8ος χρόνος, ημέρα 2435η
Σάββατο, 2 Ιουλίου 2022

Ά. Γεωργιάδης: Το κράτος είναι σε καλή κατάσταση, δεν θα αφήσουμε τις επιχειρήσεις μόνες τους

Ά. Γεωργιάδης: Το κράτος είναι σε καλή κατάσταση, δεν θα αφήσουμε τις επιχειρήσεις μόνες τους

Για τα μέτρα στήριξη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του νέου lockdown μίλησε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στην ΕΡΤ.

«Τα Υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας, όπως και την περασμένη φορά συνεργάζονται στενά για να φτιάξουν ένα πλέγμα μέτρων που θα μπορέσουν, στο πλαίσιο του εφικτού, να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις των σκληρών περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται για την πανδημία», σημειωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

«Την πρώτη φορά απεδείχθη από τα στοιχεία της Eurostat ότι πήγαμε πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες. Με την ίδια αισιοδοξία, ευρηματικότητα και θέληση θα δουλέψουμε και τώρα. Δεν θέλω με αυτό να ωραιοποιήσω την κατάσταση, προφανώς και ένα lockdown θα προκαλέσει και μεγάλη οικονομική ζημία, αυτή όμως κρίθηκε ως η καλύτερη επιλογή. Εύκολη επιλογή δεν υπάρχει εδώ».

«Το βασικό σχέδιο είναι να είμαστε έτοιμοι τον Δεκέμβριο, σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση, ώστε τουλάχιστον να λειτουργήσει η αγορά των Χριστουγέννων όσο το δυνατόν ομαλά», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε ότι «αν φτάσουμε και στο εμβόλιο, που λένε όλες αυτές οι εταιρείες ότι μπορεί μέχρι το τέλος του έτους να έχουμε εμβόλιο, να μπορούμε να επιστρέψουμε σιγά σιγά σε μια κανονική ζωή».

Όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, «το κράτος είναι σε καλή κατάσταση, παρά την πολύ δύσκολη χρονιά. Τα επιτόκια δανεισμού είναι σε ιστορικό χαμηλό, έχουμε βγει στις αγορές με επιτυχία, θα ξαναβγούμε αν χρειαστεί, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι πάντα υπό έλεγχο, το κράτος θα είναι συνεπές προς όλες του τις υποχρεώσεις και η Ευρώπη είναι εδώ και μας στηρίζει. Δεν υπάρχει απολύτως καμία ανησυχία ως προς τα δημόσια οικονομικά. Ήδη κινούμαστε με μεγάλη ταχύτητα για να μην αφήσουμε τις επιχειρήσεις μόνες τους και σε αυτή τη δεύτερη μεγάλη δοκιμασία, αναγνωρίζοντας πλήρως ότι το δεύτερο lockdown έρχεται σε συνέχεια του προηγούμενου και πολλών μηνών που η οικονομία δεν λειτούργησε ποτέ στο 100%».

Ο Υπουργός απάντησε και στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για την οικονομική διαχείριση της κρίσης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλιο μας προέτρεπε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ισπανίας. Πριν από δυο εβδομάδες βγήκαν τα στοιχεία της Eurostat: η Ελλάδα είναι η χώρα με την μικρότερη απώλεια θέσεων εργασίας λόγω lockdown στην Ευρώπη και η Ισπανία η χώρα με τη μεγαλύτερη απώλεια».

Σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφέρθηκε στην κινητικότητα των ξένων επενδύσεων στη χώρα, παρά την πανδημία. «Μέχρι στιγμής οι επενδύσεις πάνε αρκετά καλά. Χθες υπογράφηκε το μνημόνιο μεταξύ της Volkswagen και της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεγάλη πράσινη επένδυση στην Αστυπάλαια και ανακοινώθηκε την ίδια μέρα στο αμερικάνικο χρηματιστήριο ότι η μεγαλύτερη εταιρεία data center στον κόσμο, η Digital Realty εξαγόρασε μία ελληνική εταιρεία, τη Lamda Hellix για να φτιάξουν εδώ δύο τεράστια data centers, και να κάνουν την Ελλάδα κόμβο. Κι αυτό σε συνέχεια της Microsoft, που επίσης φτιάχνει data center στην Ελλάδα και άλλων εταιρειών που πρόκειται να έρθουν. Οι επενδύσεις πάνε πάρα πολύ καλά, παρά την πανδημία. Μην μας πιάνει πανικός λόγω της δύσκολης μέρας. Μια ανηφόρα έχουμε μπροστά μας, αλλά είμαστε σωστά προετοιμασμένοι, με αντοχές, για να την ξεπεράσουμε», κατέληξε.