Ξεκίνημα εβδομάδας με νέα ιστορικά υψηλά στη Wall Street

Ξεκίνημα εβδομάδας με νέα ιστορικά υψηλά στη Wall Street

Σημαντικά κέρδη που οδηγούν και τους τρεις βασικούς δείκτες της αμερικανικής αγοράς βαθύτερα στο πεδίο των ρεκόρ καταγράφει η Wall Street στην πρώτη ημέρα της εβδομάδας, καθώς αποτυπώνεται στο ταμπλό η διάχυτη αισιοδοξία των επενδυτών σχετικά με την πορεία ανάκαμψης της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Συγκεκριμένα ο βιομηχανικός δείκτης καταγράφει άνοδο 190 μονάδων ή 0,61% και βρίσκεται στις 31.338 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά στο υψηλό ημέρας είχε φτάσει έως και το νέο ιστορικό υψηλό των 31.365 μονάδων.

Παρόμοια κίνηση πραγματοποιεί και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 που ενισχύεται κατά 0,48% διευρύνοντας για έκτη ημέρα το ανοδικό του σερί και έχοντας πιάσει επίσης ρεκόρ στις 3.909 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που καταγράφει άνοδο 0,8% για το δικό του νέο ιστορικό υψηλό στις 13.965 μονάδες.

Υπενθυμίζεται πως οι δείκτες της Wall Street έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα με ισχυρά κέρδη, απόρροια του τερματισμού της επενδυτικής φρενίτιδας που προκλήθηκε από την διαπραγμάτευση της μετοχής της GameStop, με τον Dow Jones να κερδίζει 3,6%, τον S&P 500 να καταγράφει άνοδο 5,4%, ενώ ο Nasdaq σε εβδομαδιαίο επίπεδο κατέγραψε άνοδο 4,2%.

Παράλληλα, ακόμα καλύτερη επίδοση παρουσίασε ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000, ο οποίος σε επίπεδο εβδομάδας ενισχύθηκε κατά 7,7%.

Η αισιοδοξία των επενδυτών για τις προοπτικές της οικονομίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο νέο δημοσιονομικό πακέτο που αναμένεται να δώσει μια πολύτιμη ώθηση στην οικονομία, η οποία συνεχίζει να γνωρίζει ισχυρές πιέσεις από την εξάπλωση του κορονοϊού, ενώ τα αρνητικά στοιχεία για την αγορά εργασίας τον Ιανουάριο εκτιμάται ότι θα επισπεύσουν την προώθησή του.

Από την πλευρά της άλλωστε, η νέα ΥΠΟΙΚ Τζάνετ Γέλεν υπογράμμισε ξανά χτες, Κυριακή, τη σημασία του πακέτου τόνωσης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων μιλώντας στο CNN, όπου τόνισε μεταξύ άλλων πως «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να υποφέρουμε από την αργή ανάκαμψη», και εκτίμησε ότι με το πακέτο «ενδέχεται να επιστρέψουμε σε επίπεδα πλήρους απασχόλησης εντός του επόμενου έτους».

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η Γερουσία ενέκρινε ψήφισμα βάσει το οποίου μπορεί να ενεργοποιηθεί το πακέτο ακόμα και χωρίς ψήφους από Ρεπουμπλικάνους.

Στις υπόλοιπες εξελίξει που εξετάζουν οι επενδυτές, νέο ράλι πραγματοποιεί η τιμή του bitcoin αφότου ο τεχνολογικός κολοσσός του Έλον Μασκ η Tesla ενημέρωσε ότι προχώρησε στην αγορά bitcoin αξίας 1,5 δισ. τον Ιανουάριο, ενώ θα αρχίσει επίσης να δέχεται το δημοφιλές κρυπτονόμισμα ως μέσο πληρωμής για τα προϊόντα της.

Στα εμπορεύματα, τέλος, το ψυχολογικό φράγμα των 60 δολαρίων ανά βαρέλι έσπασαν σήμερα μετά από ένα έτος σχεδόν οι τιμές του πετρελαίου, συνεχίζοντας την ανοδική τάση των τελευταίων εβδομάδων με στήριξη από τους περιορισμούς στην παραγωγή και μία μικρή πτώση του δολαρίου