ΓΔ: 912,35 0,93 (0,10 %)

Τζίρος: 12,23 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2013η
Πέμπτη, 6 Μαΐου 2021

ΓΔ: 912,35 0,93 (0,10 %)

Τζίρος: 12,23 εκατ. €   RT

Ά. Διαμαντοπούλου στην La Repubblica: Ο εμβολιασμός είναι η μητέρα όλων των μαχών

Ά. Διαμαντοπούλου στην La Repubblica: Ο εμβολιασμός είναι η μητέρα όλων των μαχών
Eurokinissi

«Η Ελληνίδα πολιτικός (πρώην Ευρωπαία Επίτροπος με τον Ρομάνο Πρόντι) έχει μεγάλες πιθανότητες να αναλάβει το αξίωμα του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ» αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica που φιλοξενεί αναλυτική συνέντευξη της Άννας Διαμαντοπούλου με τίτλο «Διαδικτυακή φορολογία, πράσινη οικονομία και απασχόληση. Η συνταγή Διαμαντοπούλου για τον ΟΟΣΑ».

Ο ιταλός δημοσιογράφος Έττορε Λιβίνι, στην εισαγωγή του γράφει ότι η Ελληνίδα πολιτικός -μια υπερκομματική υποψηφιότητα η οποία προτάθηκε από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη- έχει ήδη ολοκληρώσει το πρόγραμμά της ενόψει της οριστικής επιλογής για τον επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και τάσσεται υπέρ μιας Ευρώπης η οποία, μετά την εποχή της λιτότητας, λειτουργεί «με αλληλεγγύη».

Όσον αφορά τις βασικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, η κυρία Διαμαντοπούλου υπογραμμίζει: «Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να ασχοληθούμε, κυρίως, με τον καθορισμό κοινών στάνταρντ σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η ψηφιακή φορολογία, η συμμετοχή του κράτους σε εταιρείες, οι νόμοι ενάντια στη διαφθορά. Βγαίνουμε από μια περίοδο εμπορικών πολέμων. Και πρέπει να αναζητήσουμε φόρμουλες που να πετύχουν τη συναίνεση και των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας».

Σχετικά με τον εμβολιασμό και τις δυσκολίες με τις καθυστερήσεις, η πρώην υπουργός παιδείας απαντά στην εφημερίδα: «Ο εμβολιασμός είναι η μητέρα όλων των μαχών. Kανείς δεν σώζεται μόνος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παραδείγματος χάρη, προχώρησε ομαδικά και ήταν ένα μεγάλο βήμα προόδου. Το εμβόλιο είναι ένα συλλογικό αγαθό που πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρέπει επίσης να μάθει να εργάζεται καλύτερα. Ο ΟΟΣΑ έχει την ευκαιρία να εργαστεί σε θέματα υγειονομικής διακυβέρνησης και θα το κάνει».

Σε ερώτηση της εφημερίδας αν είναι ικανοποιημένη από το ότι «η Ευρώπη έχει προχωρήσει πολύ, από την εποχή της τρόικας στην Ελλάδα», η κυρία Διαμαντοπουλου απαντά: «Είμαι πολύ πιο ευχαριστημένη. Οι Βρυξέλλες, αυτή τη φορά, έδωσαν άμεσες απαντήσεις σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη. Εκείνη την εποχή αποδόθηκε η υπαιτιότητα στις χώρες του Νότου, τώρα δεν μπορεί να θεωρηθεί υπαίτιος ο ιός. Σε αυτήν την κρίση τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα. Και τώρα όλοι κατανοούν ότι έπειτα από αυτή την εποχή ισχυρής βοήθειας, υπέρ της στήριξης των οικονομιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν θα είναι δυνατόν να επιστρέψουμε σύντομα σε μια λιτότητα που κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Είναι κάτι που υποστηρίζουν, τώρα, τόσο η Γερμανία όσο και το ΔΝΤ».

Σχετικά με την κλιματική αλλαγή,  η υποψήφια γενική γραμματέας του ΟΟΣΑ υπογραμμίζει: «η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να επαναφέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες στη συμφωνία του Παρισιού είναι εξαιρετική είδηση. Το μέλλον της οικονομίας δεν μπορεί παρά να είναι πράσινο. Και ο ΟΟΣΑ θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην οικολογική μετάβαση, λόγω της ικανότητάς του να χρηματοδοτεί και να προσελκύει επενδύσεις».

Η κα Διαμαντοπούλου, παράλληλα, σε σχέση με την αύξηση της χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας στην εποχή του covid 19, τονίζει: «Τα νέα μοντέλα που δημιουργήθηκαν αυτήν την περίοδο βρήκαν πολλές κυβερνήσεις κάπως απροετοίμαστες στη διαχείρισή τους. Πρέπει να επανεξετάσουμε το δίκτυο κοινωνικής ασφάλισης και τα συνταξιοδοτικά συστήματα. Θα χρειαστούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και ο ΟΟΣΑ μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στο να βρεθούν κατάλληλες λύσεις και προτάσεις».

Τέλος, όσον αφορά στην αναγκαία στήριξη της εκπαίδευσης και την προσαρμογή της στην σύγχρονη εποχή, η Α. Διαμαντοπούλου δήλωσε στην εφημερίδα: «Πρέπει να μάθουμε να συνδυάζουμε τον Αριστοτέλη και την ψηφιακή τεχνολογία. Θα επανεξετάσουμε τις παραμέτρους αξιολόγησης της μεθόδου μας Pisa για να αποτιμήσουμε την προετοιμασία των μαθητών. Αλλά πρέπει να αναμορφωθούν όλες οι βαθμίδες της παιδείας, από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο, συμπεριλαμβάνοντας τις ψηφιακές δεξιότητες, αλλά και τις "μαλακές" ή "οριζόντιες" δεξιότητες. Και κυρίως θα χρειαστεί να βρούμε μια καταλληλότερη μέθοδο για να απογειώσουμε τη διαρκή κατάρτιση».