Ξεκίνημα εβδομάδας με απώλειες στις ευρωαγορές

Ξεκίνημα εβδομάδας με απώλειες στις ευρωαγορές

Με απώλειες ολοκλήρωσαν στην πλειοψηφία τους τις πρώτες συναλλαγές της εβδομάδας οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς οι επενδυτές δείχνουν νευρικότητα αφενός λόγω της νέας αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού σε περιοχές της Γηραιάς ηπείρου και αφετέρου της διπλωματικής έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 0,3% στις 366,15 μονάδες, συμπληρώνοντας δύο διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις, με τους κλάδους του τουρισμού και της αναψυχής να υποχωρούν άνω του 3,3%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ουσιαστικά αμετάβλητος διατηρήθηκε ο γερμανικός DAX στις 12.838, ενώ στην Γαλλία ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,34% και ολοκλήρωσε στις 4.939 μονάδες, όπως στην Βρετανία όπου ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,31% κλείνοντας στις 6.104 μονάδες.

Παρομοίως στην Ιταλία ο FTSE MIB έχασε 0,28% ολοκληρώνοντας στις 20.019 μονάδες, ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην Ισπανία με τον IBEX 35 να καταγράφει ισχυρές απώλειες 1,7% και να κλείνει στις 7.170 μονάδες, καθώς η Βρετανία επέβαλε υποχρεωτική καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από τη χώρα μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που σημειώθηκε σε περιοχές όπως η Καταλονία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ταξιδιωτικός γίγαντας TUI είδε τη μετοχή του να βουλιάζει κατά 11,7%, η αξία του τίτλου της Ryanair υποχώρησε κατά 3,7% έπειτα από την ανακοίνωση ζημιών 185 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ οι Easyjet και British Airways σημείωσαν απώλειες περίπου 8% η καθεμία, η Lufthansa έχασε 5% και η εταιρεία κρουαζιέρας Carnival άνω του 8%.