ΗΠΑ: 43 κρούσματα το λεπτό - Πάνω από 16 εκατ. οι εγγεγραμμένοι στο ταμείο ανεργίας

43 κρούσματα το λεπτό - Πάνω από 16 εκατ. οι εγγεγραμμένοι στο ταμείο ανεργίας

Τα κρούσματα του κορονοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασαν σήμερα τα 4 εκατομμύρια, με την καταμέτρηση του Reuters να επισημαίνει πως κάθε ώρα καταγράφονται κατά μέσο όρο στη χώρα 2.600 νέες μολύνσεις από τον ιό.

Το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ εμφανίστηκε στις 21 Ιανουαρίου και έκτοτε ο ρυθμός των μολύνσεων επιταχύνθηκε πολύ γρήγορα. Μέσα σε 98 ημέρες τα κρούσματα στις ΗΠΑ έφτασαν το 1 εκατομμύριο, χρειάστηκαν άλλες 43 ημέρες για να διπλασιαστούν, και μόλις 27 για να ξεπεράσουν τα 3 εκατομμύρια και 16 ημέρες για τα 4 εκατομμύρια, με τον ρυθμό να είναι 43 νέα κρούσματα το λεπτό.

Σημειώνεται πως αυτή την εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ μετατοπίστηκε από την απροθυμία του να φορέσει μάσκα δημοσίως, ενθαρρύνοντας τους Αμερικανούς πολίτες να χρησιμοποιούν προστατευτικές μάσκες.

Πάνω από 16 εκατ. άνθρωποι στο ταμείο ανεργίας

Στο μεταξύ, εν μέσω πανδημίας, οι εγγραφές στο ταμείο ανεργίας αυξήθηκαν και πάλι την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, καθώς πολλές Πολιτείες αναγκάστηκαν να αναστείλουν την οικονομική δραστηριότητά τους λόγω της έκρηξης των νέων κρουσμάτων Covid-19, όπως συμπεραίνεται από τα δεδομένα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.

Μεταξύ 12-18 Ιουλίου κατατέθηκαν λίγο πάνω από 1,4 εκατομμύριο νέα αιτήματα για επιδόματα ανεργίας, από 1,307 εκατ. την ακριβώς προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές υπολόγιζαν ότι η ανεργία θα μειωνόταν και εκτιμούσαν ότι οι νέες εγγραφές θα ήταν γύρω στο 1,285 εκατομμύριο.

Είναι η πρώτη φορά που η ανεργία αυξάνεται αφότου ξεκίνησε η σταδιακή, αργή μείωσή της, στις αρχές Απριλίου. Στα τέλη Μαρτίου είχε σημειωθεί ιστορικό ρεκόρ, καθώς εγγράφηκαν στο ταμείο ανεργίας 6,6 εκατομμύρια άνθρωποι μέσα σε μία εβδομάδα.

Συνολικά, κάτι λιγότερο από 16,2 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι γραμμένοι στο ταμείο ανεργίας. Τα στοιχεία αυτά ωστόσο ανακοινώνονται με καθυστέρηση μίας εβδομάδας και κατά συνέπεια δεν περιλαμβάνουν νέο κλείσιμο εμπορικών καταστημάτων και εστιατορίων σε πολλές περιοχές. Αν προστεθούν και οι άνθρωποι εκείνοι το εισόδημα των οποίων μειώθηκε ή δεν ήταν μισθωτοί και αναγκάστηκαν να σταματήσουν την επαγγελματική δραστηριότητά τους, πάνω από 31 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν σήμερα κάποιου είδους βοήθεια από το κράτος.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ διάκειται ευνοϊκά στην πιθανότητα παράτασης της παροχής επιδομάτων στους ανέργους. Θέλει όμως να περιοριστεί το ποσό στο 70% του μισθού τους, ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.