενέργειες. 

Ωστόσο όπως είπε «δεν ξέρουμε την αποτελεσματικότητα» και πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες εξετάζουν τώρα το ζήτημα.

Επισήμανε την σημασία να εμβολιαστούν όλοι και πρόσθεσε ότι είναι θετικό να μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες παρενεργειών από τα εμβόλια και σε αυτό το πλαίσιο δόθηκε η οδηγία το εμβόλιο της AstraZeneca να γίνεται μόνο από άτομα άνω των 60 ετών.

Με ήπια συμπτώματα νοσούν οι εμβολιασμένοι

Η Α. Λινού είπε πως δεν θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξει τέταρτο κύμα πανδημίας, ωστόσο, τόνισε ότι αυτό θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ενώ οι εμβολιασμένοι αν νοσήσουν θα έχουν ήπια συμπτώματα.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις και συγκεκριμένα για την μετάλλαξη τύπου «Δέλτα» η Α. Λινού είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι την πιάνουν τα εμβόλια αλλά δεν προστατεύονται όσοι έχουν κάνει μόνο την μια δόση AstraZeneca , ενώ επανέλαβε ότι «πρέπει να πείσουμε όλους τους ανθρώπους να εμβολιαστούν».

Σημείωσε ακόμα ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι «πολύ μεταδοτική» και πρόσθεσε ότι «αν μπει στην Ελλάδα θα έχουμε πρόβλημα αν δεν έχουμε εμβολιαστεί».

Τέλος, για την συζήτηση σχετικά με το να βγουν οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους η Α. Λινού προτείνει «να μην βγάλουν τις μάσκες οι εμβολιασμένοι στους εξωτερικούς χώρους», καθώς όπως είπε ο ιός ακόμα μεταδίδεται και τόνισε ότι «δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο τα εμβόλια καλύπτουν τις νέες μεταλλάξεις».